2022’ye sayılı günler kala birçok kişi yeni yıl hedeflerini belirlemeye, yeni hedef listelerini oluşturmaya başladı. Dünyanın birçok yerinde, her yaştan kişinin yeni bir yıla girerken yapmayı alışkanlık haline getirdiği hedef listeleri oluşturmada dikkat edilmesi gereken bazı kıstaslar bulunuyor. Hem yeni yıl öncesi hem de hayatın her aşamasında kişisel hedefleri oluşturmak, güncellemek, geliştirmek isteyen kişilere doğru hedeflerin nasıl belirlenebileceğini Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni ve Yazar Sevgi Keleş açıkladı.
Her yeni yıla girerken yeni planlar yapılır, uzun hedef listeleri hazırlanır. Kişiler kendi hedefleri ve bunlarda gösterdikleri sebata göre hedefleri gerçekleştirebilir veya listeler bir sonraki yıla aktarılır. Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni ve Yazar Sevgi Keleş, hedeflerin kişiye özel olduğunu, kişilerin önce kendilerini tanımaları ve hedefleri koyarken içsel ve dışsal kaynaklarını farketmelerinin önemli olduğunun altını çizdi ve yeni yılda yeni hedefler belirleyecek olan kişilere şu önerilerde bulundu.
Mevcut durum tespit edilmeli
Mevcut durum şu an sahip olunan kaynaklar, içinde bulunulan süreçtir. Mevcut durumu iyi anlamak hedefe ulaşmada katkı sağlar. Mevcut durumda bulunan içsel kaynaklar beceriler istek ve motivasyondur. Dışsal kaynaklar ise çevreden alınabilecek tüm pozitif katkılardır. Mevcut durumu saptarken kişiler kendilerine bu soruları sorarak hem farkındalık hem de tarafsız bakış açısı kazanabilirler. “Şu an hangi kaynaklara sahibim? Hedefim için bana katkı olabilecek nelere sahibim? Hedefime ulaşmak için kimlerle iletişime geçebilirim? Hedefim için hangi çevresel kaynaklara sahibim?”
Hedefler gerçekçi olmalı
Hedef koymak ile hayal kurmak farklı şeylerdir. Ulaşılmaz hedefler belirlemek ve sonrasında ulaşamamak kişiler için motivasyon kaybına ve bir süre sonra amaçsızlığa sebep olabilir. Bu yıl için belirlenen hedeflerin gerçekçiliği gözden geçirilmeli. Hedefler kadar gerçeklik, yapılabilirlik de kişiye özeldir. Hedeflerin gerçekçiliğini anlamak için bu sorular üzerinde düşünülebilir: “Hedefime ulaşacağıma inanıyor muyum? Hedefimi gerçekleştirmek için ayırdığım süre yeterli mi? Bunlar sadece hedef koymak için mi koyuldu yoksa bu hedefe gerçekten odaklı mıyım? Hedefime doğru hangi eylem adımlarını atabilirim?”
Hedefe giden aşamalar belirlenmeli ve detaylandırılmalı
Hiç kimse hedefine doğru ilerlerken ilk adımda ulaşmıyor. Hedefler belirlendikten sonra hangi aşamalarda ulaşılacağını anlamak için basamaklar önceden belirlenmeli. Hedef çalışması bir örnekle açıklanırsa; taksiye binip yalnızca şuraya gitmek istiyorum demek kişiyi afaki bir yere getirir. Bunun yerine gidilmek istenen adres tam verilmeli, detaylandırılmalı. Yolda olabilecek aşamalar, sapmalar konuşulmalı. Birçok kişi hedefine yaklaştığını ama tam başaramadığını söyler. Kişinin ihtiyacı genel değil tam arzu ettiği noktayı belirleyip o yöne doğru ilerlemektir. Hedefe giderken hedef sapması süreci uzatacaktır. Hedefe doğru ilerlenirken bu sorular aşamaları belirlemede ve netleştirmede kullanılabilir. “İlk hangi adımla başlamam gerekir? Hedefime ilerlerken başka neler ekleyebilirim? Hangi kaynaklar hedefimle ilgili bana destek olabilir?”
Hedefler güncellenmeli
Yıllık hedef belirlerken yılı çeyreklere bölmek, 3 ve 6 aylık dönemlerde kontrol etmek önemlidir. Hedeflerin ne kadar gerçekleştiği, nelerin eksik kaldığı, bir sonraki çeyrek için nelere ihtiyaç olduğu düşünülüp kontrol edilmeli ve hedef buna göre güncellenmeli. Hedeflerin gerçekleşme durumunu ele alırken ve güncelleme yaparken bu sorulardan yararlanılabilir: “Hedefimi güncellerken neye dikkat etmeliyim? Hedefime ulaşmak için neye ihtiyacım var? Hedefimi dönüştürmem gerekirse neyi seçerim? Benim için ulaşılabilinir, bana en yüksek katkıyı sağlayacak hedef nedir?”
Kişilerin, hayatlarında kendi pozitif potansiyellerini ortaya çıkarmaları, benliklerini yaşayabilmeleri için hedef belirlemeleri önemlidir. Her yeni yılın başlangıcında veya istenen farklı zamanlarda hedefler belirlemek kişiler için adeta yol haritası oluşturur. Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni ve Yazar Sevgi Keleş hedef çalışması yaparken sorular sormanın çok önemli olduğunu belirtti; kişilere kendilerini iyi tanımalarını ve hedeflerini belirledikten sonra özveri ile süreci takip etmelerini önerdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.