Kıpkırmızı bir pasta, masmavi bir dondurma ve güneş kadar parlak sarı bir içecek. Görünüşü oldukça etkileyici olan bu gıdaları tüketirken akıllara bir soru takılır. Rengi nasıl bu kadar güzel? Cevap aslında oldukça basit: Gıda boyaları.
Gün geçtikçe günlük hayatta daha fazla maruz kalınan gıda boyalarının sağlık üzerindeki potansiyel zararları, bilim dünyası tarafından giderek daha fazla vurgulanıyor. Yapılan araştırmalarda gıda endüstrisinde kullanılan bu renklendiricilerin, çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığı belirtiliyor. Özellikle çocukların tükettiği renkli atıştırmalıklar ve içeceklerde sıkça kullanılan bu boyalar, uzmanların ve ebeveynlerin endişelerini artırıyor.
Gıda boyalarının dünyanın her yerinde, birçok yiyecek ve içecekte kullanımının arttığına dikkat çeken Aile Hekimi Uzmanı Dr. İyigün Gedik, “Günümüzde farklı ülkelerde farklı uygulamalar olmakla birlikte, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA)’nin onayladığı 6 gıda boyası vardır. Bunlar Eritrozin (Kırmızı 3), Allura Kırmızısı (Kırmızı 40), Tartrazine (Sarı 5) , Sunset Yellow (Sarı 6) , Brilliant Blue (Mavi 1) ve Indigo Carmine (Mavi 2)’dir” dedi.
Hangi Hastalıklara Sebep Oluyor?
Dr. İyigün Gedik, gıda boyalarının yol açmasından endişe edilen hastalıkların başında dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, alerji ve kanserin geldiğini belirtti, “Yapılan çalışmalarda gıda boyası tüketiminin dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuyla küçük ama anlamlı bir ilişkisi olduğu belirlenmiştir. Tartrazin ile ilgili yapılan bir çalışma huzursuzluk, irritabilite ve uykuya dalma güçlüğüne neden olabileceğini göstermiştir.
Kırmızı 40, Sarı 5 ve Sarı 6 isimli gıda boyaları hassas bireylerde alerjik semptomlara neden olabilen en yaygın üç maddedir.
Kırmızı 3 olarak kodlanan eritrozin gıda boyasının yapılan çalışmalarda kansere neden olabileceği gösterilmiştir. Eritrozin dışında kalan diğer boyaların kanserle net ilişkisi gösterilemese bile kullanılan yardımcı maddelerin kansere neden olma riski mevcuttur.”
Güvenilirliği Tartışmalı
Yetişkinlerin, özellikle de çocukların yiyeceklerinde doğal ve organik seçeneklere yönelmenin büyük önem taşıdığına değinen Dr. İyigün Gedik, sözlerini şöyle tamamladı: “Yapılan çalışmalar bir gıda boyasıyla bir hastalığın ilişkisini bize tam olarak kanıtlamasa bile kullanımlarının özellikle çocuk yaş grubunda güvenilirliği tartışmalıdır. Doğanın bize sunduğu gıdalardaki doğal renklere odaklanmak ve çocuklarımızın ilgisini buna yöneltmek hiç şüphesiz ki sağlıklı bir seçim olacaktır.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.