• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Bursa 8 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 15 °C

Vitrin hastalığı kimlerde görülür?

Vitrin hastalığı kimlerde görülür?
Vitrin Hastalığı nedir? Nasıl belirti verir?...

Kişinin yürürken tek ya da çift taraflı bacaklarına giren ağrı nedeni ile sık sık dinlenmek istemesi, çok ciddi bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkıyor.

Vitrin Hastalığı olarak tabir edilen bu hastalık, bacaklara giden atardamarların daralması ya da tıkanmasına bağlı olarak ortaya çıkıyor. Uzmanlar Vitrin Hastalığının mutlaka zamanında teşhis edilerek tedavi edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Vitrin Hastalığının bacaklara giden atardamarların daralmasına ya da tıkanmasına bağlı olarak geliştiğini ifade Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Uğur Cangel, “Bu hatsalar yolda yürürken bacak ağrısı çekmeye başlar. Bu ağrı tek ya da iki bacakta olur ve aniden ortaya çıkınca kişi yürüyemez hale gelir. Vitrin Hastalığı denmesinin nedeni de budur zaten, bir anda durma ya da oturup dinlenme ihtiyacı hisseder hasta. Çoğu hasta da vitrine bakıyormuş gibi yapıp biraz dinlenerek durumu geçiştirmeye çalışır. Birkaç dakika dinlendikten sonra ağrı geçer ve hasta yeniden yürümeye başlar. Ancak bu durum yürümeye başladıktan bir süre sonra yine tekrarlar.” Dedi.

Sessiz ilerler ve aniden ortaya çıkar!

Periferik damar hastalığı görünen her iki kişiden birinde belirti vermediğini ifade eden Dr. Uğur Cangel, “Periferik damar hastalığı genelde maalesef belirti vermeden sessiz ilerleyen bir hastalık. Bu nedenle genelde ileri aşamada belirtiler ortaya çıkıyor. En sık görülen belirtiler ise; kişinin günden güne yürüme mesafesinin kısalması, yürürken kalça, uyluk ve bacaklara kramplar şeklinde ağrı girmesi. Bu ağrının yürüyüş esnasında şiddetlenmesi ve kişinin yürürken dinlenmesine neden olur. Kişi bir süre dinlendikten sonra azalır ya da geçer ama yürümeye başladıktan belli bir süre sonra tekrar eder. Zamanla yürüme mesafesi kısalır. İleri evrede bacaklarda kılların dökülmesine, bacağın incelmesine, tırnakların kalınlaşmasına, cildin kurumasına neden olur. Önlem alınmazsa bu ağrılar daha ileri evrede istirahat halinde de görülmeye başlar. Hatta öyle şiddetlenir ki bu ağrılar, hastalar ağrıdan günlerce uyuyamaz, bacaklarını rahatlatmak için aşağı sarkıtmak durumunda kalır ve oturur pozisyonda uyumaya çalışır. Son evrede ise ayaklarda, topuk ve parmak uçlarında yaralar açılmaya başlar ve bu durum kangren ve uzuv kayıplarına kadar ilerler.” Şeklinde konuştu.

Risk grubundaki kişiler mutlaka önlem almalı!

“Periferik damar hastalıklarının ölüm oranı en yüksek riskli hastalıklar arasında yer aldığını hatırlatan Dr. Uğur Cangel, risk grubundaki hastaların da mutlaka önlem alması gerektiğine vurgu yaptı. Cangel sözlerine şöyle devam etti.

“Sigara kullananlar, şeker hastaları, ailede damar sertliği hikayesi olanlar, kötü kolesterolü ( LDL) yüksek olanlar, trigliseriti yüksek olanlar, yüksek tansiyonu olanlar ya da ailede yüksek tansiyon hikayesi olanlar, kronik böbrek hastaları, obezite sorunu yaşayanlar, hareketsiz yaşam sürdürenler risk altında. Erkekler periferik damar hastalıkları açısından daha riskli grupta yer alıyor, kadınlar ise menopoz sonrası daha dikkatli olmalılar. Dolayısı ile 50 yaş sonrası damar kontrolleri mutlaka düzenli olarak yapılmalı.”

En önemli tedavi yaşam tarzı değişikliği…

Tüm hastalıklarda olduğu gibi damar hastalıklarının tedavisinde de yaşam tarzı değişikliği ve düzenlenmesinin tedavinin önemli bir bölümünü oluşturduğunu belirten Dr. Uğur Cangel, “Yaşam tarzının düzenlenmesi, sigaranın bırakılması, kilo kontrolü, düzenli yürüyüş ve uygun egzersiz, Akdeniz usulü beslenme önlem almak açısından önemli bir adımdır. Öte yandan kan basıncının kontrol altında tutulması, kolesterol ve şekerin kontrol altında tutulması, varsa kan sulandırıcı ilaçların düzenli kullanılması tedavinin bir diğer önemli aşamasını oluşturmaktadır. Cerrahi gereken durumlarda ise hastanın durumuna ve hastalığın seviyesine göre girişimsel ya da açık cerrahi yöntemleri ile hastalara müdahale edilebilmektedir.” Şeklinde konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Sinüzit tanısını kendiniz koyabilirsiniz17 Kasım 2024 Pazar 13:06
  • Aile içi iletişim koptu!17 Kasım 2024 Pazar 12:51
  • Mutlu olmak için iyilik yapmak şart17 Kasım 2024 Pazar 11:11
  • Retina dekolmanı kör edebiliyor!13 Kasım 2024 Çarşamba 20:36
  • Çocuklarda baş ağrısının nedeni Bruksizm olabilir13 Kasım 2024 Çarşamba 20:35
  • Soğuk duş sizi kışa hazırlıyor13 Kasım 2024 Çarşamba 20:22
  • Haktan Akdoğan’dan “Kozmik Yankı13 Kasım 2024 Çarşamba 20:17
  • İşte migreni tetikleyen nedenler11 Kasım 2024 Pazartesi 13:41
  • Geçmeyen öksürük ihmale gelmez11 Kasım 2024 Pazartesi 13:34
  • Doom Spending Sendromu olabilirsiniz!11 Kasım 2024 Pazartesi 13:22
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43