Okula yeni başlayan ve taşımalı sistemle okula giden öğrencilerin sıkıntılarını dile getirmek için 20 bin kilometre yol kat ederek sorunları yerinde tespit eden 22 ve 23. Dönem CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel, kapalı tutulan köy okulları konusunda meclise araştırma önergesi verip konuyu TBMM gündemine de taşımıştı. Milli Eğitim Bakanlığı'na çağrıda bulunan Demirel, taşımalı eğitim nedeniyle kapalı tutulan köy okullarının biran önce açılmasını talep etti.
Demirel, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a gönderdiği son mektubunda da, 2020-2021 Eğitim Öğretim yılının ikinci yarısının başlayacağı 15 Şubat’ta kaç köy okulu yüz yüze eğitime başlayacağını sordu. Kemal Demirel’in Bakan Ziya Selçuk’a gönderdiği 8 Şubat 2021 tarihli mektubun tam metni şöyle.
“1.013 KÖYDEKİ KAPALI OKULLARI ZİYARET ETTİM”
Sayın Bakanım, 2006 yılından itibaren taşımalı eğitimden dolayı kapatılan köy okulları ile ilgili araştırmalar ve TBMM'deki soru önergelerimle konuyu gündeme getirmiştim.
Bunlara ilave olarak 29 Mart 2011 tarihinde TBMM'ye Araştırma önergesi vermiş, TBMM kürsüsünde bu konuyu ilişkin konuşma yapmıştım.
O konuşmada köylerde yaşayan ailelerin ve Taşımalı Eğitimden dolayı taşınan çocuklarının yaşadıkları sorunlara değinerek özellikle 1, 2 ve 3. Sınıfa giden öğrencilerimizin kendi köylerinde okumalarını, her köyde okulların tekrar açılmasını, ulusal bayramların kutlanmasını ve en az bir öğretmenin bulunması gerektiğini dile getirmiştim.
Köy okullarının yeniden açılması için yaptığım çalışmalarım sırasında 24 ile bağlı 1.013 köyü ziyaret edip, 20.000 km’yi aşkın yol kat ettim. Kapatılmış köy okullarında çektiğim fotoğraflarla çeşitli kentlerde fotoğraf sergileri açtım.
Soru önergelerim ve araştırma önergelerim o dönemlerde dikkate alınıp hayata geçirebilseydi, pandemi süresince yüz binlerce öğrenci yüz yüze eğitimden yararlanacak ve birtakım sıkıntılardan dolayı eğitim imkanlarından mahrum kalmayacaklardı. Ayrıca 15.000'i aşkın öğretmenin de mesleğini yapabilmesi sağlanmış olacaktı.
Okullar açık olunca, köyden kente göçün tersine işleyebilmesinin yolu açılacak, köylerle bağı olan ailelerin geri dönmesine de katkı sağlanabilecekti.
12.1.2015'te Milli Eğitim Bakanımız Sayın Nabi Avcı'ya, 8 Şubat 2019'da Siz Sayın Bakanımız Ziya Selçuk'a mektuplar göndererek konuya dikkatinizi çekme gayretinde bulundum.
“KAPALI KÖY OKULLARI, ÖĞRENCİ SAYISI AZ OLSA BİLE AÇILMALI”
Sayın Bakanım, belirtmek isterim ki, 2 Ekim 2020 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeyle "Birleştirilmiş Sınıf" vurgusu yapılarak kapalı durumdaki köy okullarının açılışıyla ilgili ilk kararlı adım atılmış olmasından son derece mutluyum. Öğrenci sayısının 10'un altına düştüğü köylerde bile talep halinde öğrenci sayısına bakılmaksızın okul açılır deniliyordu.
Taşımalı eğitim ve kapalı köy okulları konusundaki sorularımın şöyledir:
1.Taşımalı Eğitime başlama tarihi olan 1989-1990 yılından itibaren bugüne kadar kaç okul kapamıştır.
2.Taşımalı Eğitime geçtikten sonra tüm sınıfları taşındığı için kapalı köy okulu sayısı ne kadardır?
3.Taşımalı Eğitime geçildikten sonra yıllara göre taşımalı eğitim harcamalarının Bakanlığa maliyeti ne kadardır?
4.Taşımalı Eğitim uygulamaları sırasında kaç öğrenci trafik kazaları sonucu hayatını kaybetmiş, kaç öğrenci yaralanmıştır?
5.Taşımalı Eğitimden dolayı taşınan öğrencilerimiz ve ailelerinin yaşadıkları psikolojik ve sosyal sorunların tespiti ve çözümüyle ilgili şimdiye kadar ne tür çalışmalar yapılmıştır?
6.Son yönetmelik değişikliğinden sonra kapalı durumdaki köy okullarının açılması için kaç başvuru yapılmıştır?
7.Bu başvurularda şartları uygun bulunup kaç tanesine olumlu cevap verilip köy okulu açılmıştır?
8.Taşımalı Eğitim sisteminin tekrar gözden geçirilmesi ve 2021-2022 Eğitim ve öğretim yılından itibaren başlamak üzere 1,2,3 ve 4 üncü sınıfa giden öğrencilerin kendi köylerinde okumalan ile ilgili bir çalışmanız var mıdır? Yoksa bununla ilgili bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
9.Kapatılan Köy Okulları ve lojmanları ile ilgili bakım ve onarımıyla ilgili bir çalışmanız var mıdır?
10.Bu eğitim-Öğretim yılının ikinci yarısında, 15 Şubat’ta kaç köy okulu yüz yüze eğitime başlayacaktır?
Sayın Bakanım;
2021-2022 Eğitim ve öğretim yılından itibaren taşımalı eğitimden dolayı kapanan köy okullarının açılmasını ve 1-2-3-4. sınıfa giden öğrencilerimizin kendi köylerinde okumalarını talep ediyorum.
Bu mektubu 22. ve 23. Dönem Bursa Milletvekili olarak paylaşıyor ve sizden cevaplamanızı bekliyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.