Milyonlarca öğrenciyi ve ailesini yakından ilgilendiren üniversite sınavına ilişkin belirsizlikler YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın düzenlediği basın toplantısıyla netleşti. Yeni adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) olan bu sınavda devrim sayılabilecek yenilikler var. Bir o kadar da belirsizlikler. Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş, yeni sistemi değerlendirdi.
düzenlediği basın toplantısında yaptı. Saraç, yeni üniversiteye giriş sistemini birçok yönüyle anlattı.
Hala cevap bekleyen sorular var!
Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş, yeni üniversiteyi giriş sistemini her yönüyle değerlendirdi. Tözeniş şunları söyledi:
"2018 yılından itibaren uygulanacak üniversite sınavının yeni adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) olarak açıklandı. Sadeleştirmeye gidilen sınav sistemi ile ilgili artık daha fazla bilgiye sahibiz fakat hala cevap bekleyen sorular, belirsizlikler var.
Sınavlar ne zaman yapılacak?
Sınav Haziran ayında bir hafta sonu yapılacak fakat kesin tarihi henüz belli değil. İki oturumdan oluşacak sınavda Cumartesi günü sabah yapılacak birinci oturumun adı Temel Yeterlilik Testi. Bu test 40 Türkçe ve 40 Temel Matematik sorusundan oluşacak. Her iki dersin de katkısı %50 olacak olan bu sınav ile adayların Temel Yeterlilik Puanı oluşacak. Tüm adayların bu sınava girmesi gerekiyor.
İkinci oturum öğleden sonra!
Cumartesi öğleden sonra yapılacak ikinci oturumda adaylar Türk Dili Edebiyatı-Coğrafya, Sosyal Bilimler, Matematik, Fen Bilimlerinden 40 ar soruyu tercih etmeyi düşündükleri alanlara göre yanıtlayacaklar. Yabancı Dil Sınavı ise aynı hafta Pazar günü gerçekleştirilecek.
Sınav sayısı düştü bu avantaj mı?
Sınavın 5 hafta sonundan 1 hafta sonuna indirilerek 6 oturum yerine 3 oturum uygulanması ve 18 puan türünden 5 puan türüne düşürülerek sadeleştirilmesi adaylar açısından kolaylık ve anlaşılabilirlik sağlayacak. Fakat bir günde iki oturuma girecek olan adaylar açısından sınav kaygısı azalacak mı sorusu tartışmaya açık.
Adaylar Haziran ayına kadar bölünmeden çalışabilecek!
Çalışma açısından ise önceki sistemde olduğu gibi bir ara sınav olmadığından adaylar Haziran ayına kadar bölünmeden sınava hazırlanabilecekler ve okula devamsızlık önceki yıllara göre azalmış olacak. Bu avantaj olarak değerlendirilebilir.
Aday 150 ve ya 180 aldığını nasıl bilecek?
Ön lisans tercihi için 150 ve lisans tercihi için 180 baraj puanlar bu yıl da geçerli olacak. Önceki yıllarda getirilen baraj başarı sırası da devam edecek. Geçen yıl meslek lisesi mezunlarına getirilen alan odaklı ek puan uygulaması da bu yıl yine devam edecek. Ancak bu konuda belirsizliğini koruyan bir konu var ki çok önemli. Cumartesi günü ilk oturumda 150 puanı alan sınavı kazanmış olacak, 180 puanı alan da ikinci oturumlara katılma hakkı elde edecek. Ancak arasında sadece saatler olan bu sınavlarda aday 150 veya 180 puan aldığını nereden, nasıl bilecek?
OBP değişmedi
Ortaöğretim başarı puanlarının hesaplanmasında ise bir değişiklik olmadı, geçmiş yıllarda olduğu gibi adayların orta öğretim başarı puanları hesaplanacak.
Yeterlilik testinden 200 alan seneye sınava girmeyecek!
Önemli, devrim niteliğindeki bir yenilik Temel Yeterlilik Testi (TYT). TYT'den 200 puan ve üzeri olan adaylar bu puanlarını gelecek yıl da kullanabilecekler. Bu sınava istememeleri halinde girmeyecekler.
Hala en kısa sürede netleşmesi gereken belirsizlikler var fakat bu süreçte adaylara düşen en önemli görev vazgeçmeden çalışmaya devam etmek. Unutmayalım, değişiklik varsa herkese var. Çalışmaya devam edelim."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.