Çocuklarda rutin diş kontrollerinin en az 6 ayda bir yapılması gerektiğini belirten uzmanlar, çocuğun durumuna göre bu sürenin değişebileceğini söylüyor.
Okula başlamadan önce diş kontrollerinin yapılmasının hem çocuklar hem de ebeveynleri için önemli olduğuna dikkat çeken Çocuk Diş Hekimi Doç. Dr. Barış Karabulut, “Çocukların okuldan geri kalmalarını engelleyecek herhangi bir ağrılı durumları olup olmadığını tespit edebiliyoruz. Ağrılı diş sorunları uyku ve beslenme bozulmalarını beraberinde getirebiliyor.” uyarısında bulundu.
Koruyucu hekimliğin önemli olduğunun çocuklara anlatılması gerektiğini de ifade eden Doç. Dr. Barış Karabulut, çocuklara bu bilincin kazandırılmasının, onların gelecekteki ebeveynlikleri için de önemli olduğuna vurgu yaptı.
Çocuk Diş Hekimi Doç. Dr. Barış Karabulut, okullar açılmadan önce çocuklar için diş check-upının öneminde bahsetti.
Çocuklar en az 6 ayda bir diş hekimine görünmeli!
Çocuklarda diş kontrolünün en az 6 ayda bir yapılmasını önerdiklerini belirten Doç. Dr. Barış Karabulut, “Tabi bu çocukların ağız bakımlarıyla da alakalı bir süreç. Kimi çocuklarda bu süreyi 3 aya kadar düşürebiliyoruz. Çocukların fırçalama alışkanlıkları, ağızdaki mevcut çürüklerin durumu, son bir yıldaki çürük gelişim hızı süreyi etkileyebiliyor. Kimilerinde 3 ay kimilerinde 6 aylık sıklıklarla genelde diş kontrollerini yapmayı hem istiyoruz hem tavsiye ediyoruz.” dedi.
“Okul döneminde diş ağrısı çocuklara sıkıntılı süreçler yaşatabiliyor”
Özellikle okullar başlamadan önce diş check-upı yapılmasının veliler ve çocuklar için son derece önemli olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Barış Karabulut, “Bu sayede çocukların okuldan geri kalmalarını engelleyecek herhangi bir ağrılı durumları olup olmadığını tespit edebiliyoruz. Böylece çocuk okula başladığı zaman okulundan geri kalmıyor, anne babanın da işinden izin alması gerekmiyor. Çocukların derslerine olan konsantrasyonları da azalmıyor.” dedi.
Özellikle ağrılı diş sorunlarının çocuklarda uyku bozulmaları ve beslenme bozulmalarını beraberinde getirdiğinin altını çizen Doç. Dr. Barış Karabulut, “Çocuklar bu sebeplerden dolayı geceleri güzel uyuyamıyorlar, bazen okullarında da ağrıları tuttuğu zaman derslerden çıkmak zorunda kalıyorlar. Okul döneminde diş ağrısı çocuklara sıkıntılı süreçler yaşatabiliyor. Dolayısıyla tüm veliler okul öncesinde çocuklarının sağlıklı bir ağza sahip olduklarından emin olmalı.” şeklinde konuştu.
Rutin kontroller oluşabilecek sorunlara erken müdahale imkanı veriyor
Ebeveynlerin, herhangi bir ağrı olmasını beklemeden çocuklarını diş kontrolüne götürmelerinin önemli olduğunu dile getiren Doç. Dr. Barış Karabulut, “Rutin kontroller çürük veya herhangi başka bir problemin erken teşhis edilmesine yardımcı olur ve daha acısız ağrısız şekilde tedavi edilmesine olanak sağlar.” dedi.
Genellikle diş ağrısı olmadan hekime gitme alışkanlığı olmayan bir toplum olduğumuzu hatırlatan Doç. Dr. Barış Karabulut, şunları söyledi:
“Sorunun son safhasına kadar direnme ve kaçma eğilimi gözleniyor. Yetişkinlerin bu durumu çocukları da etkileyebiliyor. Çocuk ağrısını dile getirmeden hekime başvurulmuyor. Problemin olmadığı noktada bazı aileler rutin kontrol için zaman ayıramıyor.
Ancak düzenli kontrolleri atlamak daha büyük zaman ve maddi kayıplara sebep olan bir süreç. Sorun daha gelişmemişken yapılacak tedaviler, ileride oluşabilecek zaman ve maddi kayıplarının önüne geçebiliyor.”
Koruyucu hekimliğin önemi çocuklara anlatılmalı
Çocuklara da ağız ve diş sağlığı için rutin kontrollerin öneminin mutlaka anlatması gerektiğini belirten Doç. Dr. Barış Karabulut, “Bunu hem hekim hem ailelerin yapması önemli. Bazı çocuklar ‘dişim ağrımıyor ki neden doktora gidiyoruz’ gibi sorular sorabiliyor. Bunun önemini onlara anlatmak gerekiyor. Koruyucu hekimliğin aslında son derece önemli olduğunu hem ailelerin hem de hekimlerin çocuklara bu bilinci kazandırması, onların gelecekteki ebeveynlikleri için de önemli. Herhangi bir problem oluşmadan bunun tedbirini almanın da önemini böylece çocuklar da kavramış oluyor.” diyerek sözlerini tamamladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.