• BIST 9975.61
  • Altın 2815.506
  • Dolar 34.0562
  • Euro 38.0071
  • Bursa 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C

Siber saldırılar işletmenizi batırabilir

Siber saldırılar işletmenizi batırabilir
Peki nasıl önlenebilir

Günümüzün birbirine bağlı dünyasında siber saldırılar her zamankinden daha sık gerçekleşiyor ve daha tehlikeli hale geliyor. Büyüklüğü veya sektörü ne olursa olsun işletmeler, siber suçluların başlıca hedefleri haline geldi. Bu saldırılar yaygın hasara neden olabiliyor ve uzun vadeli sonuçlar doğurabiliyor. Kaspersky, siber saldırıların işletmeler üzerindeki etkisini inceledi ve korumasız bir işletmenin uğrayabileceği önemli kayıpları ortaya koydu.

Siber saldırıların işletmeler üzerindeki etkisini düşündüğümüzde ilk dikkat ettiğimiz şey mali kayıplardır. Büyük mali kayıpların yaşandığı bir olaya örnek olarak, bina teknolojileri sektöründe önemli bir şirket olan Johnson Controls'ün Dark Angels hack grubu tarafından gerçekleştirilen önemli bir fidye yazılımı olayıyla karşı karşıya kalmasını örnek gösterebiliriz. Bu olayda saldırganlar 27 terabayt hassas veri çaldıklarını iddia etmiş ve 51 milyon dolar fidye talep etmişlerdi. Bu ihlal, şirketin sistemlerinde ciddi kesintilere neden oldu ve toplamda 27 milyon doların üzerinde zarara yol açtı. Saldırı, Johnson Controls'ün faturalama sistemlerindeki aksaklıklar ve kurtarma giderleri de dahil olmak üzere ticari faaliyetlerini önemli ölçüde etkiledi. Küresel varlığı olan bir şirket olarak, söz konusu güvenlik ihlali iş ilişkilerinin ve operasyonlarının önemli ölçüde aksamasına neden oldu.

Kaspersky olarak bir siber saldırının işletmenize zarar verebileceği birkaç temel yolu aşağıda şekilde aktarabiliriz.

Finansal kayıplar

Siber saldırılar genellikle doğrudan mali kayıplara neden olur. Bilgisayar korsanlarının verilere erişimi yeniden sağlamak veya doğrudan para çalmak için ödeme talep ettiği fidye yazılımı saldırıları bunun açık bir örneğidir. Ancak bu sadece bir başlangıçtır, çünkü bu tarz saldırıların dolaylı mali kayıplara yol açabilecek çok sayıda başka sonuçları vardır. Bunların maliyeti, olayın doğrudan sonucu olan kayıpları kolayca aşabilir.

 

Operasyonel kesintiler

Siber saldırılar operasyonlarınızı durma noktasına getirebilir. Birçok işletme günlük faaliyetleri için dijital altyapılarına bağlıdır. Sistemler tehlikeye girerse üretkenlik düşer. Ciddi durumlarda, tüm operasyonlar günlerce hatta haftalarca kesintiye uğrayabilir. Bu da gelir kaybına, hizmet kalitesinin düşmesine ve hayal kırıklığına uğramış müşterilere ve iş ortaklarına neden olur. Şirketinizin itibarı üzerinde olumsuz bir etki yaratır.

 

Uzun vadeli dolaylı maliyetler

Bir siber saldırının hemen ardından bile işletmeler genellikle uzun vadeli finansal etkilerle karşı karşıya kalırlar. Sistemleri geri yüklemek, siber güvenlik altyapısını iyileştirmek ve yasal sonuçları yönetmek, devam eden maliyetlerden sadece birkaçıdır. Ayrıca, kaybedilen işlerin ve zarar gören müşteri ilişkilerinin yeniden inşa edilmesi aylar ya da yıllar alabilir.

