Aracınızla çıkacağınız bir tatil yolculuğu güzel anılar biriktirmenizi ve eğlenceli vakit geçirmenizi sağlar. Ancak çıkılacak uzun bir yolculuğun aynı zamanda çeşitli riskler barındırdığını da unutmamak gerekiyor. Yola çıkmadan önce ve seyahat esnasında alınacak tedbirler güvenli bir seyahat deneyimi için büyük önem taşıyor. 150 yılı aşkın köklü geçmişiyle Türkiye’nin ilk sigorta şirketi olma unvanına sahip Generali Sigorta, arabayla tatile çıkmak isteyenler için 7 önemli ipucu paylaştı.
Aracınızın hazır olduğundan emin olun
Uzmanlara göre araç bakımı ve analizleri yapılmadan yola çıkmak çeşitli riskleri de beraberinde getiriyor. Yola çıkmadan önce profesyonel hizmet alarak aracınızın son kontrollerini yaptırmanız ve aracınızdaki eksiklikleri gidermeniz gerekiyor. Tatil rotası boyunca güvenli sürüş deneyimi için motor, klima, pedallar, direksiyon, lastikler, fren aksamları ve aracın sıvı seviyesinin mutlaka denetlenmesi gerekiyor.
Seyahat planlaması yapın
Güvenli bir sürüş deneyimi ve kaliteli bir yolculuk için seyahat planlaması yapmak oldukça önemlidir. Sürücülerin güzergâh hakkında bilgi sahibi olması, doğru rota ve mola tercihleri yapmasına yardımcı olacaktır.
Yeterince dinlenin
Sürücünün mental ve fiziksel anlamda yorgun ve hazırlıksız olması konsantrasyon kayıplarına zemin hazırlayarak sürüş güvenliğini tehdit etmektedir. Özellikle gece yolculuklarında hata payı ve risk daha yüksektir. Sürücülerin bu noktada yeterince dinlenmesi, sık sık mola vermesi, aracı havalandırması ve her molada çeşitli esneme hareketleri yapması gerekmektedir.
İhtimalleri göz önünde bulundurun
Şahsi aracı ile uzun bir tatil yolculuğuna çıkacak olan sürücülerin tüm ihtimalleri göz önünde bulundurması gerekmektedir. Yolculuk esnasında yanlış yola sapma ve araç arızalanması gibi olumsuz durumlar karşısında sürücülerin alması gereken birtakım tedbirler bulunmaktadır. Sürücülerin yola çıkmadan önce aracında acil durum çantası, powerbank, yedek lastik, su ve atıştırmalık bulundurması büyük önem taşıyor.
Takip mesafesini koruyun
Takip mesafesi, trafik sürücülerin ortak paydada buluştuğu ve diğer sürücülerden de sorumlu olduğu bir kavramdır. Özellikle uzun yolculuklarda yorgunluk ve konsantrasyon kaybının da etkisiyle takip mesafeleri düşüş göstermektedir. Bu durum ise çeşitli kaza ve zincirleme kaza risklerini de beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla sürücülerin, gece veya gündüz fark etmeksizin diğer sürücülerin güvenliğinden de sorumlu oldukları ve takip mesafesini korumaları gerektiği unutulmamalıdır.
Belgeleri kontrol edin
Sürücülerin arabayla tatil yolculuğuna başlamadan önce son kez belgelerini kontrol etmesi önem taşımaktadır. Özellikle kontrol noktalarında problem yaşamamak adına sürücülerin ehliyet ve ruhsat başta olmak üzere diğer gerekli tüm evrakları yanında bulundurması oldukça önemlidir. Ayrıca, yolculuk esnasında ücretli otoyol ve köprüleri kullanırken sorun yaşamamak için HGS limitleri de mutlaka kontrol edilmelidir.
Kasko ve trafik poliçelerini ihmal etmeyin
Zorunlu trafik sigortası, trafik kazalarından sonra sigortalı aracın zarar verdiği diğer araç ya da araçlardaki maddi hasarları karşılayan sigorta türüdür. Kasko sigortası ise sadece kaza risklerini kapsam altına almaz. Başta hırsızlık olmak üzere, yangın, deprem gibi kontrol dışında meydana gelebilecek faktörlere karşı da aracı güvence altına alır. Dolayısıyla, trafik kazalarında artış yaşanan tatil dönemlerinde hem araçların güvenliği hem de bütçelerinin korunması adına yola çıkmadan önce sürücülerin kasko ve trafik poliçelerini yaptırmaları büyük önem taşımaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.