CHP Bursa Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Nurhayat Altaca Kayışoğlu, TBMM'de yaptığı konuşmada son müsilaj sorununu hatırlatarak Bursa özelinde yapılan doğa tahribatlarını gündeme getirdi. 5 yıldır Meclis kürsüsünde gündeme getirdiği sorunları sıralayan Altaca Kayışoğlu, "Derelerin, denizlerin, nehirlerin, göllerin, ağaçların, kuşların, balıkları dili olmaya çalıştım ama maalesef, kulaklarınız sağır!" dedi.
CHP'li Altaca Kayışoğlu: 'Maalesef kulaklarınız sağır!'
TBMM'de devam eden görüşmelerde söz alan CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Nurhayat Altaca Kayışoğlu, doğanın son intikamı müsilaj sorununu hatırlatarak şöyle konuştu:
"TOPRAKLARIMIZ VE İNSANLARIMIZ ZEHİRLENİYOR!"
"Marmara Denizi’ndeki müsilaj doğanın intikamının bize görünen yüzü, ben asıl tehlike olan görünmeyen yüzünü anlatacağım. Bereketli topraklarımız, insanlar zehirleniyorlar, kanser oluyorlar. Ben beş yıldır bu kürsülerden defalarca bu konuları gündeme getirdim, bu fotoğrafları gösterdim; anlattım derelerin, denizlerin, nehirlerin, göllerin, ağaçların, kuşların, balıkları dili olmaya çalıştım ama maalesef, kulaklarınız sağır, sağır."
"Bakın, tarih tarih neler söylemişim." diyen Altaca Kayışoğlu, TBMM'de son 5 yılda gündeme getirdiği doğa tahribatlarını şöyle sıraladı:
"21 Ocak 2016: “Bursa'da Bursa’nın en önemli içme suyu barajı olan Doğancı Barajı'na mermer ve taş ocaklarının kiri, bölgedeki köylerin foseptiği akıyor. Yenişehir'de hâlâ Boğazköy Barajı'nda sulama yapılamıyor, koca suda balıklar ölüyor.”
10 Mayıs 2016: “Bursa'da Karacabey ilçesinin Gölecik Mahallesi'nde kanalizasyon yapılıyor fakat bu kanalizasyonun bacası Gölecik Deresi’ne atılıyor, bir dere civarındaki tarım alanlarını suluyor. Dolayısıyla da tarım alanları foseptikle sulanmış oluyor.”
3 Ekim 2017: “Bu yıl Karacabey Canbolu Deresi’nde üç kez toplu balık ölümleri yaşandı. Aslında toplu balık ölümleri Bursa'nın kronik bir sorunu hâline dönüştü. Bursa'da her yıl Yenişehir Kocasu, İznik Gölü ve Karacabey Canbolu’da balık ölümleri yaşanıyor. Her olaydan sonra yetkililer sorularımıza açıklayıcı cevap vermedikleri gibi bugüne kadar bu katliamlara karşı önlem almıyor, denetim yapmıyor, sorumluları açıklamıyor. Balıklarının dili yok diye bu zulüm niye?”
7 Mart 2018: “Bursa’da çevre felaketlerinin önüne bir türlü geçilemiyor. Daha dün Bursa’nın İnegöl ilçesi ve Yenişehir ilçesi arasında kalan Kocasu Çayı üzerinde kurulu Boğazköy Barajı’nda balıklar karaya vurdu. Burası bir baraj ve bu barajdan binlerce dekar alan sulanıyor. Balıkların öldüğü bir barajdan ve o baraj sularıyla beslenen topraklardan söz ediyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığını ve Tarım ve Orman Bakanlığını göreve davet ediyorum çünkü balıklar da balıkların öldüğü sularla sulanan topraklar da, o topraklarda yetişen ürünler de, o ürünleri yiyen insanlar da büyük tehlike altında.”
18 Nisan 2018: “Geçen hafta sonu Bursa’mızın Karacabey ilçesinin köylerindeydim, İsmetpaşalılar köylerindeki Karadere’nin kirliliğinden dert yandılar. Birkaç yıl önce Karadere’de balık tuttuklarını ama şimdi hiçbir canlının yaşamadığını, dereden yayılan pis kokularından nefes alamadıklarını ve bu sularla tarlaları suladıklarını haykırdılar. Bursa’nın tarım alanlarını koruyun, insan sağlığını koruyun.” demişim.
11 Ocak 2018: “İznik Gölü’ne sahil projesi yapılıyor, betonlar örülüyor, İznik Gölü haykırıyor: ‘Ey, insanoğlu bilmez misin bir göl ancak dalgalarla kıyıya vurduğunda kendini temizler, nefes alır. Bu duvarları örerseniz ben nasıl yaşayacağım?’”
20 Şubat 2019: “Şubat ayı başında Marmara Denizi kıyısı olan Karacabey’de karaya dev orkinoslar vurdu. Bir değil, birden çok orkinosun aynı gün ölmesine yol açan neden hâlen bilinmiyor. Bu yönde bir araştırılma yapıldı mı, bilmiyoruz. Bu süreçte Marmara Denizi’nin bir başka kıyısı olan Gemlik Kumla’da da karaya 2 yunus balığı ölüsü vurdu. Arka arkaya yaşanan bu ölümler düşündürücü olup Marmara Denizi’nde nadide canlıları yok eden sebeplerin ve sorunların bulunması, denizlerimizin, göllerimizin, ırmaklarımızın korunması çocuklarımıza karşı yetkililerin sorumluluğudur.” demişim.
21 Ekim 2019: “Susurluk tarafından gelip Karacabey’de akan Canbolu’da her yıl ama her yıl balık ölümleri yaşanıyor, yaşanan balık ölümleriyle ilgili sebep bulunamıyor, çözüm üretilemiyor. Şehri neredeyse boydan boya geçen Nilüfer Çayı yıllardır lağım kokuyor ‘Her sene çözeceğiz.’ deniliyor, çözülmüyor.”
20 Ekim 2020: “Gemlik Fevziye köyünde gölet kurudu. Bursa’da 103 kilometre akıp 55 köyden geçen şehrin içinden geçen Marmara Denizi’ne akan Nilüfer Çayı var. Bu çayla tarım alanları sulanıyor. Yakın zamanda İnkaya köyüne gittim; bu çay zifiri karanlık, kapkara, katran karası bir şekilde akıyor, kokuyor, köylüler nefes alamıyorlar, uyuyamıyorlar. Gözümün önünde kimyasallar fokur fokur kaynıyordu ve bu çayla tarlalar sulanıyor, insanlar zehirleniyor ama hâlâ sanayi denetlenmiyor. Arıtmalar denetlenmiyor, insanlar zehirleniyor.” demişim. Ama beş yıldır duymamışsınız. Duyun artık, Allah aşkına duyun, yeter artık duyun doğanın sesini diyorum!"
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.