Teknoloji dünyasının iki devi karşı karşıya. Twitter, Microsoft'u veri kullanım politikasını ihlal etmekle suçladı. Elon Musk, Microsoft'un aralarındaki anlaşmanın pek çok hükmünü ihlal etmiş olduğunu ileri sürerek mahkemeye gideceğini belirtti.
Microsoft ve Twitter arasında ipler gerildi. Platform, Microsoft’un anlaşmalarını ihlal ettiğini ileri sürerek dava yoluna gitti. Elon Musk’ın kişisel avukatı Alex Spiro’nun Microsoft’u Twitter API’sini yetkisiz kullanmakla suçlayan bir mektup gönderdiği bildirildi. Spiro, “Microsoft, anlaşmanın birden çok hükmünü uzun bir süre boyunca ihlal etmiş olabilir” diye yazdı.
Twitter, Microsoft’u, verileri izinsiz olarak devlet kurumlarıyla paylaşmak gibi iddialarla suçluyor. Spiro ayrıca Microsoft’un veri kullanımı için ödeme yapmayı reddettiğini de yazdı.
Microsoft, Twitter verilerini API aracılığıyla yıllarca Xbox, Bing ve reklam araçlarıyla ilgili olanlar da dahil olmak üzere birçok üründe kullandı. Ancak bir süre sonra Twitter’ı reklamverenler için sosyal medya yönetim aracından kaldırdı ve ayrıca ekran görüntülerini ve klipleri Xbox konsollarından ve Windows’taki Oyun Çubuğundan doğrudan Twitter’a yükleme seçeneğini de kapattı. Microsoft, bu kararın nedenini açıklamasa da Twitter’ın yeni API’sine erişmek için kuruluşlardan ayda 50 bin dolara kadar ücret almasının bu durumu doğurmuş olabileceği konuşuluyor.
Elon Musk da Microsoft’un Twitter’ı sosyal medya yönetim aracından çıkarması üzerine, Twitter verilerinin yasa dışı kullanıldığını belirterek “Dava zamanı” diye yazdı.
Elon Musk ve Microsoft’un bir süredir çalkantılı bir ilişkisi var. Ünlü milyarder, son zamanların popüler trendi haline gelen ChatGPT’nin yaratıcısı OpenAI’nin kurucularından biri olarak yer alıyordu; ancak şirketten çekildi. Bu arada OpenAI ve Microsoft arasında da anlaşmalar yapıldı. Hatta yılın başında Microsoft, OpenAI ile ortaklığını milyarlarca dolarlık bir yatırımla genişlettiğini de açıklamıştı.
Musk ise, son dönemlerde ChatGPT’nin politik olarak doğru olmak için eğitildiğinden endişe duyduğunu ve TruthGPT adlı kendi yapay zekâ sohbet botunu yaratmak istediğini söyledi. Ayrıca 2015 yılında kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak başlamasına yardım ettiği OpenAI’yi kâr amacı güden bir işletmeye dönüştüğü için eleştirdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.