Kardiyoloji uzmanı Dr. Zülfikar Danaoğlu, masum görünümlü, bitkisel zayıflama çaylarının bir hekime danışmadan kullanılmaması gerektiğini söyledi. Danaoğlu, "Üründen bolca yükleme yapılması ani ölüm, ritim bozuklukları, yüksek tansiyon, felç gibi sorunlara yol açıyor. Eğer kişi başka ilaçlar kullanıyor ise bu yan etkiler ve ölüm riski katlanarak artıyor." dedi.
Geçmişten günümüze zayıflama yöntemlerinin sayısında büyük bir artış yaşandığını ifade eden Danaoğlu, "Bu durum kötü niyetli kişilere fırsat yaratıyor. Zayıflama ümidiyle hayatını kaybedenler veya kalıcı hasarlarla yaşamak zorunda kalanlara şahit oluyoruz. Hastalarımız uzman bir hekime görünmeden asla kendi başlarına çay, ot ve benzeri bitkileri gelişi güzel kullanmamalı." diye konuştu.
"ZAYIFLAMANIN MUCİZE İLACI YOKTUR"
Televizyon ve internette "Tarım Bakanlığı'nın izni ile mucize ürün, bitkisel, doğal" sloganlarıyla satılan ürünlerin son yıllarda oldukça popüler hale geldiğinin altını çizen Danaoğlu, şunları kaydetti: "Zayıflamanın mucize ilacı yoktur. Eğer çok hızlı bir şekilde kilo veriyorsanız, bu vücudun sınırlarını çok zorladığınız anlamına gelir. Bu şekilde zayıflamanın vücuda bedel ödetmeden yapılabilecek bir yöntemi yoktur."
"ÜRÜNLER PEK ÇOK ÜLKEDE YASAK"
Birçok ilaç denenmiş olmakla birlikte, beklenen etkinin elde edilememesi veya yan etki profilinin geniş olması nedeniyle günümüzde obezitenin medikal tedavisi ile ilgili fazla alternatifi bulunmadığına dikkat çeken Kardiyoloji uzmanı Danaoğlu, "Bu amaçla en yaygın kullanılan iki ilaçtan biri tokluk merkezini uyarıp tokluk hissi ile etkisini gösterirken, diğeri bağırsaklardan yağların emilimini bozarak etki gösterir. Ülkeden ülkeye değişmekle birlikte bu ilaçların sindirim sistemi, karaciğer ve beyin, kalp damar sistemi gibi üzerine çok çeşitli yan etkileri ve oluşturdukları hasarlar nedeniyle kullanımları çok kısıtlanmış ya da yasaklanmış durumda. İnternette satılan hileli ürünlerle ilgili işin püf noktası buradadır. Genelde yapılan hile çeşitli bitkileri harmanlayıp zaten zayıflama ilacı olarak dünyada ruhsatlanan ilaçları yani genelde sibutramin karıştırmak suretiyle olmaktadır. Zaten zaman zaman Tarım Bakanlığı'nın basın açıklamalarında bu hileleri yapılan firmaların ismi ve ürünleri açıklanıyor." şeklinde konuştu.
ANİ ÖLÜM, YÜKSEK TANSİYON VE FELÇ RİSKİ
Ürünlerin içinde ne olduğunu bilmeden "bu bitkisel', "nasıl olsa doğal şeylerden zarar gelmez" diyerek istediği gibi kullandığını ancak bunun vücutta birçok zararlı etkiye yol açabileceğini vurgulayan Danaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bolca yükleme yapılması ani ölüm, ritm bozuklukları, yüksek tansiyon ve felç gibi sorunlara yol açıyor. Eğer kişi başka ilaçlar kullanıyor ise bu yan etkiler ve ölüm riski katlanıyor."
İnternette veya televizyonda görünen çoğu ilanın doğru olmadığını vurgulayan Dr. Zülfikar Danaoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Satılan ürünleri uzmanlara sorgulatmadan almayınız. Sağlığı ilgilendiren veya bitkisel olsa bile sağlıkla ilgili reklamı yapılan her ürünün Tarım Bakanlığı'nca değil, mutlaka Sağlık Bakanlığı'nca onaylanması gerekir. Zayıflama konusunda mutlaka hekim ve diyetisyenlerden destek alarak kalori azaltma, egzersizle sağlıklı kilo verilebilir. Kilo vermek için çok çeşitli bilimsel yöntemler ve diyetler mevcuttur. Bütün zayıflatıcı diyetler kişinin aldığı kalorinin azaltılmasına dayanır. Bu diyetlerin temelinde iki yöntemden birisi tercih edilir. Ya karbonhidrat yani şeker ve ürünleri azaltılır, ya da yağ alımı veya ikisi birden azaltılır. Bir hekim ve diyetisyen desteğiyle yapılan dengeli diyetler yani yağın şekerin azaltıldığı, alınan kalorinin sebze, meyve ve bakliyata dayandığı diyetler en sağlıklısı ve sürdürülebilir olanları olarak kabul edilmektedir."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.