Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)'nın 2011 yılında uzaya fırlattığı uzay aracı Juno, 5 yıllık yolculuğunun ardından bu sabah saatlerinde Jüpiter'in yörüngesine girdi.
Güneş enerjisiyle çalışan uzay aracı Juno, Güneş Sistemi'ndeki en büyük gezegene yaklaşırken saatte 260 bin kilometrelik hızını düşürmek için önce ana roket motorunu ateşledi.
Dünya ve Jüpiter arasındaki 2,8 milyar kilometrelik uzak mesafe yüzünden otomatik pilotta ilerleyen Juno, başarılı ateşleme işleminin ardından gezegenin yörüngesine girmeyi başardı. ABD'nin California eyaletindeki NASA Jet Tahriki Laboratuarı'ndaki bilim insanları, Juno'nun Jüpiter kutupları üzerinde döndüğü sinyallerinin alınması ile alkış tufanı kopardı.
Dünya'dan 1300 kat büyük olan dev gaz gezegeni Jüpiter'de benzeri görülmemiş netlikte ve kalitede olağanüstü gözlemler yapması beklenen Juno, Jüpiter'in kozmik yapısını, nasıl oluştuğunu, şiddetli fırtınaların koptuğu atmosferini ve Güneş Sistemi'nin tarihini araştıracak.
5 Ağustos 2011'de uzaya fırlatılan basketbol sahası büyüklüğündeki uzay aracı, önümüzdeki 20 ay boyunca sınırları zorlayan radyasyon koşullarıyla mücadele edecek. İlk yakın fotoğrafların 27 Ağustos'ta çekilmesi bekleniyor. 1,1 milyar dolara mal olan Juno uzay aracı, 2018 yılında Jüpiter'in atmosferine girip parçalanarak görevini tamamlayacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.