• BIST 9450.71
  • Altın 3947.059
  • Dolar 38.0984
  • Euro 43.1501
  • Bursa 21 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 16 °C

Uzmanlardan dikkat çeken uyarı!

Uzmanlardan dikkat çeken uyarı!
Kesik ve buna bağlı yaralanmalar, acil servislere en sık başvuru nedenleri arasında...

 

 

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla herkesi bayram heyecanı sardı. Ancak Kurban Bayramı, pek çok kişi tarafından göz ardı edilen bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor: Kesikler ve buna bağlı yaralanmalar! Her bayram gittikçe artan sayılara ulaşan kesiğe bağlı yaralanmaların oluşmasını önlemek için mutlaka tedbir alınması gerektiğini belirten DoktorTakvimi.com doktorlarından Yrd. Doç. Dr. Şafak Öztürk, bu tip yaralanmaların önüne geçmek için profesyonel kesim ekiplerinden ve kasaplardan yardım alınması gerektiğini söylüyor. Belirli merkezlerde uzman kişilerce yapılan kesim işlemleri hem daha hijyenik hem de daha güvenilir şartlarda yapılabiliyor. Ancak önlemlere rağmen bu tarz yaralanmalar yine de olabiliyor.

 

İlk müdahale kritik!

İlk kesim aşamasında daha büyük uzunlukta kesici aletlerin daha yüksek basınçla uygulanması nedeniyle ciddi kesikler oluşabiliyor. Bu kesikler, oblik doğrultuda doku kaybına yol açmakla beraber, tendon kesiğine de neden olabiliyor. Ekstremite yani uzuv kaybını azaltmak ve kalıcı hasarları önlemek için yaralanmalara acil müdahale edilmesi büyük önem taşıyor. Yaralanma durumunda ilk olarak kesik veya yaralanma olan yerin temiz bir gazlı bezle silinmesi gerekiyor. Eğer kanama bol miktarda ve özellikle basınçlı ise kanayan bölgenin proksimaline yani üst kısmına basınçlı bir kompresyon uygulanmalı. Bu işlem, kanama miktarını büyük ölçüde azaltıyor.

 

Enfeksiyon can kaybına yol açabilir

Kanama ve enfeksiyonun uzuv kayıplarına hatta can kayıplarına yol açabileceğinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Şafak Öztürk, yaralanan bölgenin oksijenli su ile silinerek dezenfekte edilmesi ve daha sonra özenle sarılarak, en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerektiğini söylüyor. Kurban kesim işlemi sonrasında evdeki et kesimlerinde de nispeten daha önemsiz basit sıyrıklar oluşabiliyor. Bu kesikler genelde evde basit pansuman ve bandaj yöntemleriyle giderilebiliyor. Ancak kesilen yerde kızarıklık ve şişlik olması durumunda bu enfeksiyon olduğuna işaret ediyor. Böyle bir durumda ise en kısa zamanda Acil Servise başvurmak ve doktor yönlendirmesi dahilinde antibiyotik tedavisine başlanması gerekiyor.

 

Yrd. Doç. Dr. Şafak Öztürk, tüm kesik ve yaralanmalarda tetanoz aşısının mutlaka sorgulanması gerektiğine ve eksik olan durumlarda profilaksi uygulanması gerektiğine dikkat çekiyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43