• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Bursa 12 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 14 °C

Toplum 5.0 ile insan merkezli bir toplum

Toplum 5.0 ile insan merkezli bir toplum
Toplum 5.0 sosyal problemleri çözmeye odaklanıyor

Toplum 5.0 ya da ‘süper akıllı toplum’ terimi, endüstriyel ve teknolojik gelişmişlik seviyesinde dünyanın gelmiş olduğu son noktayı açıklamak için kullanılıyor. Bilim ve teknolojik alandaki gelişmeleri gözeterek, insanı merkeze koyan bu yaklaşım ile ekolojik dengenin bozulması, çevre kirliliği, doğal afetler ve pandemi gibi tüm toplumu etkileyen küresel hastalıklara çözümler hedefleniyor.

 

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Aydın Öztürk, endüstriyel ve teknolojik gelişmişlik seviyesinde dünyanın gelmiş olduğu son noktayı açıklamak için kullanılan toplum 5.0 hakkında bilgi verdi. 

 

Toplum 5.0 ortaya çıktı

 

Toplum 5.0 ya da “süper akıllı toplum” terimi endüstriyel ve teknolojik gelişmişlik seviyesinde dünyanın gelmiş olduğu son noktayı açıklamak için kullanıldığını belirten Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Aydın Öztürk, “Dijitalleşme, yapay zekâ ve robot bilimi gibi kavramların gelecekte insanlığa nasıl bir katkı sağlayacağını, hatta insan ve dijital hayat arasında nasıl daha verimli ve uyumlu bir toplum inşa edilebileceğini ortaya koyan bir modeldir.” dedi.

 

Toplum 5.0 ‘insan merkezli toplum’ kurma idealidir

 

İlk insanların tarih sahnesinde avcı ve toplayıcı olarak rol aldıklarını hatırlatan Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Aydın Öztürk sözlerine şöyle devam etti:

 

“Ardından takip eden binlerce yıl içinde toplumsal yaşama geçiş, yerleşik hayat, tarım, ilk kentlerin kurulması ve daha yakın bir geçmişte ise sanayi toplumuna evrildik. Küresel ekonomiler, internetin yaygınlaşması ve bilişim teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte bugün içinde bulunduğumuz enformasyon yani bilgi toplumuna geçiş yaptık. Elbette, dünyadaki her ülkenin ekonomik, sosyolojik, politik ya da teknolojik olarak aynı gelişmişlik seviyesinde olabilmesi mümkün değil. Çünkü teknoloji dünyasındaki yenilikler hız, altyapı, donanım, büyük veri gibi ekonomik gelişmişliğe oldukça bağımlı kavramlardır. Öte yandan günümüzde toplumların tarihte hiç olmadığı kadar fazla sayıda risk, güvenlik ihlali ve eşitsizlik ile karşı karşıya olduğunu söyleyebiliriz. Toplum 5.0 ise bireyi, bireyin ve toplumun beklenti ve ihtiyaçlarını gözeten bir felsefe ve ‘insan merkezli bir toplum’ kurma ideali olarak karşımıza çıkıyor.”

 

İlk olarak Japonlar tarafından ortaya atıldı

 

Toplum 5. 0 kavramının ilk olarak 2017’de Japonlar tarafından ortaya atıldığını belirten Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Aydın Öztürk, “Keidanren yani Japonya İş Federasyonu Raporu olarak isimlendirilen bu rapor, geleceği yeniden yaratma fikrinden doğdu. Teknolojinin toplumlar tarafından bir tehlike değil, işbirlikçi bir model olması gerektiğini savunuyor. İnsanı merkeze koyan bu yeni toplum anlayışı, bireysel reformları geliştirmek, şirketlerin dönüştürülmesi ve daha da önemlisi sosyal sorunlar konusunda daha iyi bir gelecek tasarlamakla ilgilidir.” dedi.

