• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Bursa 8 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 10 °C

Tehditler cebinizde

Tehditler cebinizde
Mobil siber tehditler Türkiye’de yüzde120 oranında arttı!...

Kaspersky, Cyber Security Weekend - META etkinliğinde Orta Doğu, Türkiye, Afrika (META) bölgesinde yer alan ülkelerdeki mobil siber tehdit dinamiklerine ilişkin yeni veriler yayınladı.

Kullanıcılar kişisel verilerini paylaşmak ve kurumsal ağlara bağlanmak için mobil cihazlarına giderek daha fazla güvenirken, META bölgesinde tespit edilen mobil tehditlerin sayısı 2023'te 2022'ye kıyasla %22 arttı. Orta Doğu’daki mobil tehditlerdeki artış %40 ve Afrika’da %10 olurken, Türkiye’de oran %120’ye kadar tırmandı. Söz konusu tehditlerin tamamı Kaspersky mobil çözümleri tarafından engellendi.

İstatistikler Android cihazlarda çalışan Kaspersky çözümlerinden geldi. Android mobil işletim sistemi Orta Doğu, Afrika ve Türkiye'de baskın bir pazar payına sahip. Apple cihazları da siber tehditlere karşı bağışıklı olmasa bile (Kaspersky tarafından ortaya çıkarılan Triangulation saldırısı bunun en son örneği), işletim sisteminin özellikleri nedeniyle izlenmesi oldukça zor.

Kötü amaçlı yazılım bulaşma vektörleri büyük bir çeşitlilik gösteriyor. Kullanıcılar genellikle resmi olmayan kaynaklardan program yüklediklerinde kötü amaçlı yazılımlarla karşılaşabiliyorlar, ancak bazen kötü amaçlı uygulamalar mobil pazarlarda da bulunabiliyor. Saldırganlar, kurbanı kötü amaçlı bir uygulamayı indirmeye ikna etmek için çeşitli yemler kullanıyor ve bunu yararlı veya iyi bilinen bir uygulama kılığında gizlemeyi tercih ediyor. META bölgesinde siber suçlular tarafından en fazla kullanılan yemleme teknikleri, kötü amaçlı yazılımları WhatsApp veya Chrome uygulama modları, müzik indiriciler, reklam engelleme yazılımları ve sistem uygulamaları kılığında konumlandırmaktı. Kullanıcılar bu uygulamaları orijinal kopyalarıyla karıştırdığında cihazlarına zararlı yazılım bulaşmalarına sebep oluyor.

Orta Doğu, Türkiye ve Afrika bölgesindeki mobil cihazlarda tespit edilen en yaygın mobil tehditler arasında reklam yazılımları, casus yazılımlar ve mobil bankacılık Truva atları yer aldı. Reklam yazılımları görünüşte zararsız bir şekilde davransa da kullanıcıyı reklamlarla spamlayabiliyor, pili tüketebiliyor ve hatta hassas verilere erişebiliyor. Casus yazılımlar, özellikle de META bölgesinde aktif bir Truva atı olan CanesSpy, virüs bulaşmış akıllı telefondan veri çalabiliyor, cihazdaki kişilerin ve kullanıcı hesap bilgilerinin bir listesini, belgeleri alabiliyor ve ayrıca alacağı bir komut üzerine cihazın mikrofonundan kayıt yapabiliyor.

Kaspersky Rusya ve BDT Kaspersky GReAT Başkanı Dmitry Galov, şunları söylüyor: "Orta Doğu, Türkiye ve Afrika bölgesinde gözlemlenen mobil kötü amaçlı yazılım türlerinden biri de Truva atlarıdır. Bunlar genellikle meşru uygulamalar olarak gizlenen uygulamalardır. Genel olarak Truva atlarının işlevselliği, ait oldukları kötü amaçlı yazılım türüne bağlı olarak farklılık gösterir. Truva atları kurbanların cihazlarından veri çalabilir, istenmeyen abonelikler ekleyebilir ve zorla para alabilir. 2024 yılında mobil cihazlara yönelik gelişmiş saldırıların sayısının artacağına inanıyoruz, çünkü saldırganlar sürekli olarak kötü amaçlı yazılım sunmak için yeni yollar arıyor ve kötü amaçlı yazılımlar daha karmaşık hale geliyor. Sonuç olarak, saldırganlar çabalarından para kazanmanın yeni yollarını arıyor. Apple kullanıcıları için App Store'u atlayarak iOS'a jailbreak yapmadan alternatif mağazalardan uygulama yüklemek mümkün hale geldiğinde, mobil siber tehdit ortamının nasıl değişeceğini gözlemlemek ve analiz etmek önem kazanacak."

Kaspersky, kendinizi mobil tehditlerden korumanız için şunları öneriyor:

Uygulamaları yalnızca Apple AppStore, Google Play veya Amazon Appstore gibi resmi mağazalardan indirin. Bu marketlerdeki uygulamalar %100 güvenli değildir, ancak en azından moderatörler tarafından kontrol edilirler ve bazı filtreleme sistemleri vardır. Her uygulama bu mağazalara giremez. Bir uygulamanın işlevselliği hakkında herhangi bir olumsuz geri bildirim olup olmadığını görmek için kullanıcı yorumlarına bakın.
Kullandığınız uygulamaların izinlerini kontrol edin ve özellikle Erişilebilirlik Hizmetleri gibi yüksek riskli izinler söz konusu olduğunda uygulamaya izin vermeden önce dikkatlice düşünün.
Kaspersky Premium gibi güvenilir bir mobil güvenlik çözümü, kötü amaçlı uygulamaları ve reklam yazılımlarını cihazınızda kötü davranışlar göstermeye başlamadan önce tespit etmenize yardımcı olur.
Güncellemeler kullanıma sunulduğunda işletim sisteminizi ve önemli uygulamaları güncelleyin. Birçok güvenlik sorunu, yazılımların güncellenmiş sürümleri yüklenerek çözülebilir.
Kaspersky, mobil sektörü özel siber güvenlik hizmetleri sunarak kullanıcılar için güvenlik de dahil olmak üzere her düzeyde siber korumayı geliştirmeye çağırıyor. Kaspersky Consumer Business Alliances, şirketleri Kaspersky'nin global desteği ve uzmanlığı ile destekleyerek müşterilerine eksiksiz siber güvenlik portföyleri sunmalarını sağlıyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Sahte iPhone 16 tekliflerine dikkat09 Eylül 2024 Pazartesi 10:41
  • Takviye ürün dolandırıcılığı arttı07 Eylül 2024 Cumartesi 09:20
  • Tehlike arama motorları ile yayılıyor06 Eylül 2024 Cuma 10:51
  • Güvenlik açıklarına dikkat02 Eylül 2024 Pazartesi 10:49
  • Banka dolandırıcılığına dikkat02 Eylül 2024 Pazartesi 09:20
  • Dijital kimlik nasıl korunur?31 Ağustos 2024 Cumartesi 09:27
  • Ebeveynler bu tuzağa düşmeyin!31 Ağustos 2024 Cumartesi 09:25
  • Siber suçluların en sevdiği saldırı29 Ağustos 2024 Perşembe 10:31
  • İnternet kullanıcıları saldırı altında26 Ağustos 2024 Pazartesi 09:53
  • Siber suçluların yeni tekniği23 Ağustos 2024 Cuma 09:18
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43