İtibar kaybı

Müşterilerinizin size duyduğu güven çok değerlidir. Olası bir ihlalde müşteri verileri çalınırsa, bu durum markanızın itibarına ciddi zarar verebilir. Oluşacak güven kaybı müşterilerin ayrılmasına ve işlerin uzun vadede azalmasına neden olabilir. Bazı durumlarda, tek bir ihlal bir şirketin kamuoyundaki imajını onarılamayacak şekilde mahvetmek için yeterlidir.

İşletmeniz bir saldırıya maruz kalırsa, bu durum iş ortaklarınız ve satıcılarınızla olan ilişkilerinizi de etkileyebilir. Üçüncü parti iş ortakları, paylaşılan verileri koruma konusundaki becerinize olan güvenlerini kaybedebilir. Hızlı bir şekilde toparlanamazsanız veya sistemleriniz iş ortaklarınızın operasyonlarını tehlikeye atarsa, iş açısından kritik ilişkileriniz tehlikeye girebilir.

Yasal mevzuat ve uyumluluk sorunları

Avrupa'daki GDPR veya ABD'deki HIPAA gibi veri koruma düzenlemeleri yüzünden veri ihlalleri ağır para cezalarına yol açabilir. Hassas müşteri veya çalışan verilerinin korunmaması cezalara ve davalara neden olabilir. Ayrıca ihlallerin kurbanı olan şirketler genellikle uzun süren yasal mücadelelerle karşı karşıya kalırlar ve bu da şirketin mali ve itibar yükünü artırır.

Fikri mülkiyet kaybı

Birçok işletme için fikri mülkiyet (Intellectual Property - IP) en değerli varlıkları arasındadır. Fikri mülkiyeti hedef alan siber saldırılar ürün tasarımlarını, pazarlama stratejilerini ve özel bilgileri çalabilir. Bu durum özellikle teknoloji ve ilaç gibi rekabetçi sektörlerde büyük zarara yol açabilir. Fikri mülkiyet hırsızlığı bir şirketin yıllarını harcayarak oluşturduğu avantajı silebilir.

Kaspersky Güvenlik Evangelisti Oleg Gorobets, şunları söylüyor: "Saldırganlar asla boş durmazlar. Avlarını hazırlıksız yakalamak için sürekli dolaşan kurtlar gibidirler. Dolayısıyla şirketlerin her zamankinden daha uyanık ve çevik olmaları gerekiyor. Etkin tehdit keşfi ve kontrol altına almanın yanı sıra hızlı kurtarma için doğru çözümlere ve süreçlere sahip olduklarından emin olmalılar. Kaspersky olarak, işletmelerin ihtiyaç duyduğu çevik güvenliği sunma konusunda son derece kararlıyız. Proaktif değerlendirmeler ve çok katmanlı koruyucu çözümlerin yanı sıra yönetilen güvenlik ve eyleme geçirilebilir tehdit istihbaratı, bunların hepsi bizde var. Daha da önemlisi, bireysel profiliniz için tam siber güvenlik yapısını bir araya getirecek uzmanlığa sahibiz. Yalnızca bunun gibi tutarlı ve kapsamlı bir yaklaşım, günümüzün siber risklerine karşı gerçek bir işletme dayanıklılığı sağlayabilir." 

İşletmenizin siber tehditler karşısında dirençli kalmasına yardımcı olacak bazı önerilerini şöyle sıralanıyor:

