Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği Merak Eden Çocuk Okulları (BÜMED MEÇ), öğrenci odaklı, farklılıklara duyarlı ve saygılı, bütüncül öğrenmeyi ilke edinen eğitim yapısıyla bulunduğu ortamda mutlu olmayı başarabilen, kendi öğrenme sorumluluğunu alabilen, özgüvenli bireyler yetiştiriyor.
Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği, “ağaç yaşken eğilir” dedi ve yıllar önce okullarının eğitim kalitesini “üniversite öncesine” taşıdı. Okul öncesi, ilkokul ve ortaokul birimleriyle eğitim veren BÜMED Merak Eden Çocuk (MEÇ) Okulları’nı kuran dernek, merak eden, sorgulayan, özgün ve özgür düşünen, çözüm üretebilen, mutlu bireyler yetiştirmek için sınıf odaklı değil öğrenci odaklı bir eğitim anlayışıyla yola çıktı.
Özgür ve özgün düşünen bireyler olmak için erken yaşta İngilizce öğrenimi ile yetişen BÜMED MEÇ Okulları öğrencilerinin, etkili iletişim kurabilen, araştırmacı, adil, yaratıcı, sosyal, girişimci, ilkeli, özgüvenli hayata ve geleceğe değer katan bireyler olması sağlanıyor.
Boğaziçi Üniversitesi’nin kültürel, bilimsel mirası genç nesillere aktarılıyor.
BÜMED MEÇ Okulları’nın eğitim programı, başta Matematik, İngilizce, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik alanları olmak üzere Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin danışmanlığında, BÜMED MEÇ Okulları’na özel hazırlanıp uygulanıyor. Temel eğitim programı ve içeriği ile yabancı dil eğitim programı, “merak eden çocuklar yetiştirmek” için özel olarak tasarlanan okullarda, çocukların hayal dünyaları gelişiyor, sorgulama yeteneklerine hitap edilerek araştırmaya yönlendiriliyor ve yaratıcılıkları besleniyor.
“Sınıf” değil “birey” yetiştirmek üzere, öğrenci merkezli bir anlayışla, öğrencinin sosyal - duygusal gelişimi ile akademik başarısının dengeli yönetilmesi sağlanıyor.
BÜMED MEÇ Okulları’nın eğitim felsefesi: S.AR.E.S
Dostum Matematik, SARES Eğitim Sistemi, Merak Eden Çocuk Saati… BÜMED MEÇ Okulları'nda Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından geliştirilen, patentli (tescilli), uzman eğitimciler tarafından uygulanan, öğrencileri bireysel olarak izleyen, aileleri düzenli olarak bilgilendiren ve aktif olarak sürece katan; çağdaş, özgün ve yaratıcı SARES (Sorgula, Araştır, Eleştir, Savun) eğitim yaklaşımı uygulanıyor.
Öğrenciler bilgiyi demokratik bir ortamda, kendileri yapılandırıyor ve ediniyor. Bilgi edinmede aktif rol oynayan, varsayımlarla sorgulayan, bilimsel yöntemlerle araştıran, yaratıcılıklarını kullanarak bilgiyi yeniden yapılandıran öğrencilerin tek bilgi kaynağı ise öğretmenleri değil. Farklılaştırma metoduyla hazırlanan ödevlerini ve projelerini yaparken, arkadaşları, kitaplar ve internet, aileleri gibi farklı kaynaklardan da destek almaları sağlanıyor.
Dostum Matematik…
BÜMED MEÇ Okulları’nın matematik öğretimi geliştirme projesi “Dostum Matematik”, gerçek hayattan koparılarak sadece ölçme-değerlendirme sisteminin bir unsuruna indirgenen matematiğe itibarını geri kazandırıyor. Kaynaklarını, felsefesini, kullanım alanlarını yeniden eğitimin bir parçası haline getirmek üzere Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü’nden matematik alanında uzman bir ekip tarafından yönetilen proje, analitik düşünme becerileri gelişmiş, karşılaştığı sorunları algılama ve çözmede “matematik bilgisini ve analitik düşünme becerisini” etkin bir şekilde kullanabilen bireyler yetiştirmeyi hedefliyor.
Merak Eden Çocuk Saati
BÜMED MEÇ Okulları’na özgü, tescilli Merak Eden Çocuk Saati (MEÇ Saati)’nde öğrenciler, hayal dünyalarını geliştirerek yaratıcılıkla besleniyor; sorgulama yeteneklerini ilerleterek araştırmaya yöneliyor. Yaş ve gelişimsel düzeylerine uygun seçtikleri konuları, velilerin rehberliğinde, öğretmenler moderatörlüğünde araştırıyor ve “gökyüzü neden mavi?”, “insanlar neden birbirine benzemez?” gibi soruların yanıtlarını, MEÇ Saati’nde arkadaşlarına sunuyorlar… Okul öncesinden ortaokula kadar her sınıftaki öğrencilerin katıldığı bu uygulama ile çocuklar hayal dünyalarını genişletirken sorgulama yeteneklerini de geliştiriyorlar.
Okul öncesi eğitim programında Türkçe-İngilizce iç içe…
BÜMED MEÇ Okulları’nın akademik yaklaşımındaki önemli bir diğer nokta, okul öncesi sınıflarda Türkçe ve İngilizce, iki sınıf öğretmeninin bulunması. Çocuklar böylelikle ana dil ve yabancı dil programlarını birbirini destekler şekilde yıl boyunca alabiliyor; bireysel ve yaratıcı bir şekilde iki dilde kendilerini ifade etme becerilerini geliştiriyor. Günlük rutinin içinde edinilmesini sağlayacak şekilde İngilizce eğitimi ile çocuklar erken yaşta ve doğal yolla yabancı dil pratiği kazanırken gün içinde iki dili de kullanarak her iki dilde de ifade becerilerini geliştiriyorlar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.