Son birkaç yıldır tavan yapan zeytin ve zeytinyağı fiyatlarının düşmesi için 2004 yılında başlatılan "zeytin dikme seferberliği" kapsamında dikilen 80 milyon zeytin ağacının meyve vermesi bekleniyor. Sektör temsilcileri, bir zeytin ağacının tam verime ulaşması için en az 10 yıla ihtiyaç duyduğunu belirtiyor.
Sektör verilerine göre; ülke genelindeki zeytin ağacı sayısı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2014 yılında başlattığı zeytin dikme seferberliği ile 90 milyondan 170 milyona çıktı. Buna karşın zeytinyağı üretimi 200 bin ton seviyelerinden geçen yıl 150 bin tona kadar düştü. Buna bağlı olarak zeytin ve zeytinyağı fiyatları tavan yaparken, zeytinyağının kilosu 25 ila 30 lira arasında satılıyor.
ÇELİK: ZEYTİN AĞAÇLARI 3-4 YILA ÜRETİME GEÇER
Bursa Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Çelik, zeytin dikme seferberliği ile dikilen ağaçların henüz verime geçmediğini vurguladı. Mardin, Kahramanmaraş, Urfa, Hatay'a kadar dikilen bu ağaçların 3-4 sene içinde normal üretime geçebileceğini kaydetti.
'YANLIŞ POLİTİKA UYGULANDI'
Zeytin dikiminde yanlış politika uygulandığını belirten Çelik, şöyle konuştu: "Gemlik zeytini diktiler buralara. Gemlik zeytini belli bir iklim isteyen bir zeytin. Sıcak iklimde ektiğiniz zaman kabuğu kalınlaşır, yağ oranı düşer. Böyle bir politika uyguladılar ama biz o kadar söyledik olmaz diye. Sonradan devlet bu teşviki kesti."
İklim değişikliklerinin de zeytin üretimini ciddi oranda düşürdüğüne dikkat çeken Çelik, çiçeklenme döneminde yağmur yağması, don olayları, dal kırılmalarının Bursa, Ege, Çanakkale bölgelerinde ciddi rekolte kayıplarına yol açtığını ifade etti. Türkiye'deki kayıpların yanı sıra İspanya, İtalya ve Yunanistan'da da benzer sıkıntıların yaşanması üzerine zeytin ve zeytinyağı fiyatlarının bir anda çok yüksek seviyelere çıktığını dile getirdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.