Son yıllarda çocukların daha hareketli oluşu, teknolojik cihazları çok kolay kullanabilmeleri, olaylara daha bilinçli bakmaları ailelerin 'çocuğum galiba üstün zekâlı' demesine sebep oluyor. Oysaki uzmanlar, üstün zekâlı bir çocuğun anlaşılabilmesi için çok ciddi testlerden geçmesi gerektiğini söylüyor...
ÜSTÜN ZEKÂLILAR EĞİTİM HAYATLARINDA HANGİ SORUNLARLA KARŞILAŞIYOR?
Nüfusun ortalaması dikkate alındığında yüzde 2'lik kısmını üstün zekâlı bireyler oluşturuyor. Orana bakıldığında az gibi görünseler de karşılaştıkları problemler gerçekten çok büyük. Okula başlayan üstün yetenekli öğrenciler, başta kendilerine uygun bir eğitim müfredatının hazırlanmaması olmak üzere, destek eğitimlerin ve fiziki şartların yetersizliği gibi problemlerle karşılaşıyorlar.
Eğitim sistemimizde üstün bireyler, bir sınıfa kapatılıp 40 dakika ders anlatılıyor. Hâlbuki bu, onlara yapılacak en büyük haksızlık. Onların istediği, bir şeyler üretmek, anlatılanları uygulamaya dökmek, farklı mekânlarda ders işlemek. Asenkronize gelişim sorunu olan bu çocuklar; fiziksel olarak iyi donatılmış bir sınıfta hayal dünyalarını geliştirerek, sıkılmadan ve öğrendiklerini uygulamaya dökerek daha iyi öğrenebiliyorlar.
TÜZDERLE BAŞLAYAN ATÖLYE SÜRECİ
TÜZDER (Tüm Üstün Zekâlılar Derneği) yıllardır dezavantajlı durumda olan üstün potansiyelli çocuklar için atölye çalışmaları yapıyor. Bu sene onuncu yılına giren dernek, kuruşundan bugüne kadar birçok üstün potansiyelli çocuğun eğitim hayatına tutunmasına yardımcı oldu. Her yıl farklı projeler yapan dernek, hem kendi bünyesinde hem de devlet veya özel okullar aracılığı ile çocuklara ulaşmaya devam ediyor. Devlet okullarına projeler kapsamında atölyeler kuran TÜZDER, Enderun ve Yüzümüzü Güldürecek Yüz Çocuk gibi projelerle üstün çocuklara uygun eğitim kurumlarında burslar vermekte.
SELÇUKLULAR'DAKİ GULAMHANELER VE OSMANLI'DAKİ ENDERUN
Selçuklular'daki Gulamhaneler'den ve Osmanlı'daki Enderun Okulu'ndan ilhamını alan TÜZDER, önümüzdeki eğitim dönemi için de ''Her Çocuk Özeldir'' projesi ile üstün potansiyelli çocuklara ulaşmayı hedefliyor. Proje kapsamında BBT testi uygulanan çocuklar, zekâ seviyelerine göre farklı oranlarda burs hakkı kazanıyorlar. Burs, öğrenci 8. sınıftan mezun olana kadar devam ediyor.
Proje hakkında konuşan TÜZDER Eğitim Koordinatörü Ömer Faruk Şekeroğlu, zamanında fark edilmeyen ve uygun eğitim verilmeyen üstün zekâlı çocukların toplum için büyük bir kayıp olacağını belirtti. Şekeroğlu ayrıca "Dünyanın ilk üstün zekâlılar okulu Enderun'dan ilham alınarak sunulan projemiz, üstün zekâlı öğrencilere uygun şartlarda eğitim görebilmeleri için eşsiz bir imkândır. 2012 yılından bugüne kadar yaptığımız projelerle, 300'ün üzerinde üstün zekâlı çocuğa Sarıyer'de faaliyet gösteren Özel Boğazhisar Eğitim Kurumları'nda eğitim görme imkânı sağladık. Boğazhisar Eğitim Kurumları Türkiye'de ilk Zekâ Atölyesini ve Gelişim Atölyelerini açan, 'Dünya Ölçeğinde Üstün Nitelikli İnsan Yetiştirme Eğitim Modeli'ne sahip bir kurum. Bu sebeple projemiz üstün potansiyelli çocukların velileri tarafından ilgiyle takip ediliyor ve başvurular oldukça yoğun" ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.