1976'da kurulan ve Metz'deki Arsenal'in yerleşik orkestrası olan Metz Grand Est Ulusal Orkestrası, David Reiland'ın sanat ve müzik yönetmenliğinde, 72 müzisyeniyle, kendi bölgesi olan Grand Est’in yanı sıra Fransa'nın genelinde ve dünyanın farklı ülkelerinde her yıl yaklaşık 85 konser veriyor. "Bölgenin ulusal orkestrası" unvanını taşıyan topluluk, geniş bir izleyici kitlesine hitap eden iddialı bir müzik ve dans projesi olan Cité Musicale-Metz'in de bir parçası.
Kültür sanat eğitimi, kültürel demokratikleşme ve toplumsal kapsayıcılık ilkelerini öncelikleri arasına alan orkestra, faaliyet gösterdiği Grand Est Bölgesi’nde çocuklar ve müziğe erişimi kısıtlı olan izleyiciler için her yıl birçok etkinlik düzenliyor.
Metz, UNESCO tarafından verilen “Müzik İçin Yaratıcı Şehir” unvanını taşıyor. Metz Grand Est Ulusal Orkestrası, Metz Şehri, Grand Est bölgesi ve Metz Eurometropolis'i bir araya getiren ortak bir sendika tarafından yönetiliyor ve finansal olarak destekleniyor. Devlet (DRAC Grand Est) de orkestranın finansal destekçileri arasında yer alıyor.
Metz Grand Est Ulusal Orkestrası Müzik ve Sanat Yönetmeni David Reiland
2018 yılından bu yana Orchestre National de Metz Grand Est’in müzik ve sanat yönetmenliğini yürüten David Reiland, çağdaş müzikle unutulmuş bestecilerin eserlerini gün yüzüne çıkararak harmanladığı sıra dışı konser programları ile tanınıyor. 2012-2018 yılları arasında Lüksemburg Oda Orkestrası’nın müzik direktörlüğünü üstlenen Reiland, 2024 yılına dek sürdüreceği Metz Grand-Est Ulusal Orkestrası’ndaki görevinin yanı sıra, 2021 yılından bu yana Kore Ulusal Senfoni Orkestrası’nın da müzik ve sanat yönetmenliğini üstleniyor. Sinfonietta Lausanne ve Düsseldorf Senfoni Orkestraları’nın 1. konuk şefi olan Reiland’ın sürekli işbirliği içinde olduğu orkestralar arasında Belçika Ulusal Orkestrası, Capitole de Toulouse Ulusal Orkestrası, Gewandhaus Orchestra Leipzig, Münih ve Berlin Radio Orkestraları gibi pek çok seçkin orkestra ile opera şefi olarak Seul, Cenevre, Antwerp, Leipzig ve Berlin Operaları bulunuyor.
Murat Cem Orhan, Şef ve besteci
2022 yılından bu yana CRR Konser Salonu'nun Genel Sanat Yönetmenliği görevini üstlenen olan şef ve besteci Murat Cem Orhan, sırasıyla Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Brooklyn College of Music'te opera ve şan eğitimini tamamladı. Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Kompozisyon ve Orkestra Şefliği bölümünde Antonio Pirolli'nin Orkestra Şefliği sınıfında yüksek lisans öğrencisi oldu. 2018 yılında Paris'te düzenlenen 4. Evgeny Svetlanov Uluslararası Şeflik Yarışması'na katıldı ve finale kalan 8 şeften biri olmayı başardı.
Türkiye’de bulunan tüm Devlet Senfoni Orkestraları ve Devlet Operaları ile düzenli olarak çalışan Orhan, 2015 yılında Heidelberg Sinfonietta ile Fazıl Say’ın eserlerini yönetmiştir. Orkestra şefliği kariyerinin yanında bestecilik kariyerini de sürdüren Orhan 8. ve 9. Nejat F. Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması'nda art arda iki kez önce bir Bale Süiti sonra da bir Bariton Aryası besteleyerek birinci oldu. Üç çocuk müzikali bestelemiş olan Orhan, 2018 yılında Nâzım Hikmet’in Kuvayi Milliye Destanı’nda yer alan karakterleri “Kuvayi Milliye’nin İnsan Manzaraları” adlı bir sahne eseri olarak ve İkinci Yeni şairlerinin
eserlerinden oluşan “Ölmeme Günü” isimli sahne eserlerini besteledi.
Can Çakmur, Piyanist
2018’de 10. Hamamatsu Uluslararası Piyano Yarışması ve 2017’de İskoçya Uluslararası Piyano Yarışması'nda Birincilik Ödülü alan piyanist Can Çakmur, Londra'da Wigmore Hall, Glasgow Konser Salonu, Eindhoven Muziekgebouw, Tokyo'nun Suntory Salonu ve Louis Vuitton Vakfı ile 43. İstanbul Müzik Festivali Açılış Konseri solisti olmak üzere Türkiye’de ve dünyada pek çok prestijli konser salonlarında ve festivallerinde sahne almıştır. Yakın dönemde Yomiuri Nippon Senfoni Orkestrası ile Thomas Ades’in “Yedi Günde” adlı yapıtının Japonya prömiyerini gerçekleştiren Can Çakmur, Tokyo Senfoni
Orkestrası ile Festa Summer MUZA’nın kapanış konserleriyle büyük beğeni toplamıştır. Tutkulu bir oda müziği sanatçısı olan Can Çakmur'un düzenli partnerleri Veriko Tchumburidze ve Dorukhan Doruk (2021'de kurulan Vecando Trio gibi), çellist Alexandre Castro-Balbi ve kontrbasçı Dominique
Wagner’dir. BIS Records için gerçekleştirdiği kayıtları, uluslararası basın tarafından büyük övgüyle karşılanmış ve tarihte bir ilke imza atarak “Yılın Solo Kaydı” (2019) ve “Yılın Genç Sanatçısı” (2020) dallarında art arda iki Uluslararası Klasik Müzik Ödülü’ne (ICMA) layık görülmüştür. Sanatçının üzerinde çalıştığı, Schubert’in başlıca yapıtlarından ve bestecinin esin kaynağı olduğu çok sayıda eserden oluşan 11 albümlük seçkisi 2022-2028 yılları arasında yayınlanacaktır. Kazandığı ödüller arasında Donizetti “Yılın Genç Müzisyeni” Ödülü, Weimar Franz Liszt Üniversitesi DAAD Ödülü ve İKSV Aydın Gün Teşvik Ödülü bulunan Can Çakmur, Güher- Süher Pekinel Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler burs programından yararlanmaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.