Atatürk önderliğinde Türk milletinin kaderini değiştiren bu zafer kolay kazanılmadı. İşte 94 yıl önce zafere giden yolda yaşananlar…
Osmanlı İmparatorluğu, 1. Dünya Savaşı sonunda yenik düştü. İmzalanan Mondros Mütarekesi ve Sevr Antlaşması'yla vatanımızda hür olarak yaşama hakkımıza son veriliyordu. Türk milletinin bu durumu kabul etmesi elbette mümkün değildi. 19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkmasıyla, lideriyle kucaklaşan Anadolu, Atatürk'ün önderliğinde Kurtuluş Savaşı'nı başlattı. Daha sonra 27 Aralık 1919'da Ankara'ya giden Atatürk, 23 Nisan 1920'de TBMM'yi kurdu. Böylece hem memleketin yönetimi halkın iradesine veriliyordu hem de Kurtuluş Savaşı'nın merkezi Ankara oluyordu.
TAARRUZA GEÇİLDİ
İlk başarı, doğuda Ermeni çetelerine karşı kazanıldı. Daha sonra, batı cephesinde, Yunanlarla, I. İnönü ve II. İnönü Savaşları yapıldı. Bu savaşların kazanılmasıyla Yunanlara büyük bir darbe indirilmiş oldu. Bunun üzerine Yunan ordusu yeniden saldırıya geçti. Saldırı üzerine Atatürk, ordularına artık bir efsane haline gelen şu emri verdi: ‘'Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır. Bu satıh, bütün vatandır.'' Türk askeri, büyük bir fedakarlıkla bu emre uydu. 23 Ağustos ve 12 Eylül 1921 tarihleri arasında yapılan Sakarya Meydan Muharebesi'yle, Türk milleti 1699 Karlofça Antlaşması'ndan beri ilk defa toprak kazanmaya başlıyordu. Sakarya Savaşı, Türk milletinin savunma durumundan taarruz durumuna geçtiği önemli bir savaş olarak da tarihe geçti. Sakarya Savaşı'ndan sonra, büyük bir taarruzla düşmanı tamamen yok etme kararı alındı.
Güneydeki Türk birlikleri, büyük bir gizlilik içinde batı cephesine kaydırıldı. Hazırlıklardan sonra, Atatürk'ün başkomutanlığını yaptığı ordumuz, 26 Ağustos'ta düşmana saldırdı. Birkaç saatte düşman mevzileri ele geçirildi. 30 Ağustos'ta, düşman ordusunun büyük kısmı dört taraftan sarılarak yok edildi veya esir alındı. Bu savaş, Atatürk'ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak adlandırıldı. Büyük Taarruzun başarıyla sonuçlanmasından sonra düşman, İzmir'e kadar takip edildi. 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla yurdumuz düşmandan temizlenmiş oldu.
ŞÖLEN BAŞLIYOR!
İstanbul'da Beylikdüzü Belediyesi tarafından düzenlenen 3'üncü Barış ve Sevgi Buluşmaları, bugün Cumhuriyet Etkinlik Alanı'nda başlıyor. Cumhuriyet ve Demokrasi temasıyla gerçekleştirilecek etkinlikler, 30 Ağustos Zafer Bayramı Kortejiyle başlayacak. Cumhuriyet Caddesi'nde sonlanacak kortej yürüyüşüne katılan binlerce vatandaşı daha sonra “Gökyüzü Bandosu” karşılayacak. 20 cesur bandocu 20 metre yükseklikten sunacakları marşlarla Türkiye'de bir ilki gerçekleştirecek. 9 Eylül'e kadar sürecek Barış ve Sevgi Buluşmaları'nda ünlü sanatçıların konserlerinin yanı sıra, söyleşiler ve spor etkinlikleri de yer alacak. Beylikdüzü Belediye Başkanı CHP'li Ekrem İmamoğlu, herkesi etkinliklere katılarak Demokrasi ve Cumhuriyet'in coşkusunu paylaşmaya çağırdı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.