 

Toplum 5.0 sosyal problemleri çözmeye odaklı

 

Endüstri 4.0 ile başlayan bilgi ve teknoloji döneminin Toplum 5.0’da bu gelişmeleri toplumun refahı ve uyumu için dönüştürmeyi amaçladığını ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Öztürk, “Bilim ve teknolojik alandaki gelişmeler sosyal problemlere odaklanacak ve çözüm sunmaya çalışacaktır. Toplum 5.0 kavramı dünyadaki nüfus hareketleri, hızlı bir biçimde yaşlanan nüfus, küresel afet ve hastalıklar, enerji kullanımı, sağlık sistemlerinin iyileştirilmesi, ulaşım, ekonomi, siyaset ve jeopolitik avantaj / dezavantajlar ve sosyal hizmetlerin geleceği konuları ile ilgileniyor.” diye konuştu.

 

Sosyolojinin önemi ortaya çıkıyor

 

Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Aydın Öztürk, sosyal bilimlerin ve sosyal bilim uzmanlarının öneminin ortaya çıktığını söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Örneğin nüfusun yaşlanması demografik bir konudur ancak yaşlıların daha rahat yaşam koşullarına sahip olması için tasarlanan akıllı şehirler ya da özellikle yalnız yaşayan yaşlılar için ev içinde harekete bağlı sensörlerin geliştirilmesi Toplum 5.0 kavramıyla birlikte, sosyal bilimcilerin yeniden ele alacağı konulara dönüşür. Yakın gelecekte Sosyoloji de dahil olmak üzere insan ve toplum bilimleri mutlak bir yükselişe geçecektir. İnsanı, insanın gereksinimlerini, insan, hayvan ya da doğaya ait hakları, ekonomik eşitsizlikleri, herkesin eşit şartlarda sağlık, eğitim ve güvenliğe ulaşabilmesinin mecburiyetini, dünyadaki göç hareketlerini ve daha çok sayıda sosyolojik olguyu yeniden masaya yatırmamız gerekiyor.”

 

İnsan odaklı kalkınma modeline geçilmeli

 

Süper akıllı toplum ya da diğer adıyla Toplum 5.0’ın toplumların yaşam kalitesinin iyileştirilmesine odaklandığını belirten Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Aydın Öztürk, “Bildiğimiz gibi bugün endüstrileşme ve yoğun teknoloji kullanımı avantajları kadar bazı sorunları da beraberinde getirdi. Ekolojik dengenin bozulması, çevre kirliliği, doğal afetler ve pandemi gibi küresel hastalıklar bu yüzyılda tüm toplumların mücadele etmesi gereken ortak sorunlar. İnsanlık olarak bu risk faktörlerini en aza indirmek ve insan odaklı sürdürülebilir kalkınma modeline geçmek zorundayız. Çünkü iyi bir gelecek ancak ki gezegenimizi koruyarak ve toplum refahını gözeterek gelecek.” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Retina dekolmanı kör edebiliyor!13 Kasım 2024 Çarşamba 20:36
  • Çocuklarda baş ağrısının nedeni Bruksizm olabilir13 Kasım 2024 Çarşamba 20:35
  • Soğuk duş sizi kışa hazırlıyor13 Kasım 2024 Çarşamba 20:22
  • Haktan Akdoğan’dan “Kozmik Yankı13 Kasım 2024 Çarşamba 20:17
  • İşte migreni tetikleyen nedenler11 Kasım 2024 Pazartesi 13:41
  • Geçmeyen öksürük ihmale gelmez11 Kasım 2024 Pazartesi 13:34
  • Doom Spending Sendromu olabilirsiniz!11 Kasım 2024 Pazartesi 13:22
  • Lösemi ilk 5 yaşta daha sık görülüyor06 Kasım 2024 Çarşamba 17:31
  • Hipospadias mutlaka tedavi edilmeli06 Kasım 2024 Çarşamba 17:21
  • Kasıktan dize inen ağrıya dikkat!06 Kasım 2024 Çarşamba 17:14
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43