Özel Hayat Hastanesi'nden Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Fulya Gürkan her yıl mayıs ayının ilk salısında kutlanan "Dünya Astım Günü" dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Astımın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurgulayan Dr. Gürkan, "Astımda hava yollarında mikrobik olmayan bir iltihap vardır ve geri döndürülebilir. Astımın oluşmasında hem genetik hem de çevresel faktörler rol oynar. Şehirlerde ve endüstri bölgelerinde yaşamak, düşük sosyoekonomik düzey, evde sigara dumanı maruziyeti, annenin sigara içmesi, ailede ve/veya kişide alerji öyküsü olması astım için risk faktörleridir. Astımda; nefes darlığı olmadan sadece öksürükle seyreden astım tipleri de mevcuttur" dedi.
ÜÇ HAFTAYI GEÇEN ÖKSÜRÜKLERE DİKKAT
Uzun süren ve üç haftayı geçen öksürüklerde, sık tekrarlayan bronşitlerde altta bir astım veya alerji var mı diye araştırılması gerektiğini vurgulayan Dr. Gürkan, astımın nedenleri ile ilgili şu bilgileri paylaştı: "Astımdaki öksürük genelde inatçı karakterde, gece uykudan uyandıran ve kuru vasıftadır. Bahar nezlesi olan kişilerde yüzde 30-40 oranında alerjik astım da görülebilmektedir. Astımda şikâyetler genellikle gece ve/veya sabaha karşı ortaya çıkar, mevsimsel özellik gösterebilir. Sigara dumanı, hava kirliliği, besin ve katkı maddeleri, reflü, duygusal etkenler, alerjiler,ilaçlar, egzersiz, soğuk hava, tahriş edici kokular, solunum yolu enfeksiyonları, mesleksel etkenler şikâyetlerin ortaya çıkmasına sebep olabilir."
DÜZENLİ HEKİM KONTROLÜ İHMAL EDİLMEMELİ
Dr. Fulya Gürkan, astımın tedavisinde ilaçlar mutlaka hekimin önerdiği şekilde doğru ve düzgün kullanılması gerektiğini söyledi. Daha kaliteli bir yaşam için hastalığı başlatan etkenlerden uzak durulmasını tavsiye eden Dr. Gürkan, şöyle devam etti: "Dünyada yaklaşık 300 milyon kişide astımın bulunduğuna ve bu rakamın her geçen yıl artıyor. Ülkemizde ise
yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ile 7-8 çocuktan birinde astım görülüyor. Astımdan korunmak için belirtilerinin nasıl seyrettiği kaydedilmeli ve bu belirtilerde bir değişiklik olduğunda ne yapılması gerektiği öğrenilmelidir. Belirtiler olmasa da düzenli hekim kontrolü ihmal edilmemelidir."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.