Her anne baba bütün bir yıl ders çalışıp yorulan çocuğunu yazın tatile götürmek ister. Oysa bazen maddi sıkıntılar bazense yoğun çalışma temposu buna engel olabilir.
Psikolog Çisem Doğanlaroğlu, tatili evde geçirecek ailelere önerilerde bulundu. Uzun bir eğitim maratonunun ardından tatil beldelerinde dinlenen ve eğlenen çocuklar olduğu gibi dinlenmek için şehir dışına çıkamayan çocuklar da var. Gelişen iletişim teknolojileri sayesinde çocuklar, okulların açılmasını beklemeden arkadaşlarının nerede ve nasıl olduğunu çok kolay bir şekilde öğrenebiliyor.
Sosyal medya ortamında paylaşılan tatil fotoğrafları, yapılan yer bildirimleri tatile çıkamadığını hisseden bir çocuk için rahatsız edici hale dönüşebiliyor. Bu durum çocuğun ruhsal gelişimini olumsuz etkilediği gibi anne ve babada yer yer yetersizlik duygularına da sebep olabiliyor.
ÇOCUĞUNUZU TATİLE GÖTÜREMİYORSANIZ...
Çocuğunu iş yoğunluğundan ya da ekonomik sebeplerden dolayı tatil beldelerine götüremeyen anne-babalar nasıl bir yol izlemeli? Çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun tatilde şehir dışına çıkamama sebeplerinizi mantıklı bir şekilde ona anlatmalısınız (Maddi yetersizlik, iş yoğunluğu, sağlık problemleri vb.) Çocuğunuzun zihnindeki tatil şemasını yenileyebilirsiniz.
Tatil yapmanın sadece şehir dışına/yurt dışına çıkmak olmadığını ona anlatabilirsiniz. Okula giderken vakit ayırmakta güçlük çektiği sanatsal faaliyetlere çocuğunuzu yönlendirebilirsiniz. Yaz tatili biterken öğrenmeye başladığı bir enstrümanı ona kazandırmak güzel bir alternatif olabilir. Tiyatro ve dans etkinlikleri de çocuğunuzun sosyal gelişimine katkıda bulunacaktır.
Şayet çocuğunuz gününü bilgisayar-yemek-uyku üçgeninde geçiriyorsa acil önlemler almalı, bilgisayar kullanımını denetlemelisiniz. Çocuğunuzla beraber yaptığınız şehir turlarını eğlenceli ve farklı hale getirebilirsiniz. Eski yerleşim yerlerini ziyaret ederken çocuğunuzdan tarihçesini ya da kendi kurguladığı fantastik hikayesini anlatmasını isteyebilir, gezi sonunda onu minik sürprizlerle ödüllendirebilirsiniz. Beslenme ve spor alışkanlıklarını gözden geçirebilir, düzenli olarak spor yapmasını sağlayabilirsiniz.
Spor sayesinde ruhsal ve fiziksel gelişimi sağlıklı seyredecektir. Çocuğunuzla daha önce yapmadığınız bir şeyi deneyebilir, hem onu hem de kendinizi şaşırtabilirsiniz. Örneğin televizyon izlemek yerine çocuğunuzla birlikte uzanarak izlediğiniz yıldızlar, unutamayacağı bir anı haline gelebilir. Çocuğunuzu düzenli olarak hayvan barınaklarına götürebilirsiniz.
Unutulmamalıdır ki barınak ziyareti, çocukların ruhsal ve zihinsel gelişimine katkıda bulunacağı gibi barınakta yaşayan hayvanları da mutlu edecektir. Çocuğunuzun sosyal duyarlılığını geliştirecek projeler üretebilirsiniz. Örneğin; engelli bir çocukla bir gün vakit geçirebilir, onun empati yeteneğinin gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. Yaz tatilleri çocuğunuza kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için oldukça ideal dönemlerdir.
Birlikte kitap okuyabilir, kitabın bölümlerini soru-cevap şeklinde tartışarak çocuğunuzun bilişsel gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.
YAZ TATİLİ ÇOCUĞUNUZLA KALİTELİ ZAMAN GEÇİRMEK İÇİN BÜYÜK FIRSAT!
Yaz tatilleri çocuklarınızla nitelikli zaman geçirebilmeniz için büyük bir fırsattır. Sağlıklı bir tatil, kişilerin ruhsal ve fiziksel gelişimine katkı sağlayan tatil demektir. Tatil için şehir dışına çıkamamış olmanızı avantajlı hale çevirebilir, çocuğunuzun sosyal ve kültürel yönlerini düşük maliyetli aktivitelerle destekleyebilirsiniz. Çocuğunuzun temel ihtiyaçları (yemek, öz bakım, okul dersleri, harçlık) dışında da mutlaka onunla iletişim kurmalısınız. İçinizdeki çocuğun sesine kulak verdiğinizde çocuğunuzu mutlu edebilmenin formülünü bulmuş olacaksınız.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.