MS hastaları, doktor kontrollerini ihmal etmemeli
Merkezi sinir sistemi hastalığı olan, beyin ve omuriliğin birçok alanını etkileyen MS'te hastaların Covid-19 salgınıyla mücadele edilen bugünlerde önlemlere uyması önem taşıyor. MS hastalarının bu süreçte doktor kontrollerini daha sıkı tutması gerektiğini kaydeden uzmanlar, bağışıklığı baskılayan ilaç kullanan hastaların önlemlere uymasını tavsiye ediyor.
Uluslararası Multipl Skleroz (MS) Federasyonu ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından 30 Mayıs Dünya MS Günü olarak anılıyor. Merkezi sinir sistemi hastalığı olan, beyin ve omuriliğin birçok alanını etkileyen MS, görme bulanıklığı, çift görme, görüntünün kayması gibi görme bozuklukları, bir kolda bacakta ya da her iki bacakta güçsüzlük, yürümede dengesizlik, bir veya iki elde titreme, uyuşma, idrar kaçırma ya da yapamama gibi belirtilerle ortaya çıkıyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, Koronavirüs salgınıyla mücadele edilen bugünlerde MS hastaları için tavsiyelerde bulundu.
Bağışıklığı baskılayan ilaç kullananlar dikkatli olmalı
Şu ana kadar olan bilgilerde koronavirüsün MS hastalığını kötüleştirdiğine veya atakları tetiklediğine dair bir bilgi olmadığını kaydeden Dr. Celal Şalçini, bağışıklığı baskılayan MS ilaçları kullananan hastaların önlemleri sıkı tutması gerektiğini söyledi.
Dr. Celal Şalçini, “MS hastalarına Covid-19 pandemisinden korunmak için rutin tavsiye edilen önlemler dışında ekstra önlem önerilmiyor. Sadece bazı immünsüpresan ilaçlar yani bağışıklığı baskılayan MS ilaçları kullanan hastaların önlemleri daha sıkı tutmasında fayda var. Ayrıca MS hastalarının bu süreçte doktor kontrollerini daha sıkı tutması gerekiyor” uyarısında bulundu.
Sosyal mesafe korunmalı, el hijyenine dikkat edilmeli
Bu dönemde alınacak önlemlere de değinen Dr. Celal Şalçini, “Sosyal mesafeyi koruması, kalabalık yerlerden kaçınılması, gerekli olmadığı takdirde evden dışarı çıkmaması, el hijyenine azami dikkat etmesi gereklidir. MS atak tedavisi ile kortikosteroid tedavisi alması gereken hastalarda tedavi süresinin mümkün olduğu kadar kısa (en fazla 5 gün) tutulması önerilmektedir” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.