Uludağ Üniversitesi, alternatif enerji kaynaklarına yönelme konusundaki ulusal politikalara destek amacıyla Görükle Kampusunda güneş ve rüzgâr enerji santralleri kurmayı planlıyor. Rektör Yusuf Ulcay, üniversite olarak rüzgâr ve güneş enerji santralleri kurmak için fizibilite çalışmalarına başladıklarını ve bunun diğer üniversitelere ve bilim insanlarına örnek olmasını dilediklerini söyledi.
Uludağ Üniversitesi Genç Girişimciler Topluluğu tarafından 3.’sü düzenlenen Ulusal Yenilenebilir Enerji Kongresi düzenlendi. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen kongreye UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Abdülkadir Karlık, Enerji Verimliliği Derneği Bursa Şubesi Başkanı Dr. Müh. Mustafa Uysal, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör girişimcileri ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Kongrede konuşan UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, alternatif enerji sistemlerinin Türkiye’de kurulması ve yaygınlaştırılması gerektiğine işaret etti. Enerji verimliliği bilincinin yerleşmesi için teşvikler yapılması konusunda çağrıda bulunan Rektör Ulcay; “Gelişmiş dünya ülkelerinin alternatif enerji kaynakları konusundaki gayretlerini hepimiz görüyoruz. Enerji verimliliği ve alternatif enerji kaynaklarına yönelme konusunu ulusal hedeflerimiz arasında kabul etmemiz gerekiyor. Bizler de üniversiteler ve bilim insanları olarak, yerel ve ulusal düzeyde bu alandaki projelere daha çok odaklanmalıyız. Uludağ Üniversitesi yönetimi olarak herkese örnek olması adına rüzgâr ve güneş enerji santralleri kurmak için fizibilite çalışmalarına başladık. Üniversitemizin Görükle kampüs alanında güçlü olmamakla birlikte rüzgâr ve güneş enerjileri için yeterli potansiyel bulunuyor. Enerji Piyasası Denetleme Kurulu ile ön görüşme yapıldı. Santral kurmamızda bir engel yok. Küçük çaplı santraller olacak ve ancak üniversitemizdeki enerji giderlerine kısmı katkı sağlayacak. Diğer üniversitelere ve bilim insanlarına da örnek teşkil etmesi bakımından önemli bir yatırım olacak diye düşünüyorum” dedi.
DÜNYANIN 5. TESİSİ BURSA’DA AÇILACAK
Düzenlenen kongrenin verimli geçmesi temennisinde bulunan Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Abdülkadir Karlık ise yeniliklere açık olunması gerektiğinin altını çizdi. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak insan için, kent için verimlilik temelli yatırımlar yaptıklarını vurgulayan Karlık, “Büyükşehir olarak, Akışkan Yataklı Çamur Yakma ve Enerji Üretim Tesisi kuruyoruz. Yakın zamanda hizmete açacağız. Dünya genelinde bizimkiyle birlikte sadece 5 adet var. Bursalı sanayicilerimizle birlikte yaptık. Önümüzdeki ay hizmete açmayı hedefliyoruz. Artık nehirlerimiz, ırmaklarımız daha temiz akacak. Yüzde yüz yerli bir tesis olacak. Enerji üreten bir tesis olacak. Ürettiği enerjiyi de satarak kendi kendini amorti edecek. Buradaki amacımız kıt kaynakların en verimli şekilde kullanımıdır. Bizim petrolümüz ya da madenimiz yok. Hepimiz daha çok çalışmak zorundayız” şeklinde konuştu.
TÜRKİYE ALTERNATİF ENERJİ KAVRAMLARIYLA ÇOK GEÇ TANIŞTI
Kongrede, Enerji Verimliliği Derneği Bursa Şubesi Başkanı Dr. Müh. Mustafa Uysal da katılımcılara ‘Enerji Verimliliğinde Türkiye’ konulu bir sunum yaptı. Sunumunda Türkiye’nin yakın geçmişte alternatif enerji ve enerji verimliliği gibi kavramları öğrendiğini söyleyen Mustafa Uysal, Dünyanın gelişmiş ülkeleriyle karşılaştırıldığında Türkiye’nin henüz daha yolun çok başında olduğunu belirtti.
İki gün süren 3. Ulusal Yenilenebilir Enerji Kongresi’nde kamu ve özel sektör temsilcilerinin konuşmacı olarak katıldıkları oturumlar düzenlendi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.