• BIST 9652
  • Altın 2968.938
  • Dolar 34.6884
  • Euro 36.6766
  • Bursa 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 3 °C

Menisküsle İlgili Bilinen 7 Yanlış

Menisküsle İlgili  Bilinen 7 Yanlış
Acıbadem Kadıköy Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Kaya, menisküs hakkında doğru bilinen yanlışlara açıklık getirdi...

Diz ağrısı hayatı kabusa çeviren çok önemli bir sağlık sorunu… Hele bir de menisküs yırtığı ya da yaralanması sonucu oluşup kronik hale geldiyse iş iyice içinden çıkılmaz bir hale geliyor. Bu durumda doğru tedaviyi bulup bu sorundan kurtulabilmek çok önemli. Çünkü menisküs sorunları birçok insanın yaşadığı bir sorun olduğu için elbette ki herkesin bu konuda bir fikri bulunuyor. Doğru ya da yanlış bu görüşler de herkesin kafasını karıştırıyor.

1- Menisküs sadece zorlanma sonucu ortaya çıkıyor


HAYIR. Menisküs yırtıkları genelde iki şekilde görülüyor. Birincisi düşme, çarpma, dizin dönmesi, spor yaralanmaları, kayak yaralanmaları gibi nedenlerle oluşan travmatik yaralanmalar. Bu durumlarda doku aniden yırtılıyor. Diğeri ise aşınmaya bağlı yırtıklardır ki daha çok ileri yaşlarda menisküs dokusunun aşınması ve basit travma veya zorlanmalarla oluşabiliyor. Ancak zaman zaman hiç zorlanma olmaksızın bile menisküs kendiliğinden yırtılabiliyor.

2- Menisküste her zaman şiddetli ağrı yaşanıyor

HAYIR. Menisküs yırtığı, bir travma sonucu aniden oluştuysa hastada ağrı, dizde şişlik, takılma hissi, kilitlenme ve hareket kısıtlılığı gibi şikayetler yaşanıyor. Ancak aşınmaya bağlı ve daha yavaş oluşan yırtıklarda ise daha uzun süreli, hafif başlayıp giderek artan ağrı, hareket kısıtlılığı, merdivende ve oturup kalkmakta zorluklar ve yine takılma, kilitlenme gibi şikayetler görülebiliyor.

3- Menisküs sporcu hastalığıdır

HAYIR. Menisküs genelde sporcular ve spor yapanlarda yaşanan bir sorun olsa da her yaşta
ve kadın- erkek herkeste ortaya çıkabilen bir sorundur.

4- Menisküsten korunmak mümkün değil


HAYIR. Diz çevresi kasları güçlendiren egzersizler yapmak, dizi zorlayıcı hareket ve aktivitelerden kaçınmak, kilo almamak, sportif aktiviteler öncesi yeterli ısınma yapmak menisküs yırtıklarından korunmak için etkili olabilecek önlemler arasında yer alıyor.

5- Menisküsün tek tedavisi cerrahidir


HAYIR. Menisküsün tek bir tedavi yöntemi yok. Her hastanın kendi özelinde değerlendirilmesi gerekiyor. Tedavi kararı hastanın yaşı, yırtığın yeri ve şekli, şikayetlerin düzeyi ve günlük hayatı etkileme miktarı, hastanın aktivite ve beklentilerine göre veriliyor. Bu noktalar dikkate alındığında ilaç, egzersiz, fizik tedavi, PRP enjeksiyonu ve cerrahi tedavi gibi farklı tedavi seçenekleri karşımıza çıkıyor.

6- Menisküs ameliyatını ne kadar geç olursan o kadar iyi

HAYIR. Elbette her insan en basit ve etkili tedavi yöntemini seçmeye çalışıyor. Ancak yırtığın iyileşme ihtimalinin olmadığı veya diğer yöntemlerle düzelme görülmeyen durumlarda ameliyattan ısrarla kaçınmak yırtığın büyümesine, yırtık kısımların hareket etmesinden dolayı dizde kilitlenme ve hareket kısıtlılığına, kıkırdağın mekanik etkiyle giderek bozulmasına yol açabiliyor. Bu yüzden hekiminizin değerlendirmesini dikkate almalı ve ameliyat gerektiren bir yırtık varsa ötelemekten kaçınmalısınız. Eğer dikilebilir bir menisküs yırtığı varsa ilk altı haftada ameliyat edildiğinde iyileşme olasılığının daha yüksek olduğu da bilinen bir bilimsel gerçek.

7-Ameliyattan sonra hasta uzun süre sosyal hayatına dönemiyor

HAYIR. Ameliyat günümüzde artroskopik (kapalı) yöntemle yapıldığı için uzun süren yara iyileşmesi, uzun süre hastane yatışı gibi süreci zorlaştıran etkenler içermiyor. Genellikle hasta ameliyatın ertesi günü taburcu ediliyor. Sadece iki-üç delikten ameliyat yapılabildiği için yaralar kolayca iyileşiyor ve hareketlere hemen başlanabiliyor. Eğer yırtık kısım çıkarılmışsa ameliyat sonrası dönemde ciddi bir kısıtlama gerekmiyor. Hasta kısa sürede günlük hayatına geri dönebiliyor. Eğer menisküs yırtığına dikiş uygulanırsa yaklaşık üç-dört hafta süreyle dize yük vermeden koltuk değneği desteği ile yürümek, kas gücü ve eklem hareketlerini kaybetmemek için fizik tedavi ve ev egzersizleri uygulamak gerekiyor. Sonrasında ise hasta günlük yaşamaktivitelerine ve işine dönmüş oluyor.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Kaya

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Bilgi hırsızlığına dikkat!22 Kasım 2024 Cuma 11:12
  • Alışveriş bağımlısı olmayın!22 Kasım 2024 Cuma 10:50
  • Riskleri göz ardı ediliyor!22 Kasım 2024 Cuma 10:45
  • TMS yöntemi Alzheimer’a umut olabilir mi?19 Kasım 2024 Salı 12:08
  • Faydalarının yanında riskler de bulunuyor19 Kasım 2024 Salı 11:54
  • Sinan Meydan’ın Lozan kitabı çıktı18 Kasım 2024 Pazartesi 10:10
  • Sinüzit tanısını kendiniz koyabilirsiniz17 Kasım 2024 Pazar 13:06
  • Aile içi iletişim koptu!17 Kasım 2024 Pazar 12:51
  • Mutlu olmak için iyilik yapmak şart17 Kasım 2024 Pazar 11:11
  • Retina dekolmanı kör edebiliyor!13 Kasım 2024 Çarşamba 20:36
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43