Gallup International Association ile birlikte 45 ülkede 42 bini aşkın kişiyle global süper güçler araştırması gerçekleştirdi. Araştırmada; ABD, Çin, Rusya, Avrupa Birliği, İngiltere, Japonya ve Hindistan’ın 2030 yılında dünyanın süper güçleri arasında olup olamayacağı soruldu.
Sonuçlara göre, dünya kamuoyu 10 yıl sonra dünyanın süper güçleri olarak ilk sırada Çin’i (yüzde 59) ve ikinci sırada ABD’yi (yüzde 56) görüyor. Onları üçüncü süper güç olarak Rusya (%43) izliyor. Dünyanın yalnızca üçte biri Avrupa Birliği (yüzde 32) ve Japonya’nın (yüzde 31) süper güçler arasında olacağını düşünüyor. İngiltere (yüzde 25) ve Hindistan (yüzde 16) süper devlet olmaya çok uzaklar.
Türkiye’nin oyu Çin’e
Dünya, Çin’in 2030 yılında süper güçler arasında yer almasını bekliyor. Araştırmanın yapıldığı 45 ülkenin 34’ünde insanların yarıdan çoğu Çin’in süper güç olmasına onay veriyor. Yakın rakibi olan ABD, Çin’in süper devlet olmasını dünya ortalamasının (yüzde 59) üzerinde bir oranla (yüzde 62) kabul ederken, uzak rakip Rusya, süper devlet olma konusunda kendi de dahil kimseyi layık görmüyor. Buna rağmen Rusya’dan en yüksek onayı Çin (yüzde 38) alıyor. Türkiye de Rusya gibi, kimseyi süper devlet olmaya uygun görmezken, Türkiye’den de en yüksek onay Çin’e veriliyor (yüzde 47).
Türkiye ve Rusya, ABD’yi süper güç olarak görmüyor
ABD’nin süper güç olması 45 ülkenin 30’unda yüzde 50 ve üzeri kabul görüyor. Amerikalılar kendi ülkelerinin süper güç olduğunu dünya ortalamasının (yüzde 56) üzerinde onaylıyorlar (yüzde 65). Ne Türkiye (yüzde 27) ne de Rusya (yüzde 25) ABD’yi 10 yıl sonrasının süper gücü olarak görmüyor.
Rusya halkı kendine oy vermedi
Araştırma sonuçlarına göre Rusya, 45 ülkenin 16’sında yüzde 50 ve üzeri onay aldı ve dünyada süper güç olması beklenen 3. ülke (yüzde 43) konumuna yerleşti. Rusya gerek ABD’den, gerekse kendi halkından dünya ortalamasının altında onay aldı (yüzde 32). Türkiye’de, 10 yıl sonra Rusya’nın süper güç olma olasılığı yüzde 29 tarafından kabul görüyor. Avrupa Birliği için, 2030’da süper güçler arasında olacak demek biraz zor çünkü; 45 ülkenin yalnızca 4’ünde halkın yarıdan fazlası buna inanıyor. Dünya ortalaması yüzde 32 iken ABD ve Türkiye’de bu oran yüzde 28, Rusya’da ise yüzde 11.
Süper güçler 10 yıl sonrasına güvenli bir dünya vaad etmiyor
Araştırmada bu 4 gücün uluslararası politikalarının dünya istikrarına etkileri de sorgulandı. Dünyada 3 kişiden yalnızca biri Çin’in uluslararası politikalarının global barışa katkı sağlayacağını düşünüyor (yüzde 32). Aynı oran ABD (yüzde 33) ve Rusya (yüzde 32) için de geçerli. Avrupa Birliği politikalarının istikrarı desteklediği görüşü ise daha yaygın (yüzde 42), ancak onun da süper güç olma olasılığı düşük. Türkiye’de görüşülen kişilerin yarıdan fazlası bu 4 süper güç adayının politikalarının dünya istikrarını sağlamaktan çok, sarsmaya yönelik olduğunu düşünüyor. Bu oran Çin için yüzde 52, Avrupa Birliği için yüzde 54, Rusya için yüzde 60 iken ABD’de yüzde 77’ye kadar çıkıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.