Otomotivde Türkiye'yi liderliğe taşıyacak yeni tasarımlar aranıyor
Türkiye ihracatının 11 yıldır üst üste lider sektörü olan otomotiv endüstrisinde yılın en önemli organizasyonu olan Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması için geri sayım başladı. Türk otomotiv sektöründe katma değerin artırılması ve yenilikçi tasarımların teşvik edilmesi amacıyla Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından Ekonomi Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin koordinatörlüğünde bu yıl altıncısı düzenlenecek olan Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması, 4-5 Mayıs tarihlerinde İstanbul Teknik Üniversitesinde (İTÜ) Maslak yerleşkesinde gerçekleştirilecek. Her iki yarışmada toplam 120 bin TL para ödülü dağıtılacak, ayrıca Tasarım Yarışmasında dereceye girenlerden iki proje sahibi Ekonomi Bakanlığının desteği ile yurt dışında iki yıl süre ile burslu okumaya hak kazanacak.
Aday başvuruları 14 Nisan'a kadar sürecek
Türkiye'nin 2023 İhracat Stratejisi kapsamında otomotivde katma değerin artırılması, yeni ürün, teknoloji ve metotların üretilmesi, yenilikçi tasarımcıların teşvik edilmesi, endüstriyel tasarımcılığın geliştirilmesi ve dünya pazarlarına sunulmasının amaçlandığı yarışmalara, öğrencilerden profesyonellere 18 yaşını dolduran her aday katılabiliyor. Adayların 14 Nisan tarihine kadar projeleriyle internet üzerinden başvuruda bulunması gerekiyor. Yarışmalarda ön elemeyi geçen adaylar 19 Nisan'da duyurulacak, ikinci eleme de 24 Nisan'da gerçekleştirilecek.
Yeni tasarımcıların yetiştirilmesi teşvik ediliyor
OİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Burhanoğlu, Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması ile otomotiv sektöründe inovasyon ve tasarım kültürünü yaygınlaştırmayı, genç tasarımcıların yetiştirilmesini teşvik etmeyi ve üniversite-sanayi işbirliğini güçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi. Ömer Burhanoğlu, "Etkinlik ile Türk otomotiv sektörüne daha nitelikli, çevreci, güvenli, kaliteli ve katma değeri yüksek ürünler sunabilmeyi hedefliyoruz. Her yıl içeriğini geliştirmeye çalıştığımız Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması ile uluslararası arenada da markalaşacağız" şeklinde konuştu.
OİB, girişimcileri para ödülü ile destekledi
OİB, 2015 ve 2016 yıllarında İTÜ Arı Teknokent ile yapılan iş birliği çerçevesinde girişimcileri de destekledi. Bu kapsamda 2015 yılında yapılan OİB 4. Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım yarışması etkinliğindeki 19 finalist, İTÜ Çekirdek Programına girmeye hak kazanırken, 12 finalist program için başvuruda bulundu. Finalistler İTÜ Çekirdek Programında Ön Kuluçka alanında projelerini geliştirme fırsatı yakaladı. Ayrıca Hızlandırma Programı ile 150 saate varan Çekirdek MBA eğitimi, antrenör ve mentorların uzmanlık alanlarından yararlanıp, üniversite sanayi iş birliği sinerjisinden faydalanarak network yaratma imkanı buldu. OİB, aynı zamanda girişimcileri ve yatırımcıları bir araya getiren İTÜ Çekirdek Big Bang 2015 finallerinde de Türk otomotiv sektörünün çehresini değiştirecek girişimcileri ödüllendirdi. OİB, bu kapsamda İTÜ Çekirdek Big Bang ödüllerinde beş projeye, girişimcilik ve üretim yolunda ilk adım olarak toplamda 250 bin lira ile destek verdi. OİB tarafından Big Bang ödüllerinde Enwair Batarya projesine 70 bin, Euro6 Egzoz Emisyon Sistemleri için Ünite Kalite Sensörü Geliştirilmesi projesine 60 bin, IUGO Akıllı, Tasarruflu ve Güvenli Sürüş Sistemi projesine 50 bin, Marvin projesine 40 bin ve Düşük Sıcaklıklarda Çalışabilen Yüksek Verimli Statik Range projesine de 30 bin lira verildi.
OİB'in 2016 yılında düzenlediği 5. Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışmasında ise 20 finalist İTÜ Çekirdek Programı'na girmeye hak kazandı. Finalist girişimciler, süreç boyunca laboratuvar, ofis, teknik malzeme ve altyapıya ilişkin imkanlardan, antrenör ve mentorların sunduğu eğitim ve danışmanlık hizmetlerine kadar geniş bir yelpazede İTÜ Çekirdek'in sunduğu bütün imkanlardan yararlanma fırsatı buldu. İTÜ Çekirdek Big Bang 2016 finalinde ise OİB tarafından projelere 145 bin TL ödül dağıtıldı. Bu kapsamda OİB, Formulate projesine 60 bin TL, Progin-Bilişim-Transafe projesine 50 bin TL ve Nanografen projesine 35 bin TL ödül verdi.
Adaylar yarışmalara bireysel ya da ekip olarak katılabilecek
Adaylar yarışmalara bireysel ya da ekip olarak katılabilecek
Otomotiv Ar-Ge Proje Pazarına öğrenciler, akademisyenler, araştırmacılar, sektör profesyonelleri, yüksek lisans-doktora çalışması yapanlar ve sanayiciler katılacak.
Komponent Tasarım Yarışmasına öğrenci-amatör, üniversite-kurum ve profesyonel dallarda katılım olacak.
Adaylar en fazla üç proje ile başvurabilecek, aynı proje ile iki yarışmaya katılamayacak.
Katılımlar bireysel ya da ekip olarak yapılabilecek.
Başvurular için
Bu yıl yarışma başvuruları, İTÜ Arı Teknokent Çekirdek ortaklığı ile online olarak aşağıdaki web sayfalarında yer alan "Proje gönder" bölümünden dosya yükleme yolu ile kabul ediliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.