CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, hasat dönemi yaklaşan zeytinde hala alım fiyatlarının açıklanmadığını belirterek, “Zeytin hasadı başladı. Marmarabirlik üreticiyi koruyan bir alım fiyatını bir an önce açıklamalı ve alımlara başlamalıdır” dedi.
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal Orhangazi İlçesinde çeşitli temaslarda bulundu.
Orhangazi Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Remzi Bayram ile görüşmesinde zeytin üreticilerinin sorunlarını ve beklentilerini aktaran Sarıbal, yeni sezona ilişkin görüşlerini kendisiyle paylaştı.
Yeni sezonda zeytin üreticilerinin serbest piyasanın insafına terk edilmemesi gerektiğini kaydeden Sarıbal “Ülkemizde tarımsal girdiler mazot, gübre, ilaç, tohum, yem gibi önemli girdilerin hemen hepsi ithal olduğu için döviz kurundaki her artış tarımsal girdi fiyatlarını da yukarı çekiyor. Çiftçiler de artan girdi maliyetleri, özellikle gübre ilaç ve mazot fiyatları sonrası üretim yapamaz hale geldiler. Girdi maliyetlerine karşı siyasal iktidarın çiftçiyi koruyacak önlemlerin mutlaka alınması gerekiyor” dedi. Sarıbal şöyle devam etti:
Sofralık zeytinde prim en az 1 lira olmalı
“Bursa zeytin üretiminde önemli bir yere sahip. Orhangazi’de de çok sayıda üretici var. Hasat dönemi geldiği halde hala alım fiyatı açıklanmış değil. Zeytin fiyatlarının, özellikle zeytin alımını en yüksek düzeyde yapan ve çiftçinin kuruluşu olan Marmarabirlik tarafından hemen açıklanması ve alımlara başlaması çok önemli. Marmarabirlik alımlara başlamalı ve üreticiyi piyasanın ve özel sektörün insafına terk etmemeli.
Ülkenin ve bölgenin önemli zeytin alım kooperatifi olan Marmarabirlik, bu yıl fiyatı açıklarken ülkemizde hasat edilen zeytinin %60’nı oluşturan 250-300 baremdeki zeytin için üreticiyi kar ettirir bir fiyat belirlemelidir.
Sofralık zeytine verilecek olan kilo başına 15 kuruşluk pirim, artan maliyetler için yeterli değildir. Üreticiler bu pirim miktarının en az 1 lira olmasını, haklı olarak talep etmektedirler.
Marmarabirlik artan döviz kuru ve yüksek faiz nedeniyle bu yıl zeytin alım fiyatını hesaplamakta zorluk çekiyor. Bu nedenle de alım fiyatını belirleyemiyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Marmarabirlik için gerekirse Ziraat Bankası üzerinden ucuz kredi temin etmeli ve primleri de arttırarak kooperatifin elini kolaylaştırmalıdır.
Marmarabirlik, üreticiyi korumak için sattığı ürünlerden yüksek kar elde ettiği taktirde, alım fiyatlarına ek olarak çiftçilere ödeme yapacağını açıklamalıdır. Hem Marmarabirlik’i hem çiftçiyi koruyacak altyapı oluşturulmalıdır.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.