Daha çok dini ve kültürel nedenlerden dolayı yapılan sünnetin, günümüzde tıbbi yararının ön plana çıkması, sağlıklı bir yaşam için tercih edilme sıklığını giderek arttırdı. Uzmanlar, erkekliğe ilk adım olarak görülen sünnetin, ehil ellerde ve uygun şartlarda yapıldığında pek çok önemli hastalığın önüne geçmeyi mümkün hale getirdiğini belirtiyor.
Sünnet, ülkemizde çocuklara en sık uygulanan cerrahi işlemlerin başında geliyor. Özellikle havaların ısındığı, okulların tatil olduğu dönemler sünnet sezonu olarak biliniyor. Dini ve kültürel gereklilikler nedeniyle erkek çocuklara uygulanan bu işlem, günümüzde sağlık açısından sağladığı faydalar nedeniyle tercih ediliyor. Emsey Hospital'dan Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mevlit Korkmaz, bazı önemli hastalıkları önleyebildiği ve sağlıklı yönü dolayısıyla hem Türkiye'de hem de dünyada sünnet olmanın arttığını söyledi.
Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonunu azaltıyor
Sünnetin, sağlıklı bir sonuç almak için ehil ellerde ve uygun şartlarda yapılmasının büyük önem taşıdığını belirten Korkmaz, "Çocuklarda tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarında eğer neden bulunamamışsa sünnet yapılması önerilmektedir. Sünnet derisi mikroorganizmalar için kaynak oluşturuyorsa bu işlem tedavi edici sonuç verebilmektedir. Mesaneden böbreklere idrar kaçağı ya da böbreklerde genişleme olan çocuklarda yapılan sünnetin idrar yolu enfeksiyonunu azalttığı görülmüştür. Bunu yanında sünnetin ileri yaşlarda zührevi hastalıkları görülme sıklığını, penis karsinomu ve rahim ağzı kanseri riskini azalttığı biliniyor. Bu nedenle sünnet çoğunlukla dini ve kültürel düşüncelerle yapılsa da günümüzde tıbbi yararı düşünülerek yapılma sıklığı giderek artmaktadır." dedi.
Sünnetin yapılamaması gereken durumlar da var
Penisteki yapısal hastalıklarda ameliyat öncesi sünnetin yapılamayacağını belirten Doç. Dr. Mevlit Korkmaz şunları söyledi: "İdrar deliğinin penis altında olduğu tespit edilen çocuklarda sünnet yapılmaz, çünkü sünnet derisi ameliyat sırasında kullanılabilir. İdrar deliğinin penis üstünde olması, gömülü penis, penisin torbaya yapışık görünümü gibi hastalıklar sünnetin yapılmayacağı durumlardır. Ayrıca prematür (erken doğmuş) bebekler ve kanama hastalığı olan çocuklarda sünnet, ancak uygun zaman ve şartlarda yapılmalıdır."
Sünnet için ideal yaş değil, ideal yaklaşım önemli
Sünnet ile ilgili en sık sorulan sorulardan birine açıklık getiren Doç. Dr. Mevlit Korkmaz, "Bu konuda tavsiyemiz ideal yaştan çok, ideal yaklaşımın ön planda tutulmasıdır. Yani belli yaşlarda özellikle 2-5 yaş arasında asla lokal anestezi ile sünnet yapılmamalıdır. Ayrıca işlemin mutlaka uygun şartlarda ve yeterince zaman ayrılarak yapılmasına özen gösterilmelidir. Bebeklerin emekleme ve yürüme dönemi öncesinde sünnetin yapılmasında da bir sakınca görünmemektedir. Bu dönemde aileler tarafından bakımın kolay yapılabildiği ve bu durumun iyileşme süresini hızlandırdığı tespitlerimiz arasındadır.
Ayrıca bakımlarının uygun şekilde yapılması şartıyla idrarın da yaraya olumsuz etkisi görülmemektedir." açıklamasında bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.