• BIST 9975.61
  • Altın 2830.659
  • Dolar 33.9934
  • Euro 38.0336
  • Bursa 16 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 17 °C

Şeker bağımlısı olmayın!

Şeker bağımlısı olmayın!
"Şeker Bağımlılık Demektir! Tuzu Nasıl Azalttıysak Şekeri De Acilen Azaltmamız Gerekiyor"

'Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası' için üç yıldır etkinliklerle konunu önemine dikkat çeken Türk Böbrek Vakfı, bu özel haftayı geliştiren ve hayata geçiren kurum olarak bu yılda sahaya indi. TBV, uzmanlar ve gönüllü destekçileri ile Kasımpaşa'daki Emekliler Evini ziyaret ederek, konuyla ilgili bilgilendirmeler eşliğinde hem emeklilere hem de halka şekersiz kahve ikramında bulundu ve şeker tüketimi ile gizli şekere dikkat çekti.

'Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası' etkinliği Beyoğlu Belediyesi, Emekliler Evi'nde gerçekleşti. Etkinlikte, tiyatro oyuncusu ve vakıf gönüllüsü Eylem Şenkal, halka, şekersiz Türk kahvelerini vakıf başkanı Timur Erk ile birlikte ikram etti. Günün önemi ile ilgili konuşan TBV Başkanı Timur Erk, gizli şeker kaynaklarına dikkat çekerek, aşırı şeker tüketiminin başta böbrek hastalığı olmak üzere birçok hastalığın temelini oluşturduğunu belirtti. TBV Başkanı Erk; "şeker bağımlılık demektir, Türkiye şeker tüketimini azaltmak zorundadır. Bu konuda tüm kurumlara, özellikle halkımıza büyük görevler düşüyor. Nasıl ki tuz tüketimi azalttıysak acilen şeker tüketimini de azaltmamız gerekiyor" dedi.

"ÖLENE KADAR ŞEKER YENMESEHİÇBİR EKSİLİK OLMAZ"

'Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası' ile ilgili bilgilendirme yapan İstanbul Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ ise yaptığı konuşmada toplumun yüzde 15'inde diyabet yani şeker hastalığı, yüzde 15'inde ise gizli şeker olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Karşıdağ: "Türkiye'de insanların yüzde 15'inde diyabet yani şeker hastalığı var. Yüzde 15'inde de gizli şeker hastalığı var. Baktığımız zaman sosyal güvenlik kurumu harcamasının neredeyse yüzde 15'i, tek başına şeker hastalığı için harcanıyor ve bunlar çok yüksek rakamlar. Bir kavram daha var, o da kilo fazlalığı. Türkiye'deki insanların3'te 1'inde kilo fazlalığı var. Bunlar olağan üstü yüksek rakamlar. Bir süre sonra biz bunların yol açmış olduğu sorunlarla başa çıkamamaya başlayacağız. Yapmamız gereken en önemli şeylerden bir tanesi bunu engellemeye çalışmak. Yani şekeri tedavi etmeye çalışmak iyi ama en doğrusu şekeri, gizli şekeri ve kilo fazlalığını engellemeye çalışmak. Bu üçünün yolu öncelikle şeker ve şekerli şeyleri kısmaktan geçiyor. Bir insan doğdu, ölene kadar hiçbir şekilde ağzına şeker sürmedi. Herhangi bir sorun olmaz. Yani 0'dan 100 yaşına kadar sofra şekeri yemesem benim hiçbir eksikliğim olmaz. Sofra şekeri meyve, su, süt, et, peynir gibi değil bunları yemezsek olmaz ama sofra şekerini yemezsek hiçbir eksiğimiz olmaz" dedi.

BESLENMEDE UZAK DURULACAK MADDE 5 MADDE:

Şekerin ortadan kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ: "Her şeyden evvel şekeri ortadan kaldırmalıyız. Bunu sakın meyvedeki şekerle karıştırmayın lütfen. Bunlar farklı kavramlardır. Her gün mutlaka üç avuç kadar meyve yemeliyiz. Burada ölçü herkesin kendi avucudur. Ama baklavadan veya fruktozla yapılan her şeyden uzak durmalıyız. Çok basit bir şey söylemek gerekirse beslenme için. 5 şeyden uzak durun diyoruz: 1-şeker ve şekerli gıdalar, burada da kıstas bir gıda hazırlanırken içine şeker konulduysa ondan uzak durun. 2- beyaz ekmekten uzak durun, 3-pirinç pilavından uzak durun, 4- özellikle içine şeker veya fruktoz eklenmiş olan içeceklerden uzak durun. 5- dışarıda yapılmış olan ürünlerden mümkün olduğu kadar uzak durun hepsi bu. Bunun dışında yiyip içtikleriniz dikkat edin. Bunların üstünde olan bir şey daha var ki, her gün ne yaparsanız yapın ama mutlaka yürüyün. Yaşımıza ve kapasitemize göre 20ila 60 dakika arasında yürümeliyiz. Bu gençken kasların gelişmesi, ileri yaşta kasların erimemesini için son derece önemlidir. İleri yaşta bizleri bekleyen tehlikeler var. Tedavi mümkün ama engellemek daha uygun bir yaklaşım olacak. Özetle başta şeker ve kilo fazlalığı olmak üzere birçok hastalıktan ve buna bağlı olan kanserden tutunda kireçlenmeye kadar birçok hastalığa sadece ve sadece başta şeker yemeyerek dikkat edebilir ve kendinizi koruyabilirsiniz." dedi.

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Balık tüketmeyi ihmal etmeyin18 Eylül 2024 Çarşamba 10:34
  • El Ayak Ağız Hastalığı Artışta17 Eylül 2024 Salı 13:02
  • Alzheimer hastalığında erken teşhis önemli17 Eylül 2024 Salı 12:30
  • Yüksek nem cinnet sebebi16 Eylül 2024 Pazartesi 18:00
  • Kahvaltıyı sakın atlamayın16 Eylül 2024 Pazartesi 16:29
  • Şaşılık ihmale gelmez16 Eylül 2024 Pazartesi 16:17
  • Kaygı ile böyle başa çıkın16 Eylül 2024 Pazartesi 15:55
  • Gündem psikolojinizi bozmasın16 Eylül 2024 Pazartesi 15:43
  • Lavabo açıcı kullanırken dikkat13 Eylül 2024 Cuma 13:34
  • Varis tedavisi yöntemleri nelerdir?13 Eylül 2024 Cuma 12:10
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78