MHP'de 10 Temmuz'da yapılması planlanan olağanüstü kurultayla ilgili Çankaya İlçe Seçim Kurulu'ndan "10 Temmuz'da seçimli kurultay yapılamaz" kararı geldi
MHP Genel Merkezi, olağanüstü kurultayı 10 Temmuz'da toplama kararı almıştı. Çağrı Heyeti'nin 19 Haziran'da topladığı olağanüstü kongrede de seçimli olağanüstü kongrenin 10 Temmuz'da yapılmasına karar verilmişti.
Ankara 3'üncü Asliye Mahkemesi'nin, 19 Haziran'da gerçekleştirilen olağanüstü kurultayda yapılan tüzük değişikliklerini "ihtiyati tedbir yoluyla" durdurduğunu açıklamasının ardından kurultay tartışmaları farklı bir boyut kazanmıştı.
Olağanüstü kurultayda seçim yapılması için 19 Haziran'da yapılan tüzük değişiklikleri üzerindeki tedbirin kaldırılması ya da yeniden tüzük değişikliği yapılması gerekiyordu. MHP Tüzüğü, "Olağanüstü kurultaylarda seçim yapılamayacağını" öngördüğü için, 19 Haziran'da bu hüküm değiştirilmişti. Tedbir kararıyla durdurulan MHP Tüzüğü değişiklikleri kapsamında "olağanüstü toplanan kongrelerde seçim yasağı"nın yanı sıra genel merkez yönetiminin kurultay sürecinde disipline sevk yetkisi de kaldırılmıştı.
Hem MHP Genel Merkezi'nin hem de 10 Temmuz'da yapılması öngörülen kongreyi toplamakla görevlendirilen heyetin başkanı Musavat Dervişoğlu'nun başvurduğu Çankaya İlçe Seçim Kurulu, 10 Temmuz'daki kongreyi kimin toplayacağına ilişkin, YSK'ya görüş sormuştu.
Yüksek Seçim Kurulu olağanüstü toplanarak, Çankaya İlçe Seçim Kurulu'na görüş verip vermeme konusunu ele almış, kurultaya ilişkin başvurulara dair Çankaya İlçe Seçim Kurulu'nun değerlendirme yapması gerektiğini öne sürerek görüş bildirilmesine yer olmadığına karar vermişti.
Gözlerin çevrildiği Çankaya İlçe Seçim Kurulu'ndan beklenen kritik karar geldi.
Tüzüğü gerekçe gösteren Çankaya İlçe Seçim Kurulu, hem muhaliflerin hem de genel merkezin başvurularını esastan reddetti. MHP'nin tüzüğünde olağanüstü genel kurullarda genel başkanlık seçimi yapılamayacağı belirtiliyordu. Çankaya İlçe Seçim Kurulu buna işaret ederek "10 Temmuz'da seçimli kurultay yapılamaz" kararını aldı.
Muhaliflerin talebi ile 19 Haziran'da Çağrı Heyeti'nin topladığı Kurultay'a MHP, tüzüğü göstererek itiraz etmiş, kurultayın yasal olmadığını öne sürmüştü.
Siyasi Partiler yasası ve parti tüzüğünde olağanüstü kurultayda tüzük değişikliği için oy sayısı konusunda net bir düzenleme bulunmuyor. MHP Yönetimi, Dernekler Kanunu'nun "Kurultaya katılanların 3'te 2 çoğunluğuyla tüzük değişir" hükmünü gündeme getirmiş, bu sayı bulunmazsa tüzük değişikliğine gidilemeyeceğini ve olağanüstü kurultay'da seçim yapılamayacağını ileri sürmüştü. 19 Haziran'da yapılan tüzük kurultayında toplantı yeter sayısına ulaşılsa bile bu sayının tüzük değişikliği için yeterli olmadığına da dikkat çekilmişti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.