İŞ DÜNYASI EĞİTİM 4.0'A HAZIR MI?
"Yapay zekânın bir program yükleme süresince öğreneceği işi, bir insana 20 senede öğretmek artık mantıklı bir seçenek değil" diyen online iş platformu SanalUzman'ın Genel Müdürü Niyazi Bekiroğlu, Eğitim 4.0 dönüşümünün artık bir zorunluluk olduğuna dikkat çekiyor.
Peki, yetenek ve spesifik uzmanlığa vurgu yapan Eğitim 4.0 kavramı iş dünyasında neleri değiştirecek? Cevapları; 26. PERYÖN İnsan Yönetimi Kongresi'nde gerçekleşecek "Eğitim 4.0: Siyah Önlüklü Çocuklar Şimdi Robot Yapıyorlar" konulu oturumda...
23 Ekim 2018, İstanbul;
Sanayi 4.0, yarının değil bugünün gerçeği. Başlamış olması gereken adaptasyon süreci ise henüz çoğu kurum için bilinmezlerle dolu. Yapay zekâ, otonom araçlar, robot teknolojileri, büyük veri, nesnelerin interneti, artırılmış gerçeklik ve niceleri insanlığın bugüne kadar şahit olmadığı büyük bir değişimin sonuçları. Sanayi 4.0'a geçişin anahtarı ise tabii ki Eğitim 4.0 ve çalışan deneyimi.
Peki, Eğitim 4.0'ın formülü nedir? İş dünyası ve çalışma modelleri bu yeni eğitim yaklaşımı ile nasıl şekillenecek? Tüm bu soruların yanıtları; 1 - 2 Kasım 2018 tarihinde İstanbul Lütfi Kırdar'da PERYÖN Türkiye İnsan Yönetimi Derneği tarafından düzenlenecek 26. PERYÖN İnsan Yönetimi Kongresi'nde.
"Eğitim 4.0: Siyah Önlüklü Çocuklar Şimdi Robot Yapıyorlar" konulu oturumda Eğitim 4.0'ın işe bakışını ve çalışma modellerine nasıl yansıyacağını anlatmaya hazırlanan online iş platformu SanalUzman'ın Genel Müdürü Niyazi Bekiroğlu, "Dünya Ekonomik Forumu'nun 'Mesleklerin Geleceği' raporuna göre, beş yıl içinde 5 milyon işin otomasyonla birlikte yok olacağına dikkat çekiyor.
Bekiroğlu, "Şu anda anaokuluna giden çocukların üçte ikisinin bugün var olmayan işlerde çalışacağı öngörülüyor. Dolayısıyla eğitim sisteminde de önemli değişimler yaşanacak. Bilginin bize çok daha yakın ve erişilebilir olduğu bu dünyada yeteneğin bilginin önüne geçeceği aşikâr. Çalışma biçimlerinde ise freelance yani bağımsız sistemler yerini alacak" diyor.
"2020'de 5 milyon işi robotlar yapacak"
Araştırmaların 145 yıl sonra insanların yaptığı tüm işlerin robotlar tarafından yapılacağını gösterdiğini anlatan Bekiroğlu, "İlk yatırımı yaptıktan sonra tekrar yatırım gerektirmeyecek yapay zekâ sistemlerine olan ilginin ve kullanımın artacağı öngörülüyor. 2020 yılına kadar beş milyon işin robotlar tarafından devralınması bekleniyor.
Bu o kadar hızlı ilerliyor ki adapte olmak için eğitim sistemine bakmak şart. İşte Eğitim 4.0 burada devreye giriyor. Bizim robotların yapacağı işler konusunda değil, farklı alanlarda uzmanlaşmamız gerekiyor. Geldiğimiz noktada bir yapay zekânın bir program yükleme süresince öğreneceği işi, bir insana 20 senede öğretmek artık mantıklı bir seçenek değil" diyor.
İnsanları her konuda uzmanlaştırmaya çalışan bir yapıdan çok, spesifik konulara odaklı eğitim sistemlerinin geleceğini anlatan Bekiroğlu, "Dünya Ekonomik Forumu'nun 'Mesleklerin Geleceği 2018' raporuna göre bizler öğrenmeye, bildiklerimizi unutmaya ve yeni şeyler öğrenmeye hevesli olmazsak ömür boyu çalışabileceğimiz bir iş yok.
Bir insan geçmişte yaşamı boyunca yedi iş değiştirirken artık bu rakam 30'lara yaklaşmış durumda. Freelance çalışanlara baktığımızda eğilimin sürekli kendini geliştirme odaklı olduğunu, piyasa talepleri ile şekillendiğini görüyoruz. Bu eğilim daha da artacak.
İnsan kaynağı pozisyon doldurmak üzerine değil, verimliliği artırmak üzerine odaklanmalı. Bir Lego'nun parçaları gibi, kurumlar freelancerlardan (bağımsız uzmanlardan) takımını oluşturup, işini yönetmeli ve başarıyı yakalamalı. Şu anda dünya, doğum öncesi sancı çekiyor ve yeni bir doğum yapacak. İş yapış biçimleri değişecek. "İnsanın bilgili olanı değil, yetenekli olanı önemli" denilecek bir döneme giriyoruz. Bu yetenekleri nasıl öne çıkartacağımız kritik bir önem taşıyor. Kurumların ekiplerini yeteneklere göre şekillendirmesi gerekiyor. Bilgi bilgisayarların içinde, yetenekse insanın doğası ile birlikte geliyor" diyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.