• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Bursa 8 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 10 °C

Mekanikçiler Uludağ Üniversitesi’nde buluştu

Mekanikçiler Uludağ Üniversitesi’nde buluştu
Ulusal Mekanik Kongresi’nin 20’incisi, Uludağ Üniversitesi ev sahipliğinde başladı.

Kongrenin açılışında konuşan TUMTK Başkanı Prof. Dr. Mehmet H. Omurtag, teorik ve uygulamalı mekaniğin tarihsel gelişmesine katkıda bulunabilecekleri her türlü girişimi desteklediklerini belirterek, 5-9 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek bu kongrenin de bu etkinliklerden biri olduğunu söyledi.

WEB OF SCİENCE’DE YAYINLANACAK

Mete Cengiz Kongre Kültür Merkezi ile İnşaat Mühendisliği Bölümü salonlarında paralel oturumlar şeklinde gerçekleşecek kongrede, mekanik ve mekaniğe yakın bilim dallarındaki teorik, deneysel ve uygulama araştırmalarını içeren son gelişmeleri tartışacaklarını kaydeden Omurtag, sunulacak bildirilerin kongre web sayfasına yüklendiğini, geçmiş kongrelerdeki bildirilerin de yüklenmesine başlandığını bildirdi.

Prof. Dr. Omurtag, kongredeki bildirilerin genel düzeyinin arttırılması amacıyla akademik yükseltmelerde ile atamalarda ve doçentlik başvurularında kullanılabilecek iki uluslararası dergiden destek aldıklarını, kendi hakemlerinin değerlendirmesi sonunda birinde 12 adet ötekinde 10 adet makalenin Web of Science’ta basılacağını vurguladı.

ULCAY: YENİLİKÇİ OLMAKTAN BAŞKA SEÇENEĞİMİZ YOK

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay da bu bilimsel buluşmaların üniversitelerimiz, akademisyenlerimiz ve sektörlerimiz arasındaki deneyim ve bilgi paylaşımı adına çok büyük değer taşıdığına inandığını, kongrenin, ülkemizin üretim ve ihracat merkezi olan Bursa’da 3. Nesil Üniversite vizyonuyla yoluna devam eden Uludağ Üniversitesinde düzenlenmesini çok anlamı bulduğunu ifade etti.

2023’de dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girebilmemiz, her alanda nitelikli bilgi üretmek ve bu bilgiyi üretim süreçlerine entegre ederek ekonomik değere dönüştürmekle mümkün olduğuna işaret eden Rektör Prof. Dr. Ulcay, şöyle konuştu:

“Yaşadığımız hızlı ve köklü değişim, bizlere yenilikçi olmaktan başka seçenek bırakmamaktadır. Bu gerçek de Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerine öncelik kazandırmaktadır. Mevcut sektörlerde orta-ileri ve yüksek teknolojili üretime geçişin yanı sıra, güçlü sanayi alanlarımızın potansiyelini savunma ve uzay-havacılık sanayi, raylı sistemler, kompozit, mekatronik, bioteknoloji ve yazılım gibi stratejik alanlarda da katma değere dönüştürebilmeliyiz. Türkiye’de de uluslararası standartlarda araştırma altyapılarının oluşturulması, araştırmacı insan gücünün yetiştirilmesi ve Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliği mekanizmalarının daha da geliştirilmesi stratejik bir önem taşımaktadır. Ama görüyorum ki sanayiciler, beklediğimiz ilgiyi göstermediler. Oysa bu kongre, endüstrinin, sanayinin, kamunun ve üniversitenin bir araya gelmesi açısından stratejik önem taşımaktadır.

Uludağ Üniversitesi olarak içinde bulunduğumuz değişimin aktörü noktasına gelmek, ülkemizin ve kentimizin kalkınmasında daha etkin rol almak üzere kendimizi bugünün ve geleceğin ihtiyaçlarına göre yeniden konumlandırıyoruz. Bilimden üretime, üretimden ekonomiye anlayışıyla akademisyenlerimize ve araştırmacılarımıza çok önemli destekler sağlamaya başladık. Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında akademisyenlerinin hazırladıkları projelere 2,5 yıl içerisinde 40 milyon TL’ye yakın mali destek verdik. Akademisyenlerimiz ve araştırmacılarımız için fakültelerimize yeni laboratuvarlar kazandırıyoruz.

3. Nesil Üniversite vizyonuyla kamu, üniversite, sanayi başta olmak üzere ve toplumun tüm katmanları arasında süreklilik arz eden bir işbirliği zinciri kurduk. Bu konuda da iş dünyamız ve kamu kurumlarımız ile birlikte önemli adımlar atıyoruz.

Bursa Ticaret Sanayi Odası ile birlikte hayata geçirdiğimiz İleri Kompozit Malzemeler Araştırma ve Mükemmeliyet Merkezi Projemiz ise 15,5 milyon liralık bütçesiyle Türkiye’de bu alanda yapılan en büyük yatırım özelliğine sahip.

BUTEKOM çatısı altında Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi ile birlikte faaliyet gösterecek İKMAMM, otomotivden havacılık ve rüzgar enerjisine kadar birçok alanda dönüşüme öncülük eden üretim, test, sertifikasyon ve eğitim faaliyetleri ile entegre edilmiş bir merkez haline gelecek.

Ben bu vesileyle tüm bilim insanlarımızı bu mükemmeliyet merkezlerimizden yararlanmaya davet ediyorum.”

Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Kopmaz  ise kongre çalışmalarını ısrarla sürdüren ve belli bilimsel gelenekleri sürdüren TUMTK’e teşekkürlerini ifade ederek, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından, çağrılı bildiri sunacaklara ve sponsorlara teşekkür plaketi verildi.

128 BİLDİRİ SUNULACAK

Kongrede, alanında önemli bilimsel çalışmaları bulunan dört davetli konuşmacının yanı sıra ülkemizin farklı üniversitelerinden ve ar-ge merkezlerinden olmak üzere 4’ü çağrılı bildiri olmak üzere toplam 128 bildiri sunulacak.

Kongre, mekanik alanındaki bilimsel çalışmalara ve gelişmelere ilgi duyan, tüm araştırmacılara, mühendislere ve öğrencilere açık olacak.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Özel: "1 metrekare bile yer satmayacağız"09 Kasım 2024 Cumartesi 12:51
  • Huzur evi sakinleri moral buldu09 Kasım 2024 Cumartesi 12:42
  • Bursa'nın kıyı ilçeleri masaya yatırıldı08 Kasım 2024 Cuma 12:48
  • Yenişehir’e uluslararası fuar alanı planlanıyor07 Kasım 2024 Perşembe 11:03
  • Mete Yarar : Üreten her zaman dünya lideri olur05 Kasım 2024 Salı 17:55
  • Başkan Karabatı: "Yüzde 30 tasarruf ettik”05 Kasım 2024 Salı 17:40
  • TEKSİDER Erkan Aydın'ı ziyaret etti05 Kasım 2024 Salı 12:20
  • ZEYDER’e yeni başkan05 Kasım 2024 Salı 10:24
  • Kuraş Şampiyonası’nda büyük gurur04 Kasım 2024 Pazartesi 18:02
  • Yıldırım'da Cumhuriyet Kupası30 Ekim 2024 Çarşamba 18:23
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43