Züccaciye sektörünün çatı derneği Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER), 7 milyar dolar ihracat hedefi doğrultusunda “Made in Türkiye” markasına yoğunlaşıp e-ihracata ağırlık vermeyi planlıyor. ZÜCDER, satış kanallarını güçlü tutmak için yurt içinde ve yurt dışında B2B organizasyonlara, fuarlara ağırlık verdi. Bu anlamda ZÜCDER, her yıl ihracata yüzde 20’lik katkı sağlayan “Uluslararası Ev ve Mutfak Eşyaları Üretici-Marka Zirvesi”nin 13.’sünü 16-19 Mayıs tarihlerinde Pine Beach Belek Antalya'da düzenleyecek.
2023 yılında 6,1 milyar dolar ihracat gerçekleştiren ve yaklaşık 5 milyar dolar dış ticaret fazlası vererek önemli bir başarıya imza atan züccaciyeci sektörü, ihracatı artırmak adına e-ihracata ağırlık vermesinin yanı sıra B2B organizasyonlar ve fuarlarla da hareketli bir 2024 yılı geçirmeyi hedefliyor. 2024 yılı için 7 milyar dolar ihracat hedefi bulunan sektörün en büyük temsilcisi ZÜCDER, e-ihracat ağını güçlendirmek yurt içi ve yurt dışı satışları canlı tutmak adına 13 yıldır “Uluslararası Ev ve Mutfak Eşyaları Üretici-Marka Zirvesi” düzenliyor. Bu yıl ilki 16-19 Mayıs tarihleri arasında Pine Beach Belek Antalya’da gerçekleşecek organizasyon hakkında bilgi veren ZÜCDER yetkilileri, “Düzenlediğimiz zirveler her yıl ihracatımıza yüzde 20’lik bir katkı sunuyor. Zirvelerimize genellikle Almanya, Kuveyt, Mısır, ABD, Rusya, Arjantin olmak üzere 50 ülkeden 120’den fazla yerli ve yabancı satın almacı firma, yaklaşık 5 binin üzerinde görüşmek yapmak üzere bir araya geliyor. Dünyanın en büyük ihracatçı ülkeleri arasında 8. sıradayız. Kilogram başına ihracatımızı 3,38 dolardan 3,75 dolara çıkardık. En çok ihracat yaptığımız ülkelere baktığımızda da ihracatımızın yüzde 58’ini AB ülkelerine gerçekleştiriyoruz. Birleşik Krallık, Almanya ve Fransa da en çok ihracat yaptığımız ilk 3 ülkedir” dedi.
Türkiye, avantajlı bir konumda
Türkiye’nin en fazla dış ticaret fazlası veren sektörü konumunda olan züccaciye sektörü sadece 200 binden fazla kişiye istihdam yaratmıyor. Aynı zamanda yaklaşık 200 ülkeye de ihracat yaparak “Made in Türkiye” markasının yayılmasını sağlıyor. Türkiye, bu anlamda dünyanın en büyük 10 ihracatçı ülkesi konumunda bulunurken sektörün büyüklüğü 12 milyar dolara ulaşmış durumda. Çin’in pazara çok hızlı geri dönmesine rağmen artan navlun fiyatları ve Kızıldeniz’deki olaylar karşısında Türkiye’nin yeniden ihracatta güçlendiğinin altını çizen ZÜCDER, “Markalaşma, ürün kalitesi konusunda Türk ürünleri iyi bir konumda. Avrupa’daki konumumuz Türk ürünlerinin kalitesini ve algısını gösteriyor. Camda dünya ikincisi, dünya beşincisi şirketlerimiz var. Porselende, çelikte, plastikte çok önemli firmalarımız var. Bunlar her yıl kendilerini geliştirerek önemli yatırımlarla büyümeye devam ediyor. Artan navlun fiyatları karşısında ve lokasyonun da gücüyle ihracat hedeflerimize ulaşmak anlamında önümüzde hiçbir engel bulunmuyor. Özellikle e-ihracat konusunda üyelerimizin hepsi yatırımlarda bulunuyor” derken ihracatı artırmak üzere biri sektörünün dünyadaki en büyük fuarlarından olmak üzere 2 fuar, 2 üretici-marka buluşması ve 6 ülkede de B2B görüşmelerde bulunduklarını ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.