Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, mega bank açma adına temaslarının bulunduğunu bildirdi. Şimşek, Endonezya'nın da böyle bir adımı olduğunu açıkladı ve "Belki bu bölgeye hitap eden bir mega bankı biz Türkiye'de kuracağız. Bir tanesi de belki Endonezya'da kurulacak." dedi.
Mehmet Şimşek, Türkiye Katılım Bankaları Birliği'nin (TKBB) 15. Olağan Genel Kurul Toplantısı'na konuk oldu. Şimşek, toplantıda İslami fonların ve sigortacılığın önünün açık olduğunu vurguladı. Finans sektörünü bankacılık sisteminin domine ettiğini anlatan Şimşek, şöyle devam etti:
"Bankacılık sistemi hakikaten de önemli fonksiyon yerine getirmektedir. Fakat biz hiçbir alanda tek motor olarak ilerleyemeyeceğimize göre bu alanda da öyle. Onun için sermaye piyasalarının geliştirilmesi ve faizsiz finans sisteminin de sermaye piyasaları boyutunun ön planda olması önemli. Biz İslam Kalkınma Bankası ile bir süredir temastayız. Dünyada kurulacak bir mega bankın yani bu sektöre likidite, altyapı yatırımlarına finansman sağlayacak bir mega bankın Türkiye'de kurulmasına ilişkin uzun bir süredir diyalog içerisindeyiz. Tabii Endonezya da benzer bir taleple çıktı. Ve en son IMF-Dünya Bankası toplantılarında üçlü toplantı yapıldı. Bu toplantı sonucunda bir heyet oluşturduk. Bunlar oturup bakacaklar. Belki bu bölgeye hitap eden bir mega bankı biz Türkiye'de kuracağız. Bir tanesi de belki Endonezya'da kurulacak."
Katılım bankacılığı sektörünün sorunlarına değinen Şimşek, şunları söyledi:
"Genel anlamda baktığınızda İslami finansman firmalarına, şirketlerine, katılım bankalarına ölçek küçük. Bunun getirdiği sorunlar var. Rekabet aslında görülenden daha yoğun. Çünkü çok sayıda küçük firma geliyor. Yani ölçek de büyük olmadığı için daha çok aslında inovasyon ve verimlilik anlamında değil, marj, fiyatlar vesaire. Yani benim bunu anlatmama gerek yok, kendisi zaten bunu açık şekilde gösteriyor. Standartlarda ciddi eksiklikler var, düzenlemelerde ciddi eksiklikler var. Sadece Türkiye'de değil, küresel ölçekte de bizim çabalar içine girmemiz lazım. Genelde İslami finans ürünler, katılım bankacılığı ürünleri biraz daha kompleks ürünler. Yani geleneksel ürünleri oranla. Ya en azından algı bu. Maliyetleri kısmen biraz yükseltiyor. Bütün bu alanlarda dünyaya liderlik yapmalıyız."
Mehmet Şimşek, TKBB üyelerine ise şöyle seslendi:
"Algı konusunda tabii ki bir çaba gerekiyor. Algının iyileştirilmesi noktasında. Burada bizim üzerimize de bir şey düşüyorsa hep birlikte yapalım. İnsan kaynağını siz geliştireceksiniz. Burada desteği, teşviki ne gerekiyorsa yapalım. Kurumsal altyapı ve hukuki altyapıda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) gereken çabaları gösteriyor, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) gerekli adımları atıyor, Maliye Bakanlığı vergi boyutu ile gerekli adımları atıyor. Tabii ürün ve hizmet çeşitliliğinin artması esastır. Mutlaka herkese ulaşmalıyız, bu ürünleri iyi bir şekilde anlatabilmeliyiz. Bu ürünler konusunda soru işaretleri olmamasına özen göstermeliyiz."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.