• BIST 9353.41
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Bursa 9 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 12 °C

KOBİ'li dolandırıcılara dikkat

KOBİ'li dolandırıcılara dikkat
Dolandırıcıların yeni hedefi bu kez iş kurmak isteyen girişimciler ve KOBİ olmayı hayal edenler oldu.

Dolandırıcıların yeni hedefi bu kez iş kurmak isteyen girişimciler ve KOBİ olmayı hayal edenler oldu. KOSGEB danışmanı gibi davranın dolandırıcılar girişimcilerin hem fikirlerini hem de paralarını çalıyor. Uzmanlar ise dolandırıcıların daha çok hibe kredilerle girişimcileri kandırdığına dikkat çekerek uyarıyor. Kendilerini danışman şirket olarak tanıtan dolandırıcılar, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB) hibe ve kredilerinden yararlanmak isteyen girişimcilere bu desteği garanti ederek hem fikrini hem de parasını alıp ortadan kayboluyor.

Son günlerde kamu desteklerinden faydalandıracağı vaadiyle şirket patronlarından ya da işletme açma hayali kuran kişilerden para alıp sonra da ortadan kaybolan sözde danışmanlık şirketlerine yönelik şikayetler artış gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) KOBİ raporuna göre, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler ülkemizdeki toplam girişim sayısının yüzde 99,8'ini, istihdamın yüzde 74,2'sini, maaş ve ücretlerin yüzde 54,7'sini, cironun da yüzde 63,8'ini oluşturuyor. 2014 yılından yapılan toplam ihracatın yüzde 56,4'ü de KOBİ'ler tarafından gerçekleştirildi. Ekonominin can damarlarından biri olan KOBİ'lere son günlerde KOSGEB desteklerinin artması ise dolandırıcıların da iştahını kabartıyor.

İŞ KURMA VAADİYLE KANDIRIYORLAR

Yaşar Üniversitesi Bilgi ve Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Dr. Emrah Tomur, bu desteklerden yararlanmak isteyen girişimcilerin dikkatli olması gerektiği uyarısında bulundu. Tomur, "Ne yazık ki KOBİ'lerin ya da devlet desteği alarak şirket kurma planları yapan girişimcilerin söz konusu hibe destekler hakkında bilgi ve farkındalık düzeyi son derece düşük. Bu durum maalesef kötü niyetli kişiler tarafından istismar edilmekte. Son zamanlarda kamu desteklerinden faydalandıracağı vaadiyle şirket patronlarından ya da işletme açma hayali kuran kişilerden para alıp sonra da ortadan kaybolan sözde danışmanlık şirketlerine yönelik şikayetler bizlere kadar ulaştı. Bu kişiler SMS, e-posta ya da telefonla girişimcilere ya da KOBİ'lere ulaşıp başvuru ücreti veya aracılık komisyonu gibi çeşitli bahaneler ile para aldıktan sonra ya hiçbir başvuru yapmadan ya da çok niteliksiz ve eksik başvuru dosyaları hazırlayarak önemli mağduriyetler yaratıyorlar. Ayrıca girişimciler bazen paralarının yanında çok yaratıcı fikirlerini ya da yenilikçi projelerini de bu kötü niyetli kişilere kaptırabiliyorlar. Bu kişiler daha sonra bunları kendi projeleriymiş gibi yazıp devlet desteklerini alıyorlar." dedi.

Bu tür sorunlar yaşamamak için bir çözüm hibe destek veren kurumların yetkilileri ile doğrudan iletişime geçilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Tomur, "Ancak bu kurumlara doğrudan ulaşmanın zaman ya da ulaşım açısından mümkün olmadığı durumlarda yapılabilecek en iyi şey şu anda neredeyse her üniversitemizde bulunan bilgi ve teknoloji transfer ofisleriyle temasa geçmek. Bu ofislerin en önemli amaçlarından biri de yenilikçi girişimciliği ve proje desteklerini kullanarak üniversite-sanayi işbirliklerini geliştirmek. Bu bağlamda TÜBİTAK, KOSGEB, Avrupa Birliği ve bakanlıkların sağladığı destekler ile girişimcilik, fikri sınai haklar ve inovasyon konusunda sekiz uzman personel ile faaliyet gösteren Yaşar Üniversitesi Bilgi ve Teknoloji Transfer Ofisi öncelikle girişimcileri ve sanayicileri bu konularda bilgilendirmeyi ve kafa karışıklığını, bilgi kirliliğini önlemeyi hedefliyor. Böylece yukarıda anlattığımız niteliksiz ya da kötü niyetli kişilere karşı KOBİ'lerimizi ve vatandaşlarımızı korumak istiyoruz." diye konuştu.

NASIL DOLANDIRIYORLAR

Dolandırıcılar KOSGEB'in girişimcilere sağladığı 50 bin liralık hibe desteği için proje çalışmalarına yardımcı olduklarını ileri sürüyor. Bu aşamada fikrini danışman şirkete anlatan girişimciler projelendirme çalışması için de şirkete 500 lira para ödüyorlar. Daha sonra şirket elemanları "Biz size projeyi kısa süre içerisinde döneceğiz" açıklamasını yapıyor. Kendini girişimciye danışman şirket olarak tanıtan dolandırıcılar, tüm bu işlemleri de internet ve telefon üzerinden yönetiyor. Ancak aradan geçen zaman içerisinde girişimci kimseye ulaşamıyor. Hem iş fikrini hem de parasını kaptıran girişimci soluğu mahkemede alıyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Bursagaz'dan önemli uyarı21 Kasım 2024 Perşembe 17:58
  • Osmangazi'de ‘Yalnız Değilsin’ konseri21 Kasım 2024 Perşembe 17:40
  • Lodos yerini sağanak yağmura bıraktı21 Kasım 2024 Perşembe 17:31
  • Trafik polisine çarpan sürücü tutuklandı21 Kasım 2024 Perşembe 17:27
  • Bozbey, dünya şampiyonu Dilek Yavaş’ı ağırladı21 Kasım 2024 Perşembe 17:23
  • Mudanya'da su kesintisi21 Kasım 2024 Perşembe 17:19
  • Fırtınanın uçurduğu çelik parçası ok gibi saplandı21 Kasım 2024 Perşembe 17:14
  • İnegöl'de yangında can pazarı!21 Kasım 2024 Perşembe 17:07
  • Gemlik'te huzur operasyonu21 Kasım 2024 Perşembe 17:01
  • Lodos ağacı yerle bir etti21 Kasım 2024 Perşembe 13:07
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43