MÜSİAD İnegöl Şubesi tarafından 3 ayda bir düzenlenen Dost Meclisi Toplantılarının bu ayki konuğu Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç oldu.MÜSİAD İnegöl Şubesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen programa MOSFED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç’in yanı sıra MÜSİAD İnegöl Şubesi Başkanı Halil Malkaç ve yönetim kurulu üyeleri ile çok sayıda MÜSİAD üyesi katıldı.
MOSFED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, “1990’lı yılları düşündüğümüzde MÜSİAD’ın Türkiye’de bir kurum olduğunu ve en kritik noktalarda yaptığı katkılarla tüm hükümetlere yol haritası sunduğunu görebiliyoruz. 2001 krizini de 1999’da söylemişti. Böyle giderse faiz ve maaşlardan başka hiçbir şeyi bütçeye koyamazsınız diyen bir kurumdu. Bu tip kurumların kıymetini bilmemiz lazım. Mobilya sektörüne baktığımızda 90’lı yıllarda İnegöl’de nüfus cüzdanı haricinde pasaport vesaire olmayan binlerce mobilyacı vardı, ama o yıllarda ne Türkiye’den ne de dünya pazarından istifade edebiliyorduk. Bölgesel satıyorduk. Enflasyon aylık yüzde 10’du. O dönemde MÜSİAD 15-20 arkadaşın bir araya gelmesiyle hayata geçti. İlk tavsiyelerden bir tanesi Business kartının ve pasaportun olması gerektiğidir. O dönemde insanları Almanya fuarına götürdü. İnegöl’de o zaman çoğumuz ilk kez pasaport aldık. Ankara’dan mal alıp satan, İstanbul’dan klasik iskelet alıp satan firmaları Almanya’ya gittiğimizde gördük ve bunlar mobilyacıysa biz ne yapıyoruz dedik. Dünyadaki mobilya ile Türkiye’deki çok farklıydı. Kişisel menfaatler yüzünden kurumsal duruşları ihmal ediyoruz. Kurumsal duruşu ihmal eden firma marka olamaz. MÜSİAD bunu bize öğretti” dedi.
İNEGÖL’ÜN TEK HİKÂYESİ MOBİLYA
Güleç, “Her şehrin bir hikâyesi var, keşke çok yönlü bir hikâye olsa. İnegöl’ün tek hikâyesi mobilya hikâyesidir. Bu da İnegöl’ün tüm sektörlerini doyurma ve İnegöl’ü büyütme büyüklüğüne sahiptir. Mobilya sektörü İnegöl’e gelmiş bir sürü insanın ana geçim kaynağıdır. Başka sektörlerin de ana geçim kaynağıdır” diye konuştu.
ÇİN’DE TÜRKİYE YILI
Önümüzdeki yıl Çin’de Türkiye yılının olacağını aktaran Güleç, “Çin her yıl bir ülkeyi ilan ediyor, önümüzdeki sene Türkiye yılı. Acaba Türkiye’de bunu kaç kişi biliyor diyorlar, insanlara tanıtmamızı söylüyorlar. Çoğumuz ziyaretçi olarak gidiyoruz, neden katılımcı olarak gitmeyelim. İstanbul’da bir arkadaşımıza neden bu fuara katılıyorsunuz dediğimizde Tayland’dan bir müşteri edindiğini ve çok iyi alışveriş yaptıklarını ve istikrarlı olduğunu ifade ediyor. Tayland’daki bir müşteriyi yakalayıp hizmet ederseniz o müşteri başka kimseye gitmez, istikrar sağlarsınız. Burada pazarı genişletip kendimize göre Pazar oluşturmamız lazım. Fuardan fuara hazırlanan bir toplum olursak bu katma değere katkı sağlamaz, ölçek ürün sağlamaz, istikrarlı markalaşmaya katkı sağlamaz… İnegöl’ü dünyaya mobilyayla tanıtmamız gerekiyor. Yanlış yerlere geliyoruz. Bir koyundan bir tane post çıkar. Bu fuardan 10 tane müşteri çıkmaz. Gelen müşteriler belli. Yeni, etkili bir müşterinin gelebilmesi için ganimet paylaşımından çok her firmanın ihracatçısının Pazar arayışı içine girmesi lazım. Öyle yaparsak bir Köln, Milano, High Point, Şangay çıkar bu şehirden… Eğer biz post paylaşımına girersek bu fuara 5 yıl sonra bir müşteri bile gelmeyecek. Tekstilci, makineci, mobilyacı olmuş fark etmez biz birbirimize benziyoruz. Fuar işinde dünyaya odaklanmamız lazım.” Şeklinde konuştu.
2023 HEDEFİMİZ 10 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT
Mobilya sektöründeki istatistiki bilgileri de açıklayan Güleç, “Üretimimiz bugün 10 milyar dolara ulaştı ancak halen potansiyelimiz var. Ürettiğimizin yüzde 34’ünü ihraç ediyoruz. 2001’de ilk kez dış ticaret fazlası verdik, ihracatımızı 10 kat artırdık. 2015 yılında 2 milyar 400 milyon dolar, 2016 yılında 2 milyar 657 milyon dolar 2017 yılının ilk 8 ayında 1 milyar 860 milyon dolara ulaşıldı. 2017 sonu öngörümüz 2 milyar 700 milyon dolarlık ihracata ulaşmaktır. 2023 ihracat hedefimiz ise 10 milyar dolardır” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.