ODTÜ Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜNAM) projesinin yürütücüsü ve Müdürü Prof. Dr. Raşit Turan, Türkiye’nin Tuz Gölü büyüklüğünde bir alanda kuracağı güneş panelleri ile tüm elektrik ihtiyacını karşılayabileceğini söyledi.
Ortadoğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve güneş enerjisi araştırmalarının yürütüldüğü GÜNAM’ın Müdürü Prof. Dr. Raşit Turan, dünyanın enerji ihtiyacının yüzde 85’inin odun, kömür, petrol vb. yakarak karşılandığını, bu yüzden dünyanın ısınarak yaşanılamaz hale geldiğini söyledi.
ODTÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raşit Turan, Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Ahmet Rasim Büyüktür Salonu’nda güneş enerjisini anlattı. Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay, öğretim üyeleri ve öğrencilerin ilgiyle izlediği kolokyumda konuşan Prof. Turan, güneş enerjisiyle ilgili çarpıcı değerlendirmeler yaptı.
Güneş enerjisinin çevreyi kirletmeyen önemli bir alternatif olduğunu ve toplumun bilgilendikçe konuya daha sıcak bakmaya başladığını vurgulayan Turan, “Kuruyorsunuz fotovoltaik sistemleri, kayısı kurutur gibi enerji üretiyorsunuz. Üstelik de en ucuzu. Şu anda 1 kwh elektik maliyeti 10 sent ama güneş enerjisi santrali kurmak isteyen firmalar şu anda 5 sent’le ihale teklifleri veriyor. Bundan para da kazanıyorlar üstelik. Güneş enerjisi, Türkiye’yi değil dünyayı da kurtaracaktır” dedi.
Türkiye’nin enerji ihtiyacının 1990 yılından 2015’ yılına kadar yüzde 144 arttığını ve bu ihtiyacı karşılamak için her yıl cari açık kadar yani 55-60 milyar dolarlık enerji ithal edildiğini vurgulayan Prof. Turan, “Enerjideki dışa bağımlılığı kaldırdığımız anda Türkiye’nin cari açığı da ortadan kalkacaktır” dedi.
Güneş enerjisiyle ilgili ortaya konan en önemli eleştirilerin panel fiyatlarının yüksekliği ve panellerin kapladığı alan konusunda olduğunu hatırlatan Turan, “Panel fiyatları hızla aşağı iniyor.
Almanya bu işin lokomotifi olmuştur, son yıllarda Çin de önemli üreticilerden biri oldu. Ucuz ithal ürünler olduğu gibi ülkemizde 20”ye yakın fabrika güneş panelleri üretiyor. Ayrıca iddia edildiği gibi çok büyük alanlara panel kurulması gerekmiyor. Türkiye, Tuz Gölü’nün alanı kadar bir alana panel kursa tüm elektrik ihtiyacını karşılar” diye konuştu.
Dünyada kullanılan elektriğin yüzde 20’sinin 2050 yılında güneşten elde edileceğini öngören Prof. Dr. Turan, vatandaşların bir gün evlerindeki şebekeyi söküp evlerine güneş panelleri kuracaklarını görür gibi olduğunu anlatan Turan, “Herkesin evinin bir köşesinde güneşsiz günler için elektrik stoklayan buzdolabı büyüklüğünde makinalar neden olmasın?” dedi. Turan, güneş elektriğini akülerde stoklama çalışmalarının da umut verici olduğunu söyledi.
Konuşmasının ardından Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay’la sohbet eden Prof. Turan, Uludağ Üniversitesi’ne güneş enerjisi santrali kurma konusunda destek vermeye hazır olduğunu söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.