Saatlerce dinlenmiş olmak, hiçbir şey yapmazken bile sürekli aynı duyguyu hissetmek üstelik aylarca… Yapması gerekeni biliyor ama yapamıyor. Sorsanız parmağını kıpırdatacak hali yok. Kimileri için çok tanıdık olan bu durum bazıları için tembellik olarak yorumlansa da bu tablo kronik yorgunluk sendromundan başkası değildir. İç hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşegül Navdar modern çağın yeni hastalığı kronik yorgunluk sendromunu anlatıyor.
Temel yorgunluğun sebepleri bellidir
Çok sık rastlanılan bir şikayet olan yorgunluk genel olarak; aşırı egzersiz, beslenme yetersizliği, kansızlık, üst solunum yolu hastalıkları, troid hastalıkları ve viral enfeksiyon sebebiyle gelişir. Kullanılan bazı ilaçlar da yorgunluğa neden olabilir. Ancak kişiler kendilerini geçmeyen bir yorgunluğun çıkmazında buluyorsa bu durum çok daha farklı tanımlanır; Kronik yorgunluk sendromu…
6 aydan beri geçmeyen yorgunluğunuzun bir sebebi var!
Kronik yorgunluk sendromu modern çağın en yaygın problemleri arasında kabul edilir. Kişileri fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak etkileyen kronik yorgunluk sendromu, altı aydan fazla süren kas, eklem, boğaz ağrısı, mide bulantısı ve konsantrasyon eksikliği şeklinde kendini belli eder. Kronik yorgunluk sendromunun en dikkat çeken özelliği ise yorgunluğun dinlendikçe daha da kötüye gitmesidir. Çünkü zihinsel uğraşlar yorgunluğu daha da perçinler.
Dolayısıyla kronik yorgunluktan çok daha farklı bir noktadadır. İki durumun ayrıldığı noktaların başında kronik yorgunluk sendromundaki yorgunluğun ana sebebi fiziksel bir aktiviteye bağlı olarak gelişmemesidir. 6 aydan beri devam ediyor olması ve yatak istirahati ile geçmemesi de diğer farkları arasında yer alır. Daha çok kadınlarda rastlanan kronik yorgunluk sendromu genelde 30-50 yaş grubunda görülüyor.
Kronik yorgunluk sendromu neden ortaya çıkar?
Nedeni tam olarak bilinmese de kronik yorgunluk sendromunun ortaya çıkmasında etkili olan bazı faktörler vardır. Bunlar;
Bağışıklık sisteminin zayıf olması,
Bazı virüsler,
Dengesiz beslenme,
Aşırı stres altında yapılan işler,
Baskı,
Depresyon.
Kronik yorgunluk sendromunun belirtileri nelerdir?
En tipik belirtisi geçmeyen yorgunluktur. Buna ek olarak;
Unutkanlık,
Dikkat dağınıklığı,
Eklem ve kas ağrısı,
Lenf bezlerinin şişmesi,
Ciltte kızarıklık ve şişlikler,
Yeme bozuklukları,
Boğaz ağrısı,
Uyku bozuklukları,
Huzursuzluk,
İsteksizlik,
Duygusallık.
Kronik yorgunluk sendromunun tanısı nasıl konulur?
Kronik yorgunluk sendromunun teşhisinde kullanılan 2 önemli soru vardır. Birincisi herhangi bir fiziksel aktivite sonucunda oluşup oluşmadığı, ikincisi ise 6 aydan beri devam ediyor olmasıdır. Bu noktada hastalığın dinlenerek geçmemesi de belirleyici bir rol üstlenir. Bu noktada eğer fizyolojik bir yorgunluk için başka, hastalığa bağlı gelişen yorgunluk için başka, kronik yorgunluk sendromu için başka tedavi yöntemleri izlenmelidir.
Bu yorgunluktan kurtulmak mümkün mü?
Yorgunluğun arkasında yatan sebepler tedavinin kişiye göre düzenlenmesini zorunlu kılar. Bu noktada eğer sorun fiziksel ise iyi bir uyku çok önemlidir. Sorun kansızlık, troid veya viral enfeksiyonlara bağlı bir durumsa bu hastalıklara yönelik bir yol izlenir. Ancak sorun kronik ise psikolojik temelli nedenler araştırılmalıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.