• BIST 9360.99
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Bursa 13 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 9 °C

Klorlama yeterli olmayabiliyor!

Klorlama yeterli olmayabiliyor!
Uzmanlar uyarıyor...

Acıbadem Ankara Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Hakan Kutlu, hastalıklar nedeniyle tatili zehir olmadan geçirmek için havuz yoluyla bulaşabilecek enfeksiyonlar ve alınması gereken önlemleri anlattı...

 

Sıcak yaz günlerinin vazgeçilmez serinleme ve eğlenme alanları olan havuzlar yeterince dezenfekte edilmediğinde hastalıklara davetiye çıkarabiliyor. Sağlıklı, hasta ya da taşıyıcı birçok kişinin aynı havuzu kullanması ve mikropların da sıcak hava nedeniyle daha hızlı yayılmasıyla birlikte ishal, deri, üst solunum yolu enfeksiyonları gibi çeşitli sorunlar ortaya çıkabiliyor. Acıbadem Ankara Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Hakan Kutlu, havuz suyu ile bulaşabilecek hastalıkların çok büyük kısmının klorlama yöntemi ile etkisiz hale getirilebileceğini söylüyor. Ancak klorlama işleminin de uygun dozlarda, belli aralıklarda ve düzenli şekilde yapılması önem taşıyor. Aynı zamanda klorlamanın havuz suyundaki mikropları etkisiz hale getirmesi için de belli bir sürenin geçmesi gerekiyor. Zira, yeterince temizlenmeyen havuzlar bölgesel sorunlar dışında, tifo, paratifo, hepatit A gibi tüm vücutta etkisini gösteren, çok daha ciddi enfeksiyonların da bulaşmasında risk oluşturabiliyor.

Korunabilmek için havuzlar yerine denizin tercih edilmesi, havuzun düzenli temizliğinin yapıldığından emin olunması ve enfeksiyon gelişmiş ise ihmal etmeden en kısa sürede bir doktora başvurulması gerektiğini söyleyen Dr. Hakan Kutlu havuz suyu ile ortaya çıkabilecek enfeksiyonlar konusunda şu bilgileri verdi...

 

1- İshal

Halen ishal yaşayan ya da son iki hafta içinde ishal yaşamış kişilerin havuzu kullanması kirlenmenin en önemli sebebini oluşturuyor. Criptosporidyum, giardia, E.Coli ve şigella gibi dışkı yolu ile havuzlara bulaşabilen mikroorganizmalar da ateşli ve kanlı ishale neden oluyor. Hijyen koşullarına uyulmuş ve temizlenmiş bile olsalar bu mikropların saatler ya da günler boyunca bu suda yaşayarak hastalık bulaştırabilme riski bulunuyor. Bu nedenle herhangi bir enfeksiyona maruz kalmamak için kesinlikle havuz suyunun içilmemesi gerekiyor. Aynı zamanda havuzu kullandıktan sonra duş alınması ve bol miktarda sıvı tüketilmişi de korunma amaçlı alınabilecek önlemler arasında yer alıyor. Hasta olan kişilerin de kesinlikle havuzları kullanması bulaş riskini azaltmak için önem taşıyor.

 

  • 2-Kulak iltihapları

Bakımı iyi ve özenle yapılmayan havuzlarda ortaya çıkma riski bulunan bir diğer önemli sorun ise dış kulak yolu enfeksiyonları. Özellikle Pseudomonas bakterisinin etken olduğu "Malign Otitis Externa" şiddetli kulak ağrısı, dış kulak yolunda şişme, kulak akıntısı, tıkanma ve duyma sıkıntısına ve daha ciddi komplikasyonlara neden olabiliyor. Tüm yaş gruplarında ortaya çıkmasına karşın özellikle çocuklarda daha fazla görülüyor. Kulakları mümkün olduğunca kuru tutmak, yüzerken kulak tıkacı ya da bone kullanmak alınabilecek önlemler arasında yer alıyor. Su kaçması durumunda ise kulaklar yere bakacak şekilde başı yeri çevirerek ya da kulak memesini yavaş yavaş oynatarak içerideki suyun boşalması sağlanabiliyor. Ancak kesinlikle, pamuklu çubuk gibi farklı malzemeler kullanmamak ve iltihabi akıntı, ağrı, kulak ve çevresinde şişlik, kızarıklık gelişmesi durumunda gecikmeden doktora başvurmak gerekiyor.

 

3-Göz enfeksiyonları

Havuz suyu ile doğrudan temas halinde olan gözlerde birçok bakteri, virüs ve mantarlara bağlı hastalıkların ortaya çıkabildiğine işaret eden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Hakan Kutlu, "Bu sorunlar görme kaybına veya gözün kaybedilmesine neden olabilecek kadar şiddetli seyredebiliyor" diyor. Risk herkes için aynı olmakla beraber diyabet hastalığı kişilerde, bağışıklığın zayıf olduğu durumlarda enfeksiyon riski de artıyor. Su altında gözleri açmamak veya yüzerken gözlük kullanmak bu tür enfeksiyonlardan korunmada yarar sağlıyor.

 

4-Cilt enfeksiyonları

Kirli suyla uzun süre temas eden cilt yüzeyinde de özellikle mantarlara bağlı olarak "dermatofitoz" adı verilen enfeksiyonlar görülebiliyor. Bununla birlikte havuz çevresinde ortak kullanılan alanlar ve eşyalar ayak mantarı, kadınlarda vajinal mantar enfeksiyonlarına neden olabilirken, açık yarası olan kişilerde, havuz suyu ile temas sonrası yara yerinde hafif veya ciddi bakteriyel enfeksiyonlar da ortaya çıkabiliyor. Tüm bunları önlemek için, bulanık suyu olan veya kirli olduğundan şüphelenilen havuzları kullanmamak, havuzdan çıktıktan sonra sabun veya duj jelleri ile duş almak, havluları ortak kullanmaktan kaçınmak gerekiyor. Eğer enfeksiyon gelişirse de en kısa sürede doktora başvurulması önem taşıyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Retina dekolmanı kör edebiliyor!13 Kasım 2024 Çarşamba 20:36
  • Çocuklarda baş ağrısının nedeni Bruksizm olabilir13 Kasım 2024 Çarşamba 20:35
  • Soğuk duş sizi kışa hazırlıyor13 Kasım 2024 Çarşamba 20:22
  • Haktan Akdoğan’dan “Kozmik Yankı13 Kasım 2024 Çarşamba 20:17
  • İşte migreni tetikleyen nedenler11 Kasım 2024 Pazartesi 13:41
  • Geçmeyen öksürük ihmale gelmez11 Kasım 2024 Pazartesi 13:34
  • Doom Spending Sendromu olabilirsiniz!11 Kasım 2024 Pazartesi 13:22
  • Lösemi ilk 5 yaşta daha sık görülüyor06 Kasım 2024 Çarşamba 17:31
  • Hipospadias mutlaka tedavi edilmeli06 Kasım 2024 Çarşamba 17:21
  • Kasıktan dize inen ağrıya dikkat!06 Kasım 2024 Çarşamba 17:14
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43