Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Tarihe Yolculuk’ isimli söyleşide, 1916 yılında Osmanlı Ordusu’nun Irak’ın Kut bölgesinde İngiliz güçlerini ağır hezimete uğrattığı Kut’ül Amare zaferi konuşuldu.
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı’nın İbrahim Paşa Kültür Merkezi’nde organize ettiği ve moderatörlüğünü Tarihçi-Yazar Fahrettin Öztürk’ün yaptığı söyleşiye, Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muammer Demirel ile Milli Savunma Üniversitesi Öğretim Üyesi Emekli Albay Yrd. Doç Dr. Zekeriya Türkmen konuşmacı olarak katıldı. Tarih meraklılarının büyük ilgi gösterdiği söyleşi, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi İbrahim Benlioğlu ve öğrencilerinin ‘Enderun nağmelerinden oluşan’ ney dinletisi ile başladı.
Psikolojik üstünlük sağlandı
Tarihi zaferin 102. yıldönümünde Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muammer Demirel, yaptığı konuşmada, 1. Dünya Savaşı’nın başlangıcında İngilizlerin Basra harekâtını anlattı. Kut'ül Amare Zaferi’nin Çanakkale Savaşları’ndan sonra Türklerin artık bir daha zafer kazanamayacağı düşüncesini yerle bir ettiğini söyleyen Demirel, Irak cephesinde komutanların ve askerlerin cansiperane yaptıkları mücadelenin ardından kazanılan bu savaşın unutturulmaması gerektiğini kaydetti.
İngilizler’in en büyük kaybı
Yrd. Doç Dr. Zekeriya Türkmen ise konuşmasında, Kut’ül Amare’nin İngilizlerin tarihindeki en büyük kayıp olduğunu hatırlattı. Türkmen, “Kutü’l Amare, Türk komuta heyetinin karşılıklı işbirliği, özveri ve kararlılığının eseridir. Bunun öncesinde kazanılan Selman-ı Pak Zaferi’nin ardından İngilizlerin on binlerce askerini kayıp verdiği bu savaş, 5 general, 481 subay ve 13 bin 300 askerden oluşan bir İngiliz tümeninin bütün personeli ile esir alındığı, tarihe altın harflerle yazılan bir olaydır” dedi.
209 şehit Bursa’dan
Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Türkmen, 1914-1918 yılları arasında Irak cephesinde şehit düşen 209 Bursalı askerin olduğunu ifade etti. Konuşmasında Süleyman Askeri Bey, Albay Nurettin Bey (Sakallı Nurettin Paşa) ve Albay Halil (Kut) Bey’in yanı sıra savaşta büyük cesaret ve kahramanlık örneği gösteren Osmancık Taburu’nu anlatan Türkmen, “Bursa'nın da bu zaferde katkı ve imzası vardır.
Bursa'dan Irak cephesinde 209 er şehit verilmiştir. Kuvvetlerimiz öylesine sıkı bir kuşatma yapmışlardır ki, aç kalan İngilizlere dünya tarihinde ilk kez havadan yiyecek ikmali yapılmıştır" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.