• BIST 9380.95
  • Altın 3957.954
  • Dolar 37.9013
  • Euro 42.9351
  • Bursa 7 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 6 °C

Nesli 10 bin yıl önce tükenen 'Ulu kurtlar' bilimle geri döndü!

Nesli 10 bin yıl önce tükenen 'Ulu kurtlar' bilimle geri döndü!
Colossal Biosciences, CRISPR gen düzenleme teknolojisiyle nesli 10 bin yıl önce tükenen 'ulu kurtlara' genetik olarak benzeyen üç yavru üretti.

Montana Üniversitesi’nden vahşi yaşam uzmanı Christopher Preston, bu teknolojinin diğer türlerin korunmasında da faydalı olabileceğini çünkü hayvan klonlamak için kullanılan diğer tekniklere göre daha az müdahaleci olduğunu söyledi.


Soyu 10 bin yıl önce tükenen 'ulu kurt'a (dire wolf) benzeyen, genetiği değiştirilmiş üç yavru, ABD’de gizli bir güvenlik alanında koşturuyor, uyuyor ve uluyor. Nesli tükenmiş türleri hayata döndürmeyi amaçlayan Colossal Biosciences adlı şirket, bu gelişmeyi Pazartesi günü duyurdu. Yaşları üç ila altı ay arasında değişen bu kurtlar, uzun beyaz tüylere, güçlü çenelere sahip ve şimdiden yaklaşık 36 kilo ağırlığındalar. Araştırmacılara göre yetişkinliğe ulaştıklarında 63 kiloya kadar çıkacaklar. Doğan üç yavruya Romulus, Remus ve Khaleesi adı verildi.Bu kurtlar, günümüzde yaşayan en yakın akrabaları olan gri kurtlardan çok daha büyük.Ancak bağımsız bilim insanları, bu gelişmenin ulu kurtların yakın zamanda Kuzey Amerika bozkırlarına döneceği anlamına gelmediğini söylüyor.



NASIL MÜMKÜN OLDU?
"Şu anda yapabileceğiniz tek şey, bir şeyi yüzeysel olarak başka bir şeye benzetmek," diyen Buffalo Üniversitesi’nden biyolog Vincent Lynch, soyu tükenmiş türlerin tam anlamıyla diriltilemediğini vurguluyor. Lynch araştırmaya dahil olmayan uzmanlardan biri.Colossal’daki bilim insanları, antik DNA örneklerini analiz ederek ulu kurtlara özgü bazı fiziksel özellikleri tespit etti. Bu amaçla, Ohio'da bulunan 13.000 yıllık bir diş ve Idaho’da keşfedilen 72.000 yıllık bir kafatası parçası incelendi.Daha sonra araştırmacılar, yaşayan bir gri kurttan alınan kan hücrelerini, CRISPR gen düzenleme teknolojisiyle 20 farklı genetik noktada değiştirdi. Bu genetik materyal, evcil bir köpeğin yumurta hücresine aktarıldı. Gelişen embriyolar yine evcil köpeklerden oluşan taşıyıcı annelere yerleştirildi. 62 gün sonra genetiği değiştirilmiş yavrular dünyaya geldi.Colossal daha önce, soyu tükenmiş yünlü mamutlar, dodo kuşları ve benzeri canlılara benzeyen türler üretmek için benzer projeler duyurmuştu.

Yavrular fiziksel olarak genç bir ulu kurda benzese bile Colossal'ın hayvan bakım uzmanı Matt James ''Muhtemelen hiçbir zaman bir dev sığıra ya da iri bir geyiğe öldürücü darbeyi indirme becerisini öğrenemeyecekler,” dedi. Bunun nedeni, vahşi bir ulu kurttan bu davranışı gözlemleyerek öğrenme şanslarının olmaması.Aynı zamanda şirket, güneydoğu ABD'deki kritik derecede tehlike altındaki kırmızı kurt popülasyonundan alınan kan örnekleriyle dört kırmızı kurdun klonlandığını da açıkladı. Amaç, esaret altındaki az sayıdaki kırmızı kurt popülasyonuna genetik çeşitlilik kazandırmak ve türün yok olmasını önlemek.Montana Üniversitesi’nden vahşi yaşam uzmanı Christopher Preston, bu teknolojinin diğer türlerin korunmasında da faydalı olabileceğini çünkü hayvan klonlamak için kullanılan diğer tekniklere göre daha az müdahaleci olduğunu söyledi. Yine de bu yöntemde bile vahşi bir kurdun sakinleştirilip kan örneği alınması gerektiğine dikkat çekerek bunun kolay bir işlem olmadığını belirtti.Colossal CEO’su Ben Lamm, Mart ayı sonunda ABD İçişleri Bakanlığı yetkilileriyle bu projeyi görüşmek üzere bir araya geldiklerini söyledi. İçişleri Bakanı Doug Burgum, pazartesi günü X üzerinden yaptığı açıklamada bu çalışmayı 'bilimsel harikalarla dolu heyecan verici bir yeni dönem' olarak nitelendirdi.Ancak dışarıdan bazı bilim insanları, geçmişi tamamen geri getirmenin sınırları olduğunu da hatırlattı.



DOĞADAKİ İŞLEVİ GERİ GELEMEZ
Buffalo Üniversitesi’nden Lynch, "Ulu kurdun yok olmadan önce doğada üstlendiği ekolojik işlev neyse, bu işlev günümüz ortamlarında artık yerine getirilemez," diyerek projeye eleştirel bir not düştü.

Kaynak: Euronews Türkçe

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43