CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal , Milli Eğitim Bakanlığının rehber öğretmenlerle ilgili Başbakanlığa imza için gönderdiği Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği değişikliğine çok sert tepki gösterdi.
MEB HİÇ BİR GÖRÜŞÜ DİKKATE ALMIYOR
Sarıbal ,yaptığı yazılı açıklamada “İktidarın kendi dışında hiçbir görüşü dikkate almama huyu ve dayatmacı bakış açısı her alanda olduğu gibi milli eğitimde de devam ediyor. Eğitimin niteliğini doğrudan etkileyecek konularda bile ‘ben yaptım oldu’ bakış açısıyla değişiklikler yapılıyor. Konunun hiçbir muhatabına görüş dahi sorulmuyor. Ülkenin çocuklarının eğitimlerini deneme tahtasına çeviren bu bakış açısıyla bir adım yol alınamayacağı gibi her geçen gün geriye gidiyoruz” dedi.
ALAN DIŞI ATAMALARIN ÖNÜNÜ AÇMAK İSTİYORLAR
“Rehber öğretmenlere yönelik nöbet, sınav gözetmenliği, ders/etüt görevleri, haftada 40 saat çalışma zorunluluğu vb gibi eğitimde rehberlik ilkelerine temelden çelişen adımlar zaten kalitesiz olan eğitim sistemini daha da içinden çıkılmaz hale getirir. Taşeronsever hükümet ,eğitim ve eğitimciye bakış açısını ve vizyonsuzluğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Eğitimde kalitenin ve niteliğin saat artırmakla ,görev çoğaltmakla değişmeyeceğini göremiyorlar. Taşeron işçiliğe dönen bir rehber öğretmenden verimlilik beklenemez!
MEB tarafından adeta bir oldubittiye getirilerek yayınlanmak istenen yönetmenlik “Rehberlik Yönetmeliği” yapılmış, “psikolojik danışma” ibaresi kaldırılmıştır. Bu durumun alan dışı atamaların yolunu açmak amacıyla yapıldığı açıktır.
Rehber Öğretmenin en önemli özelliği psikolojik danışma yapabilecek nitelik ve yeterliliğe sahip olmasıdır. Alan dışı atamalarda en çok karşı çıkılan nokta, atanan kişinin “psikolojik danışmanlık” becerisinin olmaması bu durumda anlamsız kalacak, alan dışı atamalar nedeniyle zaten sorunlu hale gelen rehberlik hizmetlerinin niteliği daha da düşecektir.
İSTİSMAR VE İHMALLER REHBER ÖĞRETMENLER SAYESİNDE FARKEDİLİYOR
Türkiye’de öğrencilere yönelik istismar ve ihmallerin ortaya çıkarılmasında rehber öğretmenlerin önemli bir rolünün olduğu açıktır. Bunun temel nedeni, rehber öğretmenlerin öğrencilerle kurdukları iletişim becerileri, karşılıklı anlayış, rehber öğretmen ile öğrencinin koşulsuz kabul, empati, güven ve saygı çerçevesinde ilişki kurabilmesidir. Böylesine önemli ve hassas bir görevi yerine getiren rehber öğretmenlerin boş derse girmesi, nöbet, etüt gibi yaptıkları iş ile çelişen görevler verilmesi, rehber öğretmenlerle öğrencileri arasındaki ilişkiyi, dolayısıyla rehberlik hizmetlerinin temel işlevini temelden değiştirecek özellikle göstermektedir.
TÜM ÖĞRETMENLER 30 SAAT REHBER ÖĞRETMENLERE 40 SAAT
MEB bünyesindeki öğretmenlerin haftalık mesaisi 30 saat iken, rehber öğretmenlere angarya görevler yüklenerek çalışma saatleri 40 saat yapılmak istenmektedir. Bu durumda fazladan eklenen 10 saatin karşılığı olan ücret ve diğer hakların nasıl karşılanacağı belli olmadığı gibi, söz konusu düzenlemenin başta anayasa olmak üzere, ilgili yasaların eşitlik ilkelerine aykırı olduğu açıktır. Rehber öğretmenlerin diğer öğretmenlerden farklı olarak haftada 40 saat çalışmaya zorlanması, pek çok yönden zor ve ağır bir görevi yerine getirmeye çalışan rehber öğretmenlerin görevlerini sağlıklı bir şekilde yapmalarını imkânsız hale getirecektir.
Rehber öğretmenlerimiz olmak üzere, MEB’in tüm bilimsellikleri ve gerçeklikleri reddederek yaptığı bu değişiklikleri dikkatle izliyoruz ve tüm eğitim ve bilim emekçilerinin yanında olduğumuzu belirtiyor, yönetmelik değişikliği ile ilgili sürecin takipçisi olacağız.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.