Gençlik ve Spor Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Türkiye Adalet Akademesi, Spor Genel Müdürlüğü ve Türkiye Futbol Federasyonu'nun ortaklığında gerçekleştirilen ve 2 gün sürecek olan "Sporda Şiddetin Önlenmesi ve Tahkim çalıştayı" 3 Bakanın katılımı ile start aldı.
Sapanca Gürol Otel'de gerçekleştirilen çalıştayda, Türk futbolunda artan şiddet olayları ve bu olaylara karşı alınacak önlemler ele alındı. 1. Oturumda Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Yılmaz Akçil, TFF Başkan Vekili Hüsnü Güreli, Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ ve TFF Tahkim Kurulu Başkanı Avukat Engin Tuzcuoğlu konuştu. 1. Oturumun ardından Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ve İçişleri Bakanı Efkan Ala da çalıştaya katıldı.
KILIÇ: ŞİDDETİN TEMELİ TARAFTAR DEĞİL HOLİGANLAR
Programın ilk konuşmasını Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç yaptı. Bakan Kılıç, "Spor ve şiddetin kelime dahi olsa yan yana gelmemesi lazım. Alınacak ne karar varsa bu kararları cesurca almamız lazım." diyerek, şöyle konuştu:
"Ana tema futbol olsa da diğer spor dallarını da ele almalıyız. Sporda yapılan cezalar ne kulübe ne de şehire kesilemez. Şiddeti yapan, olumsuz harekette bulunan sahaya malzeme atan azınlık bir grup yani holiganlar. Biz taraftarın üzerine gitmiyoruz. Bizim taraftar ile bir sıkıntımız yok, taraftarlar tuttukları takımları destekleyecekler. Bizim karşısında olduğumuz kişiler holiganlardır. Bizim mücadelemiz altını çizmek lazım, holiganlar. Sporda kazanmak var, beraberlik ve yenilgi var. Kazandığımızda nasıl seviniyorsak, berabere kaldığımızda veya yenildiğimizde aynı seviyeyi korumalıyız. Şiddet konusunda herkese görev düşüyor. Burada açık yüreklilikle söylüyorum, birileri şantaj ve baskı ile bilet almadan sahalara girebiliyor. E-Bilet uygulamasında eksikler olabilir, tartışılır fakat bindiğimiz dalı kesmeyeceğiz.
Burada bir konuya da dikkat çekmek istiyorum, spor basını. Spor programları maalesef spor programlığından çıkıp, tartışma programlarına döndü. İnsan olmanın gereği hata yapılabilir, fakat kasıt ayrı bir şeydir. 6222 sayılı yasa ile kısıtlamayacağız bu konuyu. Televizyon programlarında saatlerce süren tartışmalar sürüyor bu böyle olmaz. Spor basını da oturup kendine çeki düzen verecek. Bizim amacımız hep beraber oturup değeri yüksek bir spor camiasını dünyaya göstermek. Bunun için çabalamalıyız.
6222 sayılı yasaya gelecek olursak, sahaya giren holigan sahaya atlıyorsa, cezası neyse bu ceza verilecek. O sahaya atlamak yasak, ne olursa olsun o sahaya atlamak yasak. Holiganlara sesleniyorum, siz sahaya atlarsanız sizi yakalarız. Polis sahaya atladığında yakalıyor, işlemleri yapıyor ve bundan sonra iş yargıya düşüyor. Yargı da gerekeni yapmalı. Örnek verilirse İngiltere'de sahaya atlayan bir kişi sahaya veya kulübe gelebiliyor mu? Yurt dışında bir takımın taraftarı dilencilere nasıl para attıklarını izledik. O taraftarlara ne oldu. Kulüp gerekeni yaptı. Biz de bunu yapmalıyız, gereken neyse onu yapmalıyız.
Kulüp yöneticilerine de büyük iş düşüyor. Siyasetçiler eleştiriliyor, biz eleştiriliyoruz gereken cevabı da veriyoruz. Delege ve sandık ile seçilenler eleştirilere hazır olacaklar. Son konumuz Tahkim kararları. Ne dışarıda söylendiği kadar kötü durumda da değiliz. Çok da iyi bir konumda da değiliz. Biz temiz, seyir keyfi olan bir spor camiası istiyoruz. Olimpiyatlar yaklaşıyor, eleştiriler var bunlar olacak. Geçmişte yaşanan olaylar var, ilerlemek için müzakere yapacağız, konuşacağız. Burada çıkan sonuçların 3 Bakanlıkta uygulanması için kararlar alacağız. Tüm spor camiasından şunu istiyoruz, takımlarınızı, takımlarınızın renklerini destekleyin ama rakiplerinizin kardeşleriniz olduğunu unutmayın."
ALA: ŞİDDETİ GERÇEKLEŞTİRENLER ÜLKEMİZE ZARAR VERİYOR
Çalıştaya katılan İçişleri Bakanı Efkan Ala ise yaptığı açıklamada, "Bugün önemli bir konuyu tartışmak için buradayız. Spor ve şiddet bir araya gelmemesi gereken iki kavram. Bizim arzumuz, spor yapmak isteyen aile ve çocuklar huzur içinde sporlarını yapsınlar. Burada bir tereddüt yok, bir başka arzumuz spor yapmayıp izlemek isteyen aileler ve çocuklar istedikleri sporu rahatlıkla izleyebilsinler." dedi.
Bakan Ala, yapılan çalıştaydan çıkacak kararlarla ilgili de, "Biz sizin ortaya koyacağınız sorun ve çözüm önerilerini büyük bir titizlikle ele alacağız." diyerek, Trabzonspor - Fenerbahçe maçında yaşanan olaylara vurgu yaparak sözlerini şöyle tamamladı:
"Geçtiğimiz gün yaşanan olaylar bizleri üzmüştür. Hemen Spor Bakanımız ile bir araya geldik. Bu olayları tasvip etmiyoruz. Şiddet konusunun spor literatüründen çıkması için çalışacağız. Biz sahada şiddete teröre müsamaha gösteremeyiz. Bu olaylar ülkemizin imajına zarar veriyor. Bu olayı gerçekleştirenler bilsinler ki, bu ülkeye boylarından büyük zarar veriyorlar. Bu olayların önüne geçmek için bazı önlemler almamız gerekir. Polis, jandarma ve güvenlik birimleri nasıl çalışması gerekiyor, bununla ilgili çalışmalar yapmaktayız. Sorunları ciddi anlamda ele alıyoruz. Tüm spor müsabakaların centilmenlik içinde yapılmasını istiyoruz. Kulüplerimiz ve güvenlik birimlerimiz birlik içerisindedir. Yasalar çıkarıyoruz, yasalarda eksik varsa buralarda tartışabiliyoruz. Çıkardığımız yasalar ile 12 bin kişi sahalardan men edildi. 3 bin kişi hakkında işlemler sürüyor. Bu rakamları sıfıra indirene kadar bizim işimiz bitmeyecek."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.