Sigara, içerdiği 50 tanesi doğrudan kanserojen olan 4 binin üzerinde kimyasal madde ile tedavisi zor ve geri dönüşü olmayan birçok sağlık sorununa yol açmaktadır.
Sigara yalnızca kullanıcı olanlarda değil, doğrudan kullanıcı olmayanlarda da sağlık sorunlarıyla birlikte önemli sorunlara yol açabilmektedir. Bu nedenle sigara kullanmadığı halde sigaraya maruz kalanların durumu da büyük bir önem arz etmektedir. Bu durum pasif içicilik olarak adlandırılmaktadır.
Pasif içiciliğin önüne geçilmesi ve kapalı alanlarda sigara içiminin önlenmesi amacıyla Sağlık Balkanlığına ALO 184
Tütün İhbar Hattı ve Yeşil Dedektör mobil uygulaması ile 4207 sayılı Kanun hükümlerinin ihlallerine yönelik ihbar ve şikâyetlerin iletilebilmesi sağlanmıştır.
Sigarayı bırakma sürecinde en önemli faktör kişinin kendisinin istekli olmasıdır.Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız ALO 171’i arayarak danışma hizmeti alabilmektedir. İhtiyaç halinde belirlenmiş hastaneler ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde bulunan Sigara Bırakma Polikliniklerine başvurarak uzman desteğinden yararlanabilmektedir.
Sağlık Bakanlığı, 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü kapsamında en büyük gönüllülük hareketi olan GÖREV BENDE kampanyasını başlatmıştır.Kampanya kapsamında “GÖNÜL VER” diyerek vatandaşlarımızın ALO171, ALO 184 Tütün İhbar Hattı, Yeşil Dedektör, Sigara Bırakma Poliklinikleri konusunda farkındalıklarının artırılması, DUMANSIZ HAVA SAHASINI koruma konusunda gönüllü olarak sigarayla mücadele çalışmalarına destek vermeleri amaçlanmaktadır.
Kampanya kapsamında ;
Tütünle Mücadelede Gönüllülük Programı ile,ilgili paydaşlar arasında işbirliğinin artırılması,
Sigara kullananların bırakmalarının sağlanması,
Sigara kullanmayan kişilerin başlamasının önlenmesi,
4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi Ve Kontrolü Hakkında Kanunun bilinirliğinin sağlanması
Tütünle mücadele kapsamında yürütülen hizmetlerin (Sigara Bırakma Poliklinikleri/ALO 171/ ALO 184/ Yeşil Detektör) bilinirliğinin artırılması hedeflenmektedir.
Kampanyayı daha büyük kitlelere duyurabilmek ve belirlenen hedeflere ulaşabilmek için Bursa İl Sağlık Müdürlüğümüzce gönüllülerimizin de desteğiyle, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü başlatılacak ve 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Gününe kadar devam edecek
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.