Polis Akademisi Göç ve Sınır Güvenliği Araştırma Merkezi Müdürlüğü’nün hazırladığı Uluslararası Kitlesel Göçler ve Türkiye’deki Suriyeliler Raporu’na göre; Suriyelilerin artık Türkiye toplumunun bir parçası olduğu kabul edilmeli ve planlamalar buna göre yapılmalı.
Polis Akademisi Göç ve Sınır Güvenliği Araştırma Merkezi Müdürlüğü'nün (GÖÇMER) hazırladığı Uluslararası Kitlesel Göçler ve Türkiye'deki Suriyeliler Raporunda, Koruma Altında Bulunan Suriyelilerle ilgili çarpıcı sonuçlar yer aldı.
Raporda, Türkiye'de 2 milyon 924 bin 583 Suriyeli olduğu, bunların yaklaşık yüzde 10'unun geçici barınma merkezlerinde, geriye kalan yüzde 90'lık kısım ise şehirlerde kendi imkanlarıyla barınmakta olduğu belirtildi.
2025 İÇİN NÜFUS TAHMİNİ
Sputnik'in yayımladığı rapora göre, dört farklı gerçekçi senaryoya göre 2025 yılı itibariyle Türkiye'deki Suriyelilerin toplam nüfusu 2.4 milyon ile 3.7 milyon arasında değişecek. Kısacası Suriyelilerin artık Türkiye toplumunun bir parçası olduğu gerçeğinin kabul edilmesi ve konu ile ilgili planlamalar yapılması gerekiyor.
Raporda yer alan konular arasında 'güvenlik' de var. Raporda, "Uyum sağlama konusunda yetersiz kalmış olan bazı Suriyeliler, kentsel suçlara bulaşma riski ile karşı karşıyadır. Bu yönüyle kentsel güvenlik için tehdit oluşturabilir. Ancak etkin sınır güvenliği ile kontrolsüz sınır geçişlerinin engellenmesi, Suriyelilerin ülke içi hareketliliğinin kontrol altında tutulması bu güvenlik sorununu minimize etmektedir" değerlendirmesi yer aldı.
'GEÇİCİ EĞİTİM MERKEZLERİ KALDIRILMALI'
Raporda, Türkiye'deki Suriyeli nüfusunun bir milyonunun okul çağındaki çocuklardan oluştuğu bilgisine yer verilerek, "2014 yılına kadar Suriyelilerin ülkelerine geri döneceği varsayıldığından planlamalar bunun üzerine kuruluydu. 2014'ten sonra bu varsayımdan vazgeçildi ve Türk eğitim müfredatına geçildi. Geçici Eğitim Merkezleri hızla ve dikkatlice kaldırılmalı. Suriyeliler Türk eğitim sisteminin bir parçası olarak eğitime dahil edilmeli" dendi.
'EKONOMİ İÇİN OLUMLU'
Türkiye'deki Suriyelilerin durumuna ve göçün sonuçlarına ilişkin hazırlanan raporda, göçün Türkiye ekonomisine olumlu sonuçları olduğu savunuldu.
Raporda şu değerlendirme yer aldı: "Sınır bölgelerinde yapılan geniş çaplı yardımlar bölgedeki, özellikle tekstil ve gıda sektöründeki, yerel üretimi canlandırmıştır. Emlak piyasasında hareketlilik olmuştur. Suriyelilerin gerek yaptıkları işler gerekse onlar aracılığıyla yapılan işler nedeniyle vergi kaçakçılığı ile ilgili tedbirlerin alınması gerekmektedir."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.