• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Bursa 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 11 °C

Sonbahar Hastalıkları Çocuğunuz Başarısını Düşürmesin

Sonbahar Hastalıkları Çocuğunuz Başarısını  Düşürmesin
Hava sıcaklıklarının düşmesi ve okulda öğrencilerin kapalı ortamlarda bir arada olması ile sonbahar hastalıkları tehlikesi yaklaşıyor.

Bu hastalıkların öğrencilerin sağlığını ve okul başarısını olumsuz etkilememesi için anne babalara önemli görevler düşüyor. Memorial Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Alev Conkbayır, sonbahar hastalıklarıyla ilgili bilgi verdi ve çocukların nasıl korunması gerektiğini anlattı.

Isı değişiklikleri hastalığa davetiye çıkartıyor
Ani ve ciddi ısı değişiklikleri solunum yollarının savunma sistemini bozarak taşıyıcısı özellikle küçük çocuklar olan bazı virüslerin üst solunum yollarına kolayca yerleşmesine ve kalabalık ortamda kolayca yayılmasına yol açmaktadır. Sonbaharda sık karşılaşılan enfeksiyon hastalıkları; nezle, grip gibi viral enfeksiyonlar, özellikle bu enfeksiyonların zemin hazırladığı orta kulak iltihabı, akut sinüzit, zatürre ve küçük çocuklarda akut bronşiyolittir.

Sonbahar hastalıklarını yakından tanıyın önleminizi alın

Nezle: Bu rahatsızlık sıklıkla sonbahar ve kış aylarında görülür. Burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğazda yanma, kaşıntı hissi ve öksürükle kendini gösterir. Başlangıçta ateş olabilir ancak sıklıkla hafif seyirlidir. Genellikle üçüncü ve beşinci günlerde kötüleşen hastalık tablosu, yedi ila on günde tam iyileşme ile sonuçlanır. Çocukların yılda 10 kez veya daha fazla, erişkinlerinse 2-3 kez nezleye yakalanması normal kabul edilir. Bol sıvı tüketmek ve burun için serum fizyolojik kullanılması önemlidir.

Grip: İnfluenza virüslerinin yol açtığı üst solunum yolu enfeksiyonudur. Sıklıkla ani başlayan yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı, baş ve kas ağrıları ile kendini gösterir. Ateş genellikle 5 gün ya da 1 hafta sürer. Bazı antiviral ilaçlar kullanılabilir ancak etki için tedaviye hızlı başlanması gerekir ve hastalığın seyrini ancak 1-2 gün kısaltır. Bu yüzden ilaç kullanımı daha ciddi enfeksiyonlar açısından risk taşıyan çocuklar veya hastaneye yatırılması gereken vakalar için önerilmektedir. Gripten korunmanın en etkin yolu, grip aşısıdır. Dünya Sağlık Örgütü 6 aydan büyük tüm çocuklar ve erişkinlere her yıl aşı uygulanmasını önermektedir.

Bronşiyolit: Küçük çocuklarda, en sık da 12 ayın altındaki bebeklerde görülür. Belirtiler burun tıkanıklığı, öksürük, düşük dereceli ateş ve hışıltılı solunumdur. Bu rahatsızlık sıklıkla nezle gibi başlar, ardından hışıltı, solunum güçlüğü, sıvı kaybı gibi daha ciddi belirtiler gelişir. Çocuk ilk birkaç gün kötüleşip daha sonra yavaş bir iyileşme sürecine girer. Hastaların birçoğu hastalığı evde atlatır ancak bazen hastaneye yatırılmaları gerekebilir. Hastalık geçtikten sonra da öksürük 2 hafta veya daha uzun süre devam edebilir.

Orta kulak iltihabı: Sıklıkla nezle, grip gibi enfeksiyonları takiben gelişen ikincil bakteriyel enfeksiyon şeklindedir. Özellikle 3 yaş altındakileri etkiler. Çocukta huzursuzluk, sık ağlama ve kulaklarını tutma gibi belirtiler olur. Çoğunlukla bakteriyeldir ve doktor kontrolünde antibiyotik tedavisi gerekir.

Akut sinüzit: Yine sıklıkla viral üst solunum yolu enfeksiyonlarını takiben gelişir. 7-10 günde tam iyileşme beklenirken genellikle burun doluluğu ve öksürük artışı olur. Büyük çocuklarda baş ve yüz ağrıları da görülebilir. Antibiyotik tedavisi gerekebilir.

Zatürre: Sıklıkla bakterilerle gelişir. Tablo birçok şekilde yerleşir. Bazen nezle gibi başlar ancak ağırlaşarak devam eder. Bazen çocuk tam iyileşiyor görünürken tekrar kötüleşir. Aniden yüksek ateş gelişir ve öksürük artar, solunum sıkıntısı başlar. Sıklıkla ayaktan antibiyotik tedavisi ile iyileşme sağlanır ancak ciddi vakalar yatırılarak tedavi edilmelidir.

Çocuğunuzu sonbahar hastalıklarından korumak için 8 öneri
Çocuklarınıza el yıkama alışkanlığı kazandırın
Doğru beslenme düzenini kurun ve bol su içmesini sağlayın
Öksürürken veya hapşırırken ağızlarını dirsekleri ile kapatmaları gerektiğini öğretin
Çocukları ve bebekleri kalabalık ortamlara sokmayın, hasta olduğu bilinen kişilerle temas etmesini engelleyin.
Doktoru kontrolünde vitamin ve mineral desteği verin
Uyku düzenine özen gösterin
Çok kalın ya da çok ince kıyafetlerden kaçının

Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Sinüzit tanısını kendiniz koyabilirsiniz17 Kasım 2024 Pazar 13:06
  • Aile içi iletişim koptu!17 Kasım 2024 Pazar 12:51
  • Mutlu olmak için iyilik yapmak şart17 Kasım 2024 Pazar 11:11
  • Retina dekolmanı kör edebiliyor!13 Kasım 2024 Çarşamba 20:36
  • Çocuklarda baş ağrısının nedeni Bruksizm olabilir13 Kasım 2024 Çarşamba 20:35
  • Soğuk duş sizi kışa hazırlıyor13 Kasım 2024 Çarşamba 20:22
  • Haktan Akdoğan’dan “Kozmik Yankı13 Kasım 2024 Çarşamba 20:17
  • İşte migreni tetikleyen nedenler11 Kasım 2024 Pazartesi 13:41
  • Geçmeyen öksürük ihmale gelmez11 Kasım 2024 Pazartesi 13:34
  • Doom Spending Sendromu olabilirsiniz!11 Kasım 2024 Pazartesi 13:22
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43