Tüpraş'ın, ortakları arasında yer aldığı "COZMOS" isimli Ar-Ge projesi, Avrupa'nın en önemli araştırma ve inovasyon programı Horizon 2020 Programı kapsamında, 'Tutulan Karbondioksitin Dönüştürülmesi'ne yönelik proje başvuruları arasında en yüksek puanı alarak desteklenmeye hak kazandı.
Dijital dönüşüm stratejisi ve değişen dünya trendleri çerçevesinde teknoloji yatırımlarını önceliklendiren Tüpraş, Ar-Ge projeleriyle dikkat çekmeye devam ediyor.
Avrupa'nın en kapsamlı Araştırma ve İnovasyon Progamı olan Horizon 2020'de daha önce 7 proje ile yer alan Tüpraş, ortakları arasında bulunduğu "COZMOS" isimli Ar-Ge projesiyle yeni bir teşviğe daha layık görüldü.
Tüpraş'ın "COZMOS" (Efficient CO2 conversion over multisite Zeolite-Metal nanocatalysts to fuels and OlefinS) projesi, "Tutulan Karbondioksitin Dönüştürülmesi"ne yönelik proje başvuruları arasında 15 üzerinden 14,5 puan alarak en yüksek puanı elde etti. Dokuz ülkeden 11 kuruluşun ortaklığıyla gerçekleşecek toplam 4 Milyon Avro bütçeli COZMOS projesi kapsamında Tüpraş, 776 bin Avro bütçeli projesinin tamamına (%100'üne) Avrupa Birliği'nden destek aldı.
Proje ile Tüpraş, atık karbondioksitin dönüştürülmesine yönelik yenilikçi teknolojinin geliştirilmesinde rol alacak.
COZMOS, çevresel yönüyle öne çıkıyor. Projede, endüstriyel süreçlerden çıkan karbondioksitin verimli bir şekilde yakıta dönüştürülmesi için yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesi hedefleniyor. Tüpraş çokuluslu bu projede yer alarak, öncü teknolojilerin geliştirilmesinde önemli çalışmalara imza atacak. Projenin performans testleri Tüpraş'ın Ar-Ge merkezinde kuracağı pilot tesiste Tüpraş araştırmacıları tarafından gerçekleştirilecek ve Tüpraş, teknolojiyi ilk elden test etme imkânı bulacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.