Sıcakların iyiden iyiye hissedilgiği ve Afrika sıcaklarının yurdu özellikle Akdeniz Bölgesi'ni etkisi altına aldığı bugunlerde uzmanlar uyarıyor; kalp, tansiyon ve kronik hastalıkları olan kişiler zorda kalmadıkça dışarı çıkmasın, çıkacaklarsa da eskiden olduğu gibi mutlaka şapka ya da şemsiye kullanın.
Akdeniz bölgesinde hissedilen sıcaklık 40 dereceyi bulurken, 17 saatlik oruç süresi ve sıcak havalarda yaşanılabilecek olumsuz durumlarda kronik hastaların dikkat etmesi gereken hususlar hakkında açıklama yapan Kardiyoloji Uzmanı, Uzman Doktor Özlem Yüksekbaş, "Özellikle Mersin gibi sıcak ve nemli şehirde yaşayan kalp hastaları, tansiyon hastaları ve şeker hastalarının gündüz saatlerinde güneşin dik vurduğu saatlerde 10.00-17.00 saatleri arasında güneşte gezmemesi, güneş altında spor aktivitesi ve yürüyüş gibi şeyler kesinlikle yapmaması gerekiyor." dedi. Yüksekbaş, bu tür kronik rahatsızlığı bulunan kişilerin illa dışarı çıkması gerekiyorsa eskiden olduğu gibi şemsiye veya şapka mutlaka kullanmasında fayda olduğunu ifade etti.
KOYU RENKLİ KIYAFETLERDEN UZAK DURUN
Kardiyoloji Uzmanı Uzman Doktor Özlem Yüksekbaş, aşırı sıcak havalarda dikkat edilmesi gereken bir diğer konunun ise kıyafet seçimi oldugunu ifade etti. Yüksebaş, özellikle bu tür havalarda kalın, siyah ve koyu renkli kıyafetlerin güneş ışıgını dogrudan çektigi için bu tür kıyafetlerden uzak durulması gerektiğini, mümkün olduğunca sentetik ve pamuk maddesi içeren kıyafetler seçilmesi gerektigini belirtti .
SICAK HAVALARDA TANSİYON HASTALARININ KULLANDIGI İLAÇLARIN DOZUNU DÜŞÜRMEK GEREKEBİLİR
Aşırı sıcak havalarda en fazla tansiyon hastası olan kişilerin dikkat etmesi gerektigini belirten Kardiyoloji Uzmanı Özlem Yüksekbaş; yaz aylarında tansiyon hastaları sürekli olarak terleyip tuz kaybedeceği için bu tür hastalığı olan kişilerin kullandığı tansiyon ilaçlarının dozunun düşürülmesi gerekebileceği, tansiyon hastalarının eğer tansiyonlarının düşmesi durumunda doktoruna danışarak mutlaka ilacın dozunun düşürülmesi gerektiğini belirtti. Yüksekbaş, özellikle kan sulandırıcı ilaç alan kişilerin kesinlikle dışarı çıkmaması gerektiğini söyledi.
KRONİK RAHATSIZLIĞI BULUNANLAR AÇIK ÇAY İÇEBİLİR
Keskin sınırlamalara ve sert diyet listelerine karşı olduğunu ifade eden Kardiyoloji Uzmanı Doktor Özlem Yüksekbaş, kendi hastalarına kesinlikle çayı yasaklamadığını çünkü kahvenin çaya oranla daha fazla zararlı olduğunu belirtti. Yüksekbaş, kronik hastaların açık çay içmesinde bir sakınca olmadığını belirterek, "Eğer vücutta demir eksikliginiz yoksa içilen çay çok fazla zarar vermez." dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.