 Şirketi çok çeşitli tehditlere karşı korumak için, her büyüklükteki ve sektördeki kuruluşlara gerçek zamanlı koruma, tehdit görünürlüğü ve EDR ile XDR'nin araştırma ve yanıt yeteneklerini sağlayan Kaspersky Next ürün serisindeki çözümleri kullanın.
Şirketinizin özel bir BT güvenlik işlevi yoksa ve uzman düzeyinde tespit ve müdahale çözümleri için gereken uzmanlık becerilerine sahip olmayan BT yöneticileri varsa, Kaspersky MDR gibi yönetilen bir hizmete abone olmayı değerlendirin. Bu, kurum içi uzmanlık oluşturmaya odaklanmanızı sağlarken güvenlik yeteneklerinizi büyük ölçüde artıracaktır.
Saldırganların güvenlik açıklarından yararlanarak ağınıza sızmasını önlemek için kullandığınız tüm cihazlardaki yazılımları her zaman güncel tutun. Uç noktalarınızın Exploit Prevention teknolojisi ile korunduğundan emin olun.
Yeni güvenlik açıkları için yamaları mümkün olan en kısa sürede yükleyin. Yamalar indirildikten sonra, tehdit aktörleri artık güvenlik açıklarını kötüye kullanamaz. Kaspersky Next ürün serisi hem Güvenlik Açığı ve Yama yönetimi hem de İstismar Önleme özellikleri sunar.
Davetsiz misafirlerin kurcalayamayacağı çevrimdışı yedekler oluşturun. Gerektiğinde acil bir durumda bunlara hızla erişebileceğinizden emin olun.
Küçük işletmelerin korunması için, bir BT yöneticisi olmadan da siber güvenliğinizi yönetmenize yardımcı olacak çözümler kullanın. Kaspersky Small Office Security, 'Kur ve unut' koruması sayesinde size aradığınız güvenliği sunar ve özellikle iş geliştirmenin ilk aşamalarında çok önemli olan bütçeden tasarruf sağlar.  
Güvenli internet davranışını aşılayan ve simüle edilmiş bir kimlik avı saldırısı alıştırması içeren bir çözüm olan Kaspersky Otomatik Güvenlik Farkındalığı Platformu ile iş gücünü insan kaynaklı siber saldırılara karşı ekstra bir koruma katmanına dönüştürün. Böylece çalışanlarınız kimlik avı e-postalarını ve diğer sosyal odaklı tasarlanmış yemleri nasıl tanıyacaklarını bilirler.
Kaspersky Profesyonel Hizmetlerinden yararlanmak, iş yükü altında zorlanan BT departmanınızın iş yükünü optimize eder. Kaspersky uzmanları mevcut BT güvenliğinizin durumunu değerlendirir, ardından sorunsuz performans sağlamak için Kaspersky yazılımını hızlı ve düzgün bir şekilde dağıtır ve yapılandırır. Kaspersky Premium Destek ise iş süreçlerini minimum düzeyde etkileyerek teknik olayların daha hızlı çözülmesini sağlar.
Korumanıza büyük bir titizlikle yaklaşın ve ek güçlendirme seçeneklerini değerlendirin. İstenmeyen uygulamaların, web sitelerinin ve çevre birimlerinin kullanımını sınırlayan uygulama, web ve cihaz kontrollerine sahip siber güvenlik çözümleri kullanın. Bu, çalışanların gölge BT kullandığı veya siber güvenlik alışkanlıklarının olmaması nedeniyle hata yaptığı durumlarda bile bulaşma riskini önemli ölçüde azaltır.

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Konut satış rakamları açıklandı17 Eylül 2024 Salı 10:26
  • Sabancı, “Dünyanın En İyi Şirketleri” listesinde16 Eylül 2024 Pazartesi 18:03
  • 8.Dünya Yatırımcı Haftası 7 Ekim’de başlıyor16 Eylül 2024 Pazartesi 16:44
  • Yapay zeka ile gücünüzü artırın16 Eylül 2024 Pazartesi 16:39
  • Yumurtası üretimi arttı13 Eylül 2024 Cuma 12:00
  • Meyve sebze ihracatçıları Asya pazarında13 Eylül 2024 Cuma 09:38
  • Toplanan inek sütü miktarı arttı13 Eylül 2024 Cuma 09:35
  • 'Temmuz'da yıllık cari açık geriledi'12 Eylül 2024 Perşembe 15:56
  • MB'nin toplam rezervleri azaldı12 Eylül 2024 Perşembe 15:54
  • Bilişim Zirvesi 24'e kayıtlar başladı12 Eylül 2024 Perşembe 10:05
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78