Bursa’da faaliyet gösteren hemşehri derneklerinin temsilcileriyle bir araya gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, sıkı denetim ve küçük dokunuşlarla trafikte yoğunluğu yıl sonuna kadar yüzde 40 azaltmayı planladıklarını söyledi. Hemşeri dernekleri buluşmasında Bursa’da sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmalarına da değinen Başkan Aktaş, lokal bazda yüksek katlı yapılarla kendisini gösteren 0.50 emsal uygulamasında mantık değişikliğine gideceklerini, nüfusa göre sosyal donatı alanlarının da hesaba alındığı ada bazlı dönüşümlere onay vereceklerini açıkladı.
Başkan Aktaş, 25 derneğin temsilcileriyle Büyükşehir Belediyesi’nin Ankara yolundaki hizmet binası meclis salonunda buluştu. Sıcak bir atmosferde geçen görüşmede davetlilerin Başkan Aktaş’a iletmek istedikleri özel mesajları alındı. Toplantıda, Bursa’daki trafik sıkıntısı ve büyük bir kitleyi ilgilendiren kentsel dönüşüm çalışmaları da gündeme geldi.
Yıl sonu hedefi yüzde 40
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yaptığı açıklamada, Bursa’daki trafik yoğunluğunu yıl sonuna kadar yüzde 40 oranında azaltmayı hedeflediklerini ifade etti. Yaşanan sıkıntının tek bir nedeninin bulunmadığını, yetersiz yollar, araç akışını engelleyen binalar, şehrin doğu hattında çalışan minibüsler, özel halk otobüsleri ve çeşitli nedenlerin şehri bu kronik problemle baş başa bıraktığını söyleyen Başkan Aktaş, sıkı denetim ve küçük dokunuşlarla trafik yoğunluğunu ilk etapta azaltmayı düşündüklerini vurguladı. İlerleyen yıllarda yapılacak ekstra takviyelerle kenti bu sıkıntıdan kurtaracaklarını ifade eden Başkan Aktaş, “İnsanın olduğu her yerde sıkıntı vardır. Sıkıntının olduğu yerlerde de denetimi kesin suretle yapmalısınız. Biz de ilk aşamada özellikle denetim sistemi üzerinde duracağız. Son teknoloji araçlarla trafiği 24 saat denetim altında tutacağız. Mesela Ulucami gibi turistik, nüfusun yoğun olduğu bölgelere araç akışını azaltacağız ya da keseceğiz. Halkı toplu ulaşım araçlarını kullanmaları yönünde teşvik edeceğiz. İnşallah göreceksiniz, bu şekilde yılsonuna kadar trafikte yüzde 40 rahatlama sağlayacağız” dedi.
Yatay mimariyle sağlıklı büyüme
Başkan Aktaş, konuşmasında, kentsel dönüşüm çalışmalarına da değindi. Bursa’da önceki dönem 0.50 emsal verilerek lokal bazda yüksek katlı kentsel dönüşüm çalışmalarının önünün açıldığını, benzer kötü örneklerin özellikle Nilüfer ilçesinde çok sayıda bulunduğunu ifade eden Başkan Aktaş, yeni dönemde bu tür uygulamaların önünü açmalarının mümkün olmadığını kaydetti. 1 Ekim 2017 tarihinde yürürlüğe giren Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin de lokal bazda yüksek yapılaşmaya izin vermediğini vurgulayan Başkan Aktaş, “Bursa bir deprem bölgesi ve kentsel dönüşüm çalışmalarını kesin suretle gerçekleştirmeliyiz. Fakat bu eskisi gibi olmamalı! 0.50 emsal vererek, yüksek katlı yapılaşmanın önünün açmamalıyız. Bunun yerine yatay, nüfus artışıyla uyumlu sosyal donatı alanlarının da hesaba alındığı şık çalışmaların içerisinde olmalıyız. Bunun sonucunda Bursa büyüyecekse büyüsün. Bursa büyümediği takdirde, sorunlarımız büyüyor” diye konuştu.
Başkan Aktaş, konuşmasında, Bursa’nın sıkıntılarının çözülmesi konusunda STK’ların taşıdığı role değindi. Şehrin sürekli büyüme eğiliminde olduğunu, Balkanlar ve Anadolu’nun değişik bölgelerinden, Kafkaslardan sürekli göç aldıklarını vurgulayan Başkan Aktaş, artan nüfusa bağlı olarak sorunların da artış gösterdiğini ifade etti. 2017 yılı itibariyle kent nüfusunun 2 milyon 936 bin olarak açıklandığını kaydeden Başkan Aktaş, “Bursa bir çiçek bahçesidir. Farklı bölgelerden aldığımız göçler, şüphesiz ki şehrimizin zenginliğidir. Fakat bu durum, çeşitli sorunları da beraberinde getirmektedir. Burası hepimizin. Eğer abad olacaksak hep birlikte olacağız. Bu nedenle başta STK’lar olmak üzere taşın altına herkes elini koymalı, hep birlikte sorunların üstesinden gelmeliyiz. Bunu yapmak bizim görevimiz